Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Ce se întâmplă cu ficatul tău după ce bei cafea

Andreea Baluteanu

Cafeaua... biata noastră doză zilnică de plăcere a fost atât de aspru criticată, încât nu e de mirare că o privim cu vinovăție de fiecare dată când ne poposește în cale și cădem în capcana ei. Cafeaua a fost de-a lungul timpul învinovățită de atâtea boli, încât e de înțeles că relația dintre ea și omenire a devenit extrem de complicată.

Ultimele descoperiri științifice ne demonstrează însă că situația nu e deloc atât de neagră precum ar părea. Dimpotrivă! După ce ni s-a spus că reduce riscul de moarte prematură (e adevărat, atunci când consumi trei sau patru căni pe zi), acum medicii ne dau o altă veste bună: cafeaua e un adevărat aliat al unui ficat sănătos! Află de ce!

Cafeaua dăunează ficatului? Nu!

Dacă te închideai într-un loc întunecat și mic atunci când îți savurai cafeaua de dimineață și sperai ca nimeni să nu afle de pasiunea ta vinovată, află că trebuie să îți iertare scuze lichidului magic. „Cafeaua dăunează ficatului” s-ar putea să fie cea mai falsă propoziție pe care ai rostit-o vreodată.

femei beau cafea

Medical News Today ne-a adus veștile bune, preluându-le de la o conferință ținută la Royal Society of Medicine din Londra și prezidată de profesorul Graeme Alexander, specialist în sănătatea ficatului. Descoperirile la care au ajuns oamenii de știință sunt de-a dreptul extraordinare și au fost puse „pe tapet” în cadrul acestui eveniment, iar toate indică faptul că băutura dimineților e incredibil de benefică pentru ficatul tău.

Se pare că există o reducere de circa 40% a riscului de a face cancer la ficat în cazul băutorilor de cafea, comparativ cu cei care nu tolerează această minune. Mai mult, cafeaua diminuează și pericolul de a dezvolta ciroză hepatică. Nu în ultimul rând, rezultatele sunt spectaculoase și în cazul bolii de ficat gras nonalcoolic, în cazul căruia cafeaua nu numai că previne, dar și grăbește vindecarea.

Unele studii s-au concentrat pur și simplu pe legătura dintre cafea și bolile de ficat cronice în general. Din nou, numerele sunt impresionante: cei care se delectează din când în când cu câte o cafea prezintă un risc mai mic cu 25-30% de a face astfel de boli, în timp ce băutorii pasionați sunt feriți de ele cu până la 65%. Noi spunem că e wow!

De ce ne încântă atât de tare răspunsul negativ la întrebarea „cafeaua dăunează ficatului”? Pe lângă faptul că, fiind pasionate de cafea, sărim în sus de fericire de fiecare dată când cineva ne spune că băutura noastră preferată e magică, avem motive să ne îngrijorăm din cauza avansului pe care îl au bolile de ficat în societatea contemporană. Prin prisma abuzului de alcool și de grăsimi, precum și a fumatului, stresului și poluării, ficatul e tot mai amenințat, iar incidența bolilor sale a crescut.

Cum face cafeaua bine ficatului? Aici, oamenii de știință ridică din umeri neștiutori. Nu s-a stabilit încă precis ce element component al cafelei ne susține organul detoxificării, iar specialiștii au indicat întâi spre cafeină, ce suprimă creșterea țesuturilor conjunctive ce pot provoca apariția tumorilor. Dar oamenii de știință nu au descoperit încă nicio legătură între ceai și diminuarea bolilor de ficat, ceea ce i-a determinat să renunțe la acest punct de vedere.

Mai departe, specialiștii au preamărit alți compuși ai cafelei, respectiv cafestolul și kahweolul, care se pare că au proprietăți anticancer, dar nici aici nu există dovezi certe.

Oricare ar fi darul minunat al cafelei, ce o transformă în protectoarea sănătății noastre, nu putem decât să ne bucurăm că există!

Alte beneficii ale cafelei

Dacă tot am început articolul pe o notă pozitivă și am văzut de ce nu dăunează cafeaua ficatului, iată care sunt și alte efecte benefice ale băuturii preferate a dimineților!

Cafeaua îmbunătățește nivelul de energie. Are efect de stimulare grației cafeinei și se pare că ameliorează și unele funcții ale creierului, făcându-te mai deșteaptă. Nu degeaba adori să o bei înainte de ședințe.

femeie Bea cafea

Stimulează metabolismul. Tot datorită conținutului ridicat de cafeină, băutura noastră de suflet ne ajută și să arătăm fabulos.

Sporește performanțele sportive. Dacă te antrenezi ca să alergi la maraton, cafeaua poate fi cel mai bun prieten al tău. Știința spune că ridică nivelul adrenalinei din sânge și eliberează acizi grași în țesuturi, ceea ce îmbunătățește performanțele fizice.

Scade riscul de diabet. Tot studiile au descoperit și acest uluitor efect pozitiv al cafelei împotriva uneia dintre cele mai teribile boli ale prezentului.

Te poate proteja de Alzheimer, demență și Parkinson. Deși aici studiile nu sunt foarte clare, ne mulțumim chiar și cu un subtil „poate”.

Te face mai fericită și diminuează riscul de depresie și de suicid. Nici nu ne mai deranjează să devenim dependente de ea!

Când nu poți să bei cafea

Cafeaua are numeroase beneficii, așa cum am văzut, dar și o parte întunecată. Iată când ar trebui să limitezi consumul ei, indiferent cât de tare îți place!

Dacă ești însărcinată sau alăptezi. Cafeaua nu e amic la cataramă cu dezvoltarea bebelușului tău, așa că ar trebui să stai departe de ea în această perioadă.

Când ai probleme cu inima. Cafeaua nu face bine tensiunii și poate crește riscul de boli coronariene.

Când ai probleme cu anxietatea. Cafeaua are un efect de stimulare a funcției nervoase, ceea ce ne face să ne simțim mai inteligente și mai stăpâne pe noi, dar care poate și să acutizeze stresul și anxietatea.

Când ai probleme cu somnul. Evită consumul de cafea după ora 2 după-amiaza dacă suferi des de insomnii.

Așa cum am văzut, răspunsul la întrebarea „cafeaua dăunează ficatului” e negativ! Bucură-te și tu de descoperirile oamenilor de știință și savurează-ți cafeaua cu inima împăcată!

Află și ce să adaugi în cafeaua de dimineață ca să arzi calorii toată ziua!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (20)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!