Dieta în hepatita C: ce să mănânci şi ce să eviţi
Cuprins
- Importanţa unei diete sănătoase în hepatita C
- Ce să mănânci dacă ai hepatita C
- Ce să nu mănânci dacă ai hepatită C
Alimentația sănătoasă este esenţială pentru menținerea stării generale de sănătate. Astfel ai grijă de sistemul imunitar, dar ții sub control și greutatea corporală. În cazul în care te confrunţi cu hepatita C, greutatea este un factor care trebuie gestionat cu grijă.
Hepatita C este un virus care afectează ficatul, provocând inflamație. Tot ceea ce mănânci sau bei trece prin ficat și se transformă în energie sau substanțe chimice care permit corpului să funcționeze normal sau mai puțin corect. O infecție cu hepatita C netratată poate dăuna ficatului și poate duce la ciroză.
Excesul de grăsime sau kilogramele în plus pot duce la steatoză hepatică, o afecțiune cauzată de acumularea excesului de grăsimi în ficat, aspect care poate face hepatita C şi mai greu de controlat. Persoanele cu hepatita C au, de asemenea, un risc crescut de diabet de tip 2, deci evitarea alimentelor bogate în zahăr este un alt aspect de care trebuie să ţii cont.
Importanţa unei diete sănătoase în hepatita C
Nu există o dietă specifică pentru persoanele care suferă de hepatita C, dar consumul de alimente sănătoase și renunţarea la junk-food ar putea fi de mare ajutor. Practic, tot ceea ce consumi trebuie să fie cu uşurinţă procesat de ficat, astfel încât să îmbunătăţeşti starea acestuia şi să nu îl supui eforturilor inutile de a procesa anumiţi compuşi. În cazul în care suferi de hepatita C, ficatul este deja inflamat, iar supunerea acestuia la procesarea mâncărurilor grele şi a alcoolului nu face decât să conducă la ciroză.
Ce să mănânci dacă ai hepatita C
Fructe şi legume
Fructele și legumele oferă fibre, acid folic, vitamina A, vitamina C, vitamina B12, vitamina B6, esenţiale pentru menţinerea sănătoasă a ficatului. Ar trebui să mănânci cel puțin cinci porții de fructe şi legume proaspete pe zi.
Proteine
Alimentele care conțin proteine sunt, de asemenea, foarte importante. Proteinele ajută la repararea și înlocuirea celulelor hepatice afectate de hepatita C, însă trebuie să te axezi pe alimentele bogate în proteine slabe: pește, fructe de mare, nuci, ouă, produse din soia, năut. În cazul în care te confrunţi deja cu ciroza, e posibil ca medicul să îți recomande o mai mare cantitate de proteine decât în cazul altor boli hepatice, pentru a reduce riscul de slăbire a mușchilor și acumularea de lichide. Produsele lactate sunt, de asemenea, o sursă bună de proteine.
Cereale integrale
Cerealele integrale reprezintă o bună sursă de fibre dietetice, perfecte în dieta pacienţilor cu hepatita C, care stimulează funcția intestinală, reducând şi riscul de apariție a bolilor de inimă. Cerealele integrale includ: grâu, hrişcă, orez sălbatic, ovăz, bogate în complexul de vitamine B, fier, magneziu şi zinc.
Ce să nu mănânci dacă ai hepatită C
Mâncatul necontrolat poate duce la creșterea în greutate, ceea ce poate crește riscul de diabet şi ciroză. Dacă ai hepatita C, ar trebuie să elimini din alimentaţie produsele grase, prelucrate, congelate, conservate şi, bineînţeles, mâncarea de tip fast-food.
Redu consumul de sare
Pentru că alimentele sărate pot duce la retenția apei, ceea ce ar putea creşte tensiunea arterială, lucru periculos pentru persoanele cu ciroză, sarea ar trebui redusă considerabil. O discuţie detaliată cu medicul te-ar putea lămuri cu privire la cantitatea de sare pe care ai voie să o consumi.
Redu aportul de zahăr
Produsele bogate în zahăr sunt bogate şi în grăsimi, ceea ce poate duce la creșterea în greutate. Nu e nevoie să renunţi definitiv la zahăr, însă poți reduce cantitatea considerabil. Înlocuieşte deserturile bogate în zahăr cu fructe, compoturi cât mai naturale şi dulciuri vegane.
Alcool
Nu există o cantitate sigură de alcool pe care să o consumi, dacă suferi de hepatita C. Alcoolul excesiv îți poate afecta ficatul și poate provoca ciroză. Evită orice tip de alcool, inclusiv vin roșu, dacă ai această boală.
Evită produsele nepasteurizate
Peștele este un aliment recomandat în dieta pentru hepatita C, dar numai dacă este gătit. Sushi și alte alimente crude din pește pot conține bacterii care agravează simptomele hepatitei C. Totodată, evită ouăle crude, laptele şi brânza nepasteurizate. Găteşte bine alimentele şi, foarte important, optează pentru fierbere şi coacere, evitând prăjeala excesivă.
Dieta joacă un rol esenţial în tratarea, ameliorarea şi ţinerea sub control a simptomelor infecției cu virusul hepatitei C. Ține cont că o alimentaţie sănătoasă te fereşte și de obezitate, cancer şi o gamă largă de boli cardiace, oferindu-ţi o mai bună calitate a vieţii.
Surse foto: iStock