Glucozamina: beneficii, utilizări și reacții adverse

Glucozamina este un supliment alimentar binecunoscut, utilizat pe scară largă pentru susținerea sănătății articulațiilor și ameliorarea durerilor articulare. Acest compus natural, care se găsește în mod obișnuit în cartilajul corpului, joacă un rol crucial în menținerea structurii și funcționării corespunzătoare a articulațiilor. Află toate beneficiile glucozaminei, utilizările sale, dar și posibilele efecte adverse!
Cuprins
- Ce este glucozamina
- Beneficiile pe care le are glucozamina
- Alimente bogate în glucozamină
- Glucozamina: efecte adverse
Ce este glucozamina
Glucozamina este o substanță chimică găsită în organism, care este folosită pentru a produce alte substanțe chimice care formează tendoanele, ligamentele, cartilajele și fluidul care înconjoară articulațiile. Lichidul lubrifiant numit lichid sinovial și cartilajul articular minimizează frecarea și permit oaselor să se miște liber și fără durere unul peste altul.
Administrarea de glucozamină poate crește cartilajul și lichidul din jurul articulațiilor și/sau poate ajuta la prevenirea deteriorării acestora.
Suplimentele glucozamină sunt fabricate din cartilajul animalelor precum vaci, porci sau crustacee sau sunt fabricate într-un laborator. Glucozamina este vândută în diferite forme, inclusiv sulfat de glucozamină, clorhidrat de glucozamină și N-acetil glucozamină. În general, glucozamina este comercializată împreună cu condroitină, care este o altă substanță chimică ce joacă un rol important în rezistența cartilajului articulațiilor.
Beneficiile pe care le are glucozamina

Glucozamina este utilizată pentru a susține și menține sănătatea articulațiilor, mai ales în cazul persoanelor care suferă de osteoartrită sau alte afecțiuni articulare degenerative. Glucozamina este în special apreciată pentru capacitatea sa de a reduce inflamația și de a stimula regenerarea cartilajului, contribuind la îmbunătățirea mobilității și la reducerea disconfortului articular.
Iată care sunt beneficiile în detaliu ale glucozaminei:
- Poate reduce inflamația
Glucozamina este adesea folosită ca supliment pentru a trata simptomele diferitelor afecțiuni inflamatorii. Deși mecanismele glucozaminei sunt încă puțin înțelese, aceasta pare să reducă cu ușurință inflamația.
Studiile au arătat că administrarea a 1.500 mg de clorhidrat de glucozamină plus 1.200 mg de sulfat de condroitină zilnic, timp de 28 de zile a scăzut cu 23% proteina C reactivă (CRP) - un biomarker al inflamației sistematice. Combinația de glucozamină și condroitină inhibă activarea căilor inflamatorii în celulele sinoviale umane, celulele responsabile pentru producerea componentelor lichidului sinovial sau fluidului articular.
În plus, efectele antiinflamatoare ale glucozaminei au fost, de asemenea, asociate cu un risc mai scăzut de a dezvolta afecțiuni mediate de inflamație, cum ar fi diabetul de tip 2. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine cum poate glucozamina ajuta la reducerea inflamației.
7 alimente care inflamează articulațiile
- Previne degradarea cartilajului
Glucozamina ajută la crearea anumitor compuși chimici, inclusiv colagen, care sunt componente structurale importante ale cartilajului articular și lichidului sinovial.
Cercetările indică faptul că administrarea de suplimente de glucozamină protejează țesutul articular prin prevenirea degradării cartilajului, în special la sportivi. De exemplu, studiile au arătat că administrarea a 1,5-3 grame de glucozamină zilnic timp de 3 luni au scăzut semnificativ deteriorarea cartilajului la jucătorii de fotbal și jucătorii profesioniști de rugby.
Aceste rezultate sugerează un efect de protecție a articulațiilor al glucozaminei, însă oamenii de știință spun că sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.
Glucozamina și osteoartrita

Administrarea de sulfat de glucozamină pe cale orală timp de cel puțin 4 săptămâni poate oferi o oarecare ameliorare a durerii și poate îmbunătăți funcția persoanelor cu osteoartrită a genunchiului.
Persoanele care iau suplimente de glucozamină raportează adesea o îmbunătățire a mobilității și a funcției articulare, permițându-le să desfășoare activitățile zilnice cu mai puțină durere și disconfort.
Este, însă, important de știut că sulfatul de glucozamină nu pare să reducă riscul de a face osteoartrita.
Alimente bogate în glucozamină
Homarul, crabul și creveții produc în mod natural glucozamină în cochiliile lor, în timp ce oasele și măduva osoasă a animalelor, cum ar fi vacile, puii, caprele și mieii, sunt, de asemenea, surse naturale de glucozamină.
Supa de oase este o sursă naturală de glucozamină, prin fierbere extrăgându-se lent toți nutrienții din oase, inclusiv glucozamină, condroitină și proteine. Consumul de supă de oase ajută la păstrarea sănătății articulațiilor și sporește, totodată, capacitatea naturală a corpului de a crea proteine și substanțe chimice cheie care acționează ca elemente de bază pentru țesutul articular și lichidul protector.
Deși nu se găsesc alte surse de glucozamină în alimente, această substanță importantă este disponibilă în suplimente orale sub formă de tablete, capsule și pulbere. Glucozamina este adesea combinată cu condroitină și uneori cu mangan.
Totodată, glucozamina este disponibilă sub formă injectabilă pe care medicul o introduce direct în articulație. N-acetil glucozamina este disponibilă și sub formă de clismă.
Glucozamina: efecte adverse
Glucozamina este, în general, bine tolerată, dar ca orice supliment, poate avea unele efecte adverse. Printre cele mai comune efecte adverse ale glucozaminei se numără probleme gastrointestinale, alergii și interacțiuni cu anumite medicamente. Iată ce riscuri există dacă iei glucozamină:
- Greață
- Diaree
- Constipație
- Arsuri la stomac
- Dureri abdominale
- Dureri de cap și somnolență
În ceea ce privește reacțiile alergice, persoanele alergice la crustacee ar trebui să fie precaute, deoarece suplimentele de glucozamină sunt derivate din carapacele crustaceelor. Reacțiile alergice pot include erupții cutanate, mâncărimi și dificultăți de respirație.
Deși foarte rar, glucozamina poate afecta nivelul de zahăr din sânge, fiind deosebit de importantă prudența pentru persoanele cu diabet sau rezistență la insulină. De asemenea, poate influența tensiunea arterială, de aceea este recomandat să fie utilizată cu precauție de către persoanele cu probleme de tensiune arterială.
Nu în ultimul rând, glucozamina poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele (de exemplu warfarina), crescând riscul de sângerare.
În concluzie, glucozamina poate fi un supliment valoros pentru menținerea sănătății articulațiilor și ameliorarea durerilor articulare, contribuind la o mai bună calitate a vieții pentru cei care suferă de afecțiuni articulare. Glucozamina nu este prezentă în cantități semnificative în alimentele obișnuite, astfel încât suplimentele sunt cea mai comună modalitate de a o obține. Totuși, este important să discuți cu un medic înainte de a începe administrarea glucozaminei, mai ales dacă ai condiții medicale preexistente sau iei alte medicamente.
Cum apare artroza mâinilor, ce este și cum se tratează



Surse foto: Pexels.com
Surse articol: Webmd.com, Healthline.com, Mountsinai.org, Livestrong.com