Cerul gurii inflamat: cauze, simptome și tratament

Cerul gurii inflamat: cauze, simptome și tratament

Dana Ungureanu

Cele mai multe persoane sunt preocupate de aspectul general al gurii și al buzelor sau de sănătatea dinților, însă este necesar să se acorde o atenție deosebită întregii sănătăți orale. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii cunoșteau foarte multe remedii pentru tratarea afecțiunilor bucale, de la mirosul neplăcut până la alte probleme, cum ar fi cerul gurii inflamat, dar în prezent există o serie de medicamente și tratamente care ne pot ajuta să avem o mai bună igienă orală.

Pielea din cerul gurii este supusă zilnic la uzură, iar în unele situații peretele superior al cavității bucale poate dezvolta diferite afecțiuni sau neplăceri, cum ar fi umflarea sau inflamarea. Chiar dacă ai mai avut acest disconfort în trecut, este important să știi ce ar putea determina apariția unor leziuni la nivelul palatului moale, cât și ce poți face pentru a trata cel mai bine problemele care apar.

Ce simptome semnalează că ai cerul gurii inflamat

Printre simptomele ce pot să apară când ai cerul gurii inflamat se numără umflarea la nivelul cavității bucale, însă pot să apară și alte semne. Este important să analizezi evoluția acestei afecțiuni și să discuți deschis cu medicul de familie, astfel încât acesta să îți poată oferi un diagnostic corect.

La ce alte semne să fii atentă:

Durere

În unele cazuri, umflarea în partea superioară a cavității bucale poate fi însoțită de durere, iar unele condiții care ar putea provoca această senzație sunt grave. Printre afecțiunile ce pot fi prezente în organism se numără cancerul oral, afecțiuni ale ficatului (cauzate de consumul ridicat de alcool) sau hepatită.

Gură uscată

Gura uscată este o condiție comună ce poate semnala mai multe probleme de sănătate. În general, uscăciunea la nivelul cavității bucale poate fi provocată de un blocaj la nivelul glandelor salivare, cât și de o traumă orală sau de arsuri provocate de ingerarea unor alimente sau lichide fierbinți. De asemenea, consumul de alcool poate provoca deshidratarea, ceea ce poate duce la inflamarea părții superioare a cavității bucale și la uscarea gurii.

Răni sau noduli

Rănile sau umflăturile care apar în cerul gurii pot duce la formarea unor noduli, care, pe măsură ce cresc, pot provoca iritații și durere.

Spasme musculare

Atunci când nivelul electroliților din sânge scade, este posibil să te confrunți cu spasme musculare, contracții sau crampe. Menținerea acestora la un nivel optim te poate ajuta să eviți simptomele ce apar în urma deshidratării sau în urma suprahidratarii.

femeie care bea o bautura foarte fierbinte

Cauze care pot duce la inflamarea cerului gurii

Este mult mai ușor să descoperi care sunt motivele pentru care suferi de afecțiuni la nivelul palatului moale, dacă știi ce ar putea să le provoace. Printre posibilele cauze se numără:

Traume orale sau leziuni

Acestea pot să apară dacă:

  • ai consumat alimente sau băuturi fierbinți, care afectează pielea delicată din cerul gurii și pot astfel să ducă la apariția unor răni sau arsuri;
  • ai consumat alimente dure, cum ar fi chipsuri, bomboane, fructe sau legume care pot provoca leziuni la nivelul superior al cavității bucale;
  • zgârieturile la nivelul palatului dur pot duce la umflături și inflamații.

Afte bucale

Înainte de a deveni vizibile, aftele bucale pot provoca inflamații în cerul gurii. Stresul și modificările hormonale pot declanșa apariția unei dureri în gât. Totodată, multe răni ale cancerului oral pot să se dezvolte la nivelul obrajilor sau pe gingii, în apropierea dinților, însă nu este neobișnuit ca acestea să apară și în partea superioară a cavității bucale.

Și virusul herpes poate provoca apariția unor răni în cerul gurii, însă cele mai multe dispar după o săptămână și nu necesită tratament. De obicei, rănile provocate de herpes apar pe buze, dar și la nivelul palatului dur.

Dezechilibru electrolitic

Electroliții sunt minerale ce se găsesc în fluidele din corp, în special în sânge și în urină. Este important ca numărul acestora să fie menținut la un nivel optim, astfel încât organismul să poată funcționa adecvat. Atunci când numărul electroliților scade, este posibil să apară numeroase simptome, printre care se numără și inflamațiile în cerul gurii.

Consum ridicat de alcool

Persoanele care consumă alcool în exces pot prezenta umflături și o senzație de disconfort la nivelul superior al cavității bucale. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că alcoolul duce la deshidratarea organismului, iar aceasta duce la uscarea gurii și la creșterea sensibilității.

Cancer oral sau alte boli grave

În cazuri foarte rare, umflarea cerului gurii poate fi un simptom al unei probleme grave de sănătate. De asemenea, dacă inflamațiile la nivelul superior al cavității bucale sunt însoțite de durere sau sensibilitate în zona abdominală, atunci ar putea fi un semn de hepatită.

Când trebuie consultat medicul

În cazul în care inflamația este provocată de ingerarea unor alimente și băuturi fierbinți, iar aceasta este ușor de identificat, nu este necesară vizita la medic.

Când este nevoie de tratament:

  • acă durerea și senzația de disconfort sunt mult prea mari, iar simptomele nu se ameliorează cu medicamente obișnuite;
  • dacă inflamația se înrăutățește sau nu se diminuează după o săptămână;
  • dacă sunt prezente alte simptome decât inflamația în cerul gurii.

femeie care face un control oral de rutina

Diagnostic

Medicul de familie sau dentistul îți poate examina cavitatea bucală, iar în cele mai multe cazuri un simplu control vizual este suficient pentru a stabili un diagnostic.

În cazul în care specialistul nu este sigur dacă simptomele s-au agravat, acesta poate să preia o probă pentru biopsie, iar în acest fel va putea determina cauza exactă.

Metode de tratament pentru inflamarea cerului gurii

Tratamentul va fi administrat în funcție de cauza care a dus la apariția unei inflamații în cerul gurii.

Traume orale sau leziuni – se recomandă clătirea gurii cu apă rece; apa de gură medicinală poate fi, de asemenea, o metodă foarte bună pentru a trata arsurile, la fel și unele paste de dinți sau geluri. În cazul în care apar răni dureroase, este recomandat să se consulte medicul.

Dezechilibru electrolitic – în cazul deshidratării se recomandă consumul de lichide în cantități cât mai mari. În cazuri severe, poate fi necesar un tratament medical de urgență.

Afte bucale – în mod normal, aftele sau rănile pot să dispară într-o săptămână sau în cel mult zece zile, iar pentru ameliorarea durerii se recomandă folosirea unor geluri speciale.

Cancer oral – dacă simptomele sunt provocate de cancer, este recomandat consultul unui medic oncolog. Acesta va oferi diferite metode de tratament, inclusiv chirurgie, chiomioterapie sau radioterapie.

De cele mai multe ori, inflamația care apare în cerul gurii poate să treacă de la sine. Cazurile severe care pot duce la aceste simptome sunt foarte rare. În cazul în care ai cerul gurii inflamat, nu este recomandat să consumi alimente dure sau fierbinți, deoarece pielea este foarte sensibilă și este posibil ca simptomele să se înrăutățească. Dacă inflamația nu dispare după cinci zile sau cel mult o săptămână, este indicat să consulți medicul.

Metode de prevenție

Dacă nu suferi de afecțiuni grave ce pot duce la inflamarea părții superioare a cavității bucale, este bine să ții cont de câteva sfaturi:

  • nu consuma mâncăruri sau băuturi fierbinți;
  • mestecă alimentele cu grijă, în special dacă este vorba de alimente dure;
  • evită cât mai mult stresul.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (49)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.