De ce nu e bine să te speli pe dinți după ce mănânci

De ce nu e bine să te speli pe dinți după ce mănânci

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Zâmbetul este extrem de important în definirea modului în care percepem o persoană. Tocmai de aceea, dantura perfectă mereu va atrage toate privirile și admirația celor din jur. Pe lângă diferitele intervenții de înfrumusețare ale danturii, și igiena este un factor la fel de important pentru un zâmbet atrăgător. Medicii dentiști ne recomandă să ne spălăm pe dinți de două ori pe zi, deoarece doar așa evităm să dezvoltăm diferite afecțiuni ale dinților.

Deși ai crede că trebuie să te speli pe dinți de fiecare dată după ce mănânci, se pare că acest lucru îți face mai mult rău decât bine. Spălatul pe dinți după masă poate afecta structura dintelui. De aceea, este recomandat să folosești guma de mestecat și ața dentară pentru a înlătura resturile de mâncare de pe suprafața dinților și să lași pasta și periuța de dinți doar pentru anumite momente ale zilei.

femeie cu periuta de dinti

Iată de ce nu este bine să te speli pe dinți după ce mănânci!

Când îți periezi dinții, elimini de fapt resturile de mâncare și tartrul – o peliculă subțire albă care se formează pe suprafața dinților și care conține bacterii. Atunci când mănânci alimente care conțin zahăr, bacteriile din tartru produc acizi care atacă smalțul dinților. Aceste atacuri repetate pot să afecteze protecția naturală a dinților și așa apar cariile, conform mayoclinic.org.

Dacă alegi să te speli pe dinți imediat după ce ai mâncat, ar trebui să te gândești la ce alimente ai consumat. Dacă ai băut sucuri acidulate sau ai mâncat alimente bogate în zahăr, evită să te speli pe dinți imediat. Acizii îți atacă smalțul dinților, iar perierea timpurie a acestora poate eroda bariera de protecție a dinților. Atunci când știi că vei consuma mâncăruri sau băuturi acide, spală-te pe dinți dinainte.  

Studiile au demonstrat acest impact negativ prin urmărirea unui grup de voluntari timp de trei săptămâni. Specialiștii au examinat impactul perierii dinților după consumarea acestor tipuri de alimente și au ajuns la concluzia că dentina este extrem de afectată dacă dinții sunt periați în primele 20 de minute după ce bei suc cu acid sau după ce mănânci ceva dulce.

femeie care bea suc

La cât timp după ce mănânci este bine să te speli pe dinți

Se pare că smalțul dinților este afectat foarte puțin sau deloc dacă lași să treacă cel puțin o jumătate de oră după ce mănânci sau bei sucuri carbogazoase. Pentru a scăpa de acid, este bine să îți clătești gura cu apă sau cu un amestec pentru neutralizare obținut dintr-o parte de bicarbonat de sodiu și opt părți de apă, conform well.blogs.nytimes.com.

Așadar, pentru siguranța dinților tăi, așteaptă cel puțin 30 de minute după ce mănânci pentru a te spăla pe dinți și ia-ți toate măsurile de siguranță pentru a avea un zâmbet strălucitor și sănătos!

Surse foto: IStock

Articolul urmator
De ce este extrem de important să avem o igienă corectă a gurii, conform medicului Adina Alberts
De ce este extrem de important să avem o igienă corectă a gurii, conform medicului Adina Alberts
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!
Incepe quiz
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (7)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.