Legătura dintre stres și durerea de sân

Legătura dintre stres și durerea de sân

Redactor Raluca Margean

Durerea de sân este foarte frecventă la femei și poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv de stres și anxietate. Acest disconfort poate fi continuă sau intermitentă, la unul sau ambii sâni. De asemenea, poate afecta întregul sân sau doar o anumită zonă și poate varia de la o senzație minoră la o durere severă. Află din acest articol ce legătură există între stres și durerea la sân, cum poți recunoaște acest tip de durere și ce trebuie să faci dacă te dor sânii din cauza stresului!

Principalele cauze pentru durerea la sân

Mastalgia sau durerea de sâni este foarte frecventă la femei. Statisticile arată că aproximativ 70% dintre femei se confruntă cu dureri de sâni la un moment dat în viața lor, din diverse cauze.

Durerea la sân poate fi simțită ca niște furnicături în sân, ca o durere surdă sau ascuțită, la unul sau ambii sâni. De asemenea, durerea poate fi de diferite intensități, variind de la un mic disconfort în sân până la o durere extrem de puternică într-o anumită zonă sau în tot sânul.   

Multe femei cu dureri de sân se tem că ar putea avea cancer, dar acest lucru este rareori adevărat. În general, durerea de sân nu este considerată a fi un posibil simptom al cancerului de sân.

De obicei, durerea la sân poate fi împărțită în 3 categorii, în funcție de cauze. Astfel, există:

1. Durerea de sân ciclică (care este legată de ciclul menstrual)

Multe femei simt un oarecare disconfort și noduli la ambii sâni cu aproximativ o săptămână înainte de menstruație. Durerea de sân ciclică poate varia de la ușoară la severă, iar sânii pot fi sensibili și dureroși la atingere.

De asemenea, este posibil să simți o greutate în sâni, o durere ca de arsură, înțepătură sau o senzație de strângere.

Femeie cu durere de sân
Sursa foto: iStock.com

Acest tip de durere afectează, de obicei, ambii sâni, dar la unele femei, poate afecta doar un sân. Totodată, durerea se poate răspândi la axilă sau în jos pe braț și la omoplat.

Durerea ciclică a sânilor este legată de schimbarea nivelului hormonal în timpul ciclului menstrual. Adesea, disconfortul dispare odată cu începerea menstruației. La unele femei, acest tip de durere va dispărea de la sine, dar poate reveni.

La majoritatea femeilor, durerea de sân ciclică dispare după menopauză. Cu toate acestea, femeile care iau terapie de substituție hormonală pot experimenta în continuare și dureri de sân.

În general, durerea de sân poate fi asociată și cu începerea utilizării sau schimbarea contracepției care conține hormoni.

2. Durerea de sân non-ciclică (care nu este legată de menstruație)

În general, nu se cunoaște cauza exactă pentru durerile de sân non-ciclice. Ele pot fi provocate de mai mulți factori, inclusiv:

  • Afecțiune benignă (nu canceroasă) a sânului
  • Intervenție chirurgicală anterioară la sân
  • Lezarea sânului
  • Dimensiunea prea mare a sânilor

De asemenea, durerea non-ciclică poate fi un efect secundar al unui tratament medicamentos, cum ar fi anumite medicamente antidepresive și unele remedii pe bază de plante, cum ar fi ginseng.

Stresul și anxietatea pot și ele provoca mastalgie, vom detalia mai jos în acest articol ce legătură există între stres și durerea la sân.

De obicei, durerea non-ciclică a sânilor dispare de la sine în timp. Acest lucru se întâmplă la aproximativ jumătate dintre femeile care o experimentează.

3. Durere de perete toracic (durere extramamară)

Femeie cu durere în piept
Sursa foto: iStock.com

Durerea din peretele toracic se poate simți ca și cum ar veni de la sân, dar de fapt ea vine din altă parte. Poate avea o serie de cauze, inclusiv:

  • Lezarea coastei
  • Mușchi rupt în piept sau umăr
  • Inflamație în cartilajul costal (cartilajul care leagă coastele de stern)

Alte cauze pentru durerea de sân

Durerea la sân poat fi provocată și de alți factori, inclusiv:

Purtarea unui sutien nepotrivit/incomod

Sutienele care nu sunt potrivite pentru forma și dimensiunea sânului pot provoca vânătăi și dureri la sân. Același lucru se poate întâmpla și în cazul sutienelor care nu susțin suficient de bine sânul. De aceea, este important să alegi sutienul pe dimensiunea potrivită bustului tău.

Afecțiuni cardiace

Boala cardiacă subiacentă poate provoca dureri extramamare ale sânilor. Acest lucru se întâmplă deoarece problemele cardiace pot afecta peretele toracic, dând impresia că sânii, și nu inima, sunt sursa problemei.

Boala fibrochistică a sânilor

Boala fibrochistică a sânilor este o afecțiune benignă și se manifestă prin apariția unor noduli dureroși la sân. Această boală este frecventă, peste 50% dintre femei pot suferi din cauza ei de-a lungul vieții.

Chisturi mamare

Chisturile sunt saci plini cu lichid și, în mod normal, sunt inofensivi. De obicei, aceste chisturi sunt identificate ca un nodul. Uneori pot provoca dureri de sâni, în special în zilele dinaintea menstruației.

Modificările hormonale datorate menstruației sunt cele mai frecvente cauze ale chisturilor mamare, însă chisturile pot fi cauzate și de canale blocate, celule defecte sau vase de sânge sparte.

Anxietatea și durerile de sân

Anxietatea, suprasolicitarea psihică și stresul pot cauza o oarecare durere la sân, iar oamenii de știință spun că fluctuațiile hormonale sunt de vină pentru acest lucru. Cercetările au descoperit corelații între impactul stresului și nivelul de estrogen, ceea ce înseamnă că stresul crescut într-un anumit moment al ciclului menstrual ar putea cauza disconfort în exces.

Cum recunoști durerea de sân provocată de stres?

Ca orice durere non-ciclică de sân, durerea provocată de stres poate fi continuă sau intermitentă și poate afecta femeile înainte și după menopauză. Totodată, durerea poate apărea la unul sau ambii sâni și poate afecta întregul sân sau doar o anumită zonă. Este, în general, asemănătoare cu durerea ciclică, în sensul că se simte ca o arsură, înțepătură, junghi sau o senzație de strângere.

Ce faci dacă te dor sânii din cauza stresului?

Femeie care primește masaj la gât
Sursa foto: Pixabay.com

Bineînțeles, tratamentul pentru durerea de sân cauzată de stres este eliminarea presiunii psihice. Deși acest lucru nu este întotdeauna posibil, unele persoane reușesc să reducă stresul și durerea la sân cu ajutorul tehnicilor de relaxare, precum masajul sau respirația profundă sau cu alte terapii complementare, precum acupunctura și aromaterapia.

De asemenea, schimbarea stilului de viață prin adoptarea unei diete sănătoase și mai multă mișcare poate fi de folos pentru gestionarea stresului. Specialiștii recomandă o dietă bogată în fibre, fără grăsimi nesănătoase, fără cofeină și alcool.

Tratamente naturiste

Și tratamentele naturiste pot ajuta la ameliorarea durerii de sân non-ciclice, iar una dintre cele mai frecvente recomandări ale specialiștilor este uleiul de primulă sau cel din semințe de borage. Aceste plante au o cantitate mare de acid γ-linolenic, un acid gras esențial cu efect antiinflamator.

Unele studii au arătat că un nivel scăzut de acid γ-linolenic poate contribui la durerea ciclică a sânilor. Cu toate acestea, administrarea suplimentară de acest acid nu ajută întotdeauna la durere. 

Discută cu un medic pentru a vedea dacă administrarea de ulei de primulă sau semințe de borage este recomandată pentru tine. În general, trebuie să știi că uleiul de primulă nu provoacă reacții adverse, dar unele persoane se pot simți rău, pot avea stomacul deranjat sau dureri de cap. Cel mai bine este să nu-l iei dacă ești însărcinată sau încerci să rămâi însărcinată. De asemenea, persoanele cu epilepsie sunt, de obicei, sfătuite să nu consume acest ulei.

Analgezice

Analgezicele pot ajuta la ameliorarea durerii de sân non-ciclice. Medicamentele antiinflamatoare pot fi aplicate direct pe zona afectată sub formă de gel sau pot fi administrate pe cale orală, sub formă de tabletă.

Înainte de a utiliza acest tip de ameliorare a durerii, trebuie să discuți cu un medic pentru a lua doza corectă, timp de o anumită perioadă. De asemenea, trebuie să ai grijă dacă ai astm bronșic, ulcer gastric sau orice problemă legată de rinichi, deoarece în aceste cazuri analgezicele pot provoca reacții adverse.

Medicamente hormonale

În cazul în care stresul prelungit provoacă o durere de sân severă, care nu se îmbunătățește cu niciuna dintre opțiunile deja menționate, medicul îți poate recomanda un medicament de suprimare a hormonilor. Aceste medicamente au efecte secundare, așadar trebuie să discuți cu medicul pentru a vedea care sunt riscurile.

În general, femeile mai tinere pot beneficia de un curs scurt de tratament, care poate fi repetat dacă este necesar, în timp ce femeile în vârstă, care sunt aproape de menopauză sau trec prin menopauză, pot beneficia de un tratament mai lung.

În concluzie, durerea de sân este o problemă supărătoare pentru femei, însă în majoritatea cazurilor, ea nu este cauzată de cancerul la sân. Există mai mulți factori care pot cauza durerea la sân, inclusiv stresul și anxietatea. Ține cont de aspectele prezentate în acest articol și programează-te la un consult de specialitate pentru a descoperi ce anume îți provoacă durerea la sân și pentru a afla cum o poți combate!

Citește și:  Când trebuie să faci un control la sâni: află ce spun ei despre sănătatea ta!

Surse foto: iStock.com, Pixabay.com

Surse articol: Breastcancernow.org, Cbhs.com.au

Articolul urmator
Ce ne sfătuiește medicul Mihail Pautov să facem pentru a ne elibera de stres
Ce ne sfătuiește medicul Mihail Pautov să facem pentru a ne elibera de stres
Ce fantomă celebră încearcă să ia legătura cu tine?
Incepe quiz
Ce fantomă celebră încearcă să ia legătura cu tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.