Motivul pentru care nu este sănătos să te abții din strănutat

Motivul pentru care nu este sănătos să te abții din strănutat

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Cu siguranță ți s-a întâmplat să fii într-o librărie sau la o întâlnire importantă și să îți vină să strănuți. Din politețe, ți-ai dus mâna la nas și te-ai abținut. Cu toții avem astfel de episoade în care preferăm să nu strănutăm doar pentru a nu atrage atenția asupra noastră și a nu-i deranja pe cei din jur.

Totuși numeroase studii au demonstrat că această abținere de la strănutat poate avea consecințe negative asupra sănătății. Senzația de strănutat apare atunci când organismul nostru detectează anumiți viruși care vor să intre în corpul nostru. Așadar, pentru a respinge aceste bacterii, apare strănutatul. Microbii sunt respinși și eliminați din organism, și astfel ne menținem starea de sănătate.

femeie care stranuta

De ce nu este sănătos să te abții din strănutat

Așa cum spuneam, atunci când strănuți, respingi de fapt virușii care vor să pătrundă în organism. Așadar, ce se întâmplă atunci când îți oprești organismul din a face acest lucru? Conform specialiștilor neurologi, strănutul este precum râsul. Unele persoane râd mai tare, pe când altele sunt ceva mai discrete. Așadar, nu trebuie să ne simțim jenați atunci când strănutăm violent. Abținerea poate fi extrem de periculoasă. În 2009, o serie de strănuturi a declanșat o hemoragie cerebrală în cazul unui bărbat din Anglia, conform mirror.co.uk.

Se pare că abținerea din strănutat cauzează o acumulare de presiune în zona capului, care poate afecta vasele de sânge, urechile și chiar mușchii, rănind sinusurile și chiar provocând hemorogii cerebrale, conform dailymail.co.uk.

femeie care stranuta

Ce se poate întâmpla atunci când te abții să strănuți

Ruptură de timpan

Într-un interviu pentru livescience.com, chirurgul și asistentul universitar Alan Wild de la Universitatea de Medicină din Saint Louis spunea că nu recomandă nimănui să se abțină din strănutat, chiar dacă acest lucru înseamnă să te ții de nas sau să îți controlezi reacția din gât. Nasul este direct conectat cu trompa lui Eustachio, iar trompa, cu urechea medie. Dacă nu strănuți, poți împinge prin trompa lui Eustachio tot ce se află în ureche (cerumen, bacterii) în urechea medie și te poți alege cu o infecție sau o ruptură de timpan.

Fractură de laringe

Dacă te abții să strănuți și simți apoi o durere în gât, este foarte probabil să îți fi fracturat o coardă vocală. Se pare că este foarte ușor să îți rănești laringele în acest mod, deoarece intubația aerului provoacă traume interne, conform researchgate.net.

Afecțiuni ale spatelui, coaste rupte

Dacă te abții să strănuți, coloana vertebrală și cavitatea abdominală pot fi afectate. Doctorul Michael Benninger, doctor și membru al Head and Neck Institute din cadrul Clinicii din Cleveland, a dezvăluit pentru time.com că a avut numeroși pacienți cu ruptură de timpan, ruptură de mușchi, dar și coaste rupte din cauza abținerii de la strănutat.

Așadar, pentru a nu te confrunta cu astfel de probleme de sănătate, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să nu mai ții cont de cei din jurul tău și să îi permiți corpului tău să își exercite funcțiile naturale!

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Ce este rambutan și ce beneficii are?
Ce este rambutan și ce beneficii are?
Cat de sanatos este parul tau?
Incepe quiz
Cat de sanatos este parul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.