Ai dureri de cap dimineaţa? Află dacă trebuie să îţi faci griji

Ai dureri de cap dimineaţa? Află dacă trebuie să îţi faci griji

Sorina Corneanu

Durerile de cap reprezintă una dintre cele mai frecvente afecţiuni pentru care este solicitat consultul medical. Indiferent că e vorba de o banală răceală, de suprasolicitare, de o insomnie sau de stres emoţional, durerea de cap dimineaţa, mai ales atunci când persistă, trebuie să te pună pe gânduri şi să te trimită la un consult de specialitate.

femeie cu durere de cap dimineata la birou

Cauzele durerilor de cap dimineaţa

Migrenele

Migrenele pot reprezenta una dintre cauzele pentru care te doare capul dimineaţa. Acestea reprezintă dureri de cap frecvente, care devin aproape cronice şi pot interfera cu activitatea zilnică, afectându-ţi capacitatea de concentrare şi odihnă pe timpul nopţii. Cefaleea şi tensiunea în zona tâmplelor sunt frecvent asociate cu durerile de cap apărute dimineaţa.

Muşchi tensionaţi

Durerile de cap matinale pot fi rezultatul muşchilor tensionaţi de la nivelul gâtului. Poziţia în care dormi şi perna pe care o foloseşti s-ar putea să nu-ţi creeze unghiul perfect pentru poziţia capului pe timpul somnului. Caută o pernă medie ca duritate şi asigură-te că îţi menţii corpul într-o poziţie cât mai dreaptă.

Depresie sau anxietate

Potrivit Jurnalului Asociației Medicale Americane, cei mai importanți factori care cauzează dureri de cap dimineața sunt anxietatea și depresia. Afecţiunile emoţionale şi mintale pot duce la insomnie, care, la rândul ei, poate crește riscul de migrene. Dacă suferi de depresie sau anxietate, apelează la un psihoterapeut. Gestionarea corectă a situaţiilor emoţionale te ajută să îţi ții sub control sănătatea fizică.

Bruxismul

Bruxismul, cunoscut mai degrabă ca scrâşnirea dinţilor pe timpul nopţii, poate provoca dureri de cap dimineaţa, adesea însoţite de durere în ceafă şi tensiune în zona tâmplelor. Pentru că bruxismul poate distruge dantura, medicul dentist poate recomanda purtarea unei gutiere, care diminuează nevoia de a scrâşni dinţii.

Insomnia

Insomnia afectează programul normal de somn, fiind una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap dimineaţa. Din cauza somnului întrerupt, insuficient, neliniştit sau chiar din cauza lipsei acestuia, durerea de cap devine un simptom firesc dimineaţa. Totodată, lipsa somnului pe o perioadă îndelungată poate conduce la instalarea migrenelor. Tratarea insomniei presupune un consult obligatoriu şi un tratament optim, stabilit împreună cu medicul. Dacă insomnia este cauza durerilor de cap dimineaţa, tratarea acesteia ar trebui să te ajute să te odihneşti corespunzător şi, implicit, să elimini migrenele.

Anumite medicamente

pastile

Dacă urmezi un tratament medicamentos, mai ales atunci când îl administrezi seara, înainte de culcare, atunci nu e surprinzător că te trezeşti dimineaţa cu dureri de cap. Substanţele din unele medicamente pot interfera cu calitatea somnului şi îţi pot cauza dureri de cap dimineaţa. Discută cu medicul şi vezi dacă tratamentul pe care îl urmezi este cauza!

Apneea

Apneea de somn ar putea fi sursa durerilor de cap dimineața. În general, durerile de cap asociate apneei de somn durează mai puțin de 30 de minute. O cameră bine aerisită, mai multe exerciţii fizice şi curăţarea nasului înainte de somn te-ar putea ajuta să tratezi apneea.

E posibil ca la baza durerilor de cap de dimineaţa să se afle şi afecțiuni mai periculoase, cum ar fi hipertensiunea arterială sau bolile musculo-scheletice.

Tratamentul durerilor de cap

Tratamentul durerilor de cap apărute dimineaţa depinde de cauza care stă la baza acestora. Dacă lipsa de somn este cauza, atunci medicul îţi va recomanda să îţi reorganizezi programul de somn. Anxietatea şi depresia necesită un consult de specialitate şi, la alegerea ta, un program de psihoterapie.

În cazul în care medicul constată că hipertensiunea arterială declanşează disconfortul la nivelul tâmplelor şi durerile de cap dimineaţa, acesta îţi va prescrie un tratament care să îţi ţină tensiunea la un nivel optim, astfel încât incidenţa durerilor de cap să scadă treptat.

Cum previi durerile de cap

Dacă nu au la bază o cauză care să necesite tratament complex, durerile recurente de cap apărute la prima oră pot fi evitate urmând câțiva pași simpli: 

  • aeriseşte bine camera în care dormi
  • fă o scurtă plimbare de seară
  • evită să petreci timp în faţa televizorului, telefonului sau calculatorului înainte de somn
  • evită consumul de alcool înainte de a merge la culcare
  • încearcă meditaţia - te ajută să reduci stresul și, implicit, durerile de cap
  • dormi 7-8 ore pe noapte

Durerile de cap resimțite dimineaţa sunt frecvente, însă nu întotdeauna inofensive. Nu ignora senzaţia de tensiune de la nivelul frunţii şi tâmplelor şi durerea de cap recurentă apărută la primele ore ale dimineţii. Astfel de simptome, aparent minore, pot ascunde afecţiuni care, netratate, îţi pun viaţa în pericol!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?
Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?
Află ce trebuie să faci ca oamenii să te placă și mai mult
Incepe quiz
Află ce trebuie să faci ca oamenii să te placă și mai mult

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.