10 motive surprinzatoare pentru care te trezesti obosita dimineata

10 motive surprinzatoare pentru care te trezesti obosita dimineata

Raluca Cristea


In fiecare noapte adormi la ore rezonabile, dimineata nu te trezesti foarte devreme, uneori chiar reusesti sa dormi si ziua in weekend. Si totusi, abia te dai jos din pat, la serviciu ai momente in care nu poti sa te concentrezi, iar seara abia astepti sa te intinzi in pat, caci nivelul energiei tale este, am putea spune, sub 0.

5 din 10 oameni declara ca se simt frecvent obositi, iar 1 din 10 se simte obositi zilnic. Exista 10 cauze destul de serioase pentru oboseala accentuata, cauze pe care multi dintre noi le neglijam sau nici macar nu le banuim.

Afla care sunt cele 10 motive surprinzatoare pentru care oboseala a pus stapanire pe tine!

1. Cafeaua cea de toate zilele

Multe dintre noi apelam la trucul de trezire - cafeaua, in fiecare dimineata, fiind sigure ca, astfel, ne vom stimula organismul sa functioneze la paremetri optimi. De fapt, actiunea revigoranta cafelei sau a bauturilor care contin cofeina nu dureaza mai mult de o ora, dupa care se instaleaza o stare de oboseala in intreg corpul. In plus, orice bautura pe baza de cofeina contine si mult zahar, iar efectul este acela de suprasolicitare a corpului si deshidratare. Facand din consumul lor un obicei, nu faci altceva decat sa accentuezi o stare de oboseala prelungita.

2. Hainele stramte sau in culori nepotrivite

Desi poate iti vine greu sa crezi, hainele stramte, pe care unele dintre noi le alegem ca sa ne punem formele in evidenta, nu au o actiune benefica asupra organismului. Mai exact, strang pielea si preseaza articulatiile, astfel ca organismul depune mai mult efort in distribuirea oxigenului pe toata lungimea corpului. Asadar, ai grija ce haine porti noaptea, dar si in timpul zilei.

Mai mult, culorile hainelor purtate de noi influenteaza raspunsurile organismului. De exemplu, culorile inchise induc o stare de somnolenta, in timp ce culorile deschise sau aprinse energizeaza organismul si induc o stare buna de spirit . Albul si rosul stimuleaza secretia de serotonina (unul din asa zisii hormoni ai fericirii), rosul stimuleaza si circulatia sangelui, galbenul stimuleaza activitatea cerebrala, iar verdele te ajuta sa iei decizii bune.

3. Deficitul de fier sau vitamina D

Una din cauzele ascunse ale oboselii matinale este deficitul de fier si vitamina D, care se poate descoperi doar in urma unor analize de sange ceva mai detaliate. Deficitul de fier provoaca anemie si oboseala, iar deficitul de vitamina D provoaca dureri musculare. Daca si tu suferi de astfel de carente, este imposibil sa nu fi asociat deja oboselii matinale crampe nocturne sau matinale, mai ales la nivelul membrelor si lombar.

4. Bacterii daunatoare in intestine

70% dintre persoane au in stomac bacteria Helicobacter Pylori, care poate popula cavitatea stomacala in stare latenta sau poate face reale probleme. Mai exact, stomacul secreta acidul care inlesneste digestia odata cu mucusul care il protejeaza de efectele negative ale acidului, iar bacteria H. Pylori distruge acest mucus si favorizeaza ulcerul. Daca te afli si tu in aceasta situatie, chiar si in faza incipienta, atunci este imposibil sa nu simti un gust ciudat, arsuri in capul pieptului si dureri in gat, mai ales in timpul noptii. Chiar daca poate nu-ti dai seama, arsurile stomacale din timpul noptii transforma starea de somn profund in stare de somn superficial.

Bacteria H. Pylori poate fi detectata printr-un test specific si eliminata cu ajutorul tratamentului medicamentos.

5. Activitatea glandei tiroide

Atunci cand glanda tiroida, principala responsabila pentru activitatea metabolismului si pentru echilibrul hormonal, nu functioneaza asa cum trebuie, sistemul imunitar este mai slabit si procesul metabolic scade, astfel ca oboseala se instaleaza usor. Alte semne ale disfunctiei glandei tiroide sunt migrenele, vocea usor ragusita, unghiile si parul casant, pielea sensibila si aspra la atingere.

6. Secretiile cu efect blocant

Secretiile nazale sau flegma se pot aseza pe gat in timpul somnului sau atunci cand esti racita si ai reflexul de a-ti trage nasul. Rezultatul? Cicluri de respiratie incomplete si deci, nesanatoase, din moment ce caile dintre nas si plamani nu sunt complet libere si curate. Vei respira pe gura, corpul va primi oxigen, insa mai putin decat are nevoie si vei obosi inca dinainte sa te trezesti dimineata.

7. Oboseala glandelor suprarenale

Este o afectiune recent diagnosticata, desi se manifesta de ani buni printre persoanele care se plang de oboseala accentuata. Supranumita sindromul secolului 21, oboseala glandelor suprarenale presupune functionarea incorecta a glandelor endocrine situate deasupra rinichilor, ce au ca rol principal raspunsul rapid al corpului la situatii de stres.

Atunci cand aceste glande nu functioneaza la capacitate maxima, nivelul adrenalinei si cortizolului din corp scade, reducandu-se rezistenta la stres, infectii sau oboseala, la fel si nivelul de estrogen, progesteron si testosteron - cei mai importanti hormoni sexuali. Pe langa faptul ca somnul tau pare mereu neodihnitor si reusesti sa te concentrezi mai greu, oboseala glandelor suprarenale iti aduce "la pachet" si impulsivitate, nervozitate, nevoia de a rontai permanent ceva si dereglari ale vietii sexuale.

Principalele cauze ale oboselii glandelor suprarenale sunt alimentatia deficitara in fibre, fructe si legume, consumul zilnic de dulciuri, intervalul nepotrivit alocat somnului, perfectionismul exagerat, insuccesele pe plans socio-profesional.

8. Fibromialgia

Fibromialgia (sindromul oboselii cronice) afecteaza aproximativ 100.000.000 de oameni din intreaga lume si este considerata de unii specialisti chiar o anomalie a sistemului nervos, incapabil de a face fata situatiilor de stres prelungit. Alti specialisti sunt de parere ca fibromialgia reprezinta o disfunctie a hipotalamusului, a glandei pituitare si a glandelor suprarenale.

9. Deshidratarea

O alta cauza surprinzatoare pentru care te trezesti dimineata tot obosita este faptul ca-ti privezi organismul de necesarul de lichide. Si cand spun lichide, le elimin din start pe cele sub forma de bauturi carbogazoase, energizante si sucuri din comert. Este vorba strict despre apa (plata daca se poate), ceaiuri fara adaosuri, sucuri facute in casa din fructe si legume.

Deshidratarea din timpul zilei suprasolicita organismul in timpul noptii, scazand viteza sangelui si oxigenarea tesuturilor. De obicei, deshidratarea este insotita, pe langa dereglarea somnului si oboseala inexplicabila, si de piele, buze si gura uscate, respiratie urat mirositoare, sete accentuata.

10. Bioritmul circadian

Mai intai, sa ne lamurim ce este acela un bioritm circadian. Pe intelesul tuturor, este vorba despre acel ritm al organismului care il ajuta si ne ajuta sa facem diferenta intre zi si noapte, atunci cand vine vorba de somn si odihna.

Cand tu schimbi intervalul de somn si dormi prea mult sau prea putin, corpul nu mai stie exact cand trebuie sa functioneze la parametri maximi si cand trebuie sa se odihneasca.

Practic, ceasul tau intern intra in contradictie cu timpul fizic si iti provoaca letargie, dificultati de concentrare si somnolenta, chiar daca abia te-ai trezit. Cel mai eficient truc anti somn este ca, imediat ce te-ai trezit, sa iesi pe balcon sau sa mergi la fereastra, sa iti misti energic membrele si sa lasi soarele sa te mangaie putin.

Si nu doar soarele ar trebui sa te mangaie in fiecare dimineata, ci si relaxarea si buna dispozitie. Citeste cu atentie cele 10 motive ascunse care iti provoaca oboseala inca de dimineata, tine cont de factorii favorizanti si lupta impotriva lor! In tot acest timp, nu uita ca cei mai mari aliati ai tai sunt alimentatia echilibrata si exercitiile fizice.

Articole care te-ar putea interesa:
15 gesturi si alimente care iti albesc dintii
Descopera efectele minunate ale aromoterapiei
Menopauza - mituri si adevaruri

Subiecte de pe forum:

Crema pentru maini foarte uscate
Importanta alimentatiei sanatoase
Retentia de apa
Articolul urmator
Mituri despre sănătate în care ar trebui să încetăm să mai credem
Mituri despre sănătate în care ar trebui să încetăm să mai credem
Ce mască de față să folosești, în functie de tipul de ten
Incepe quiz
Ce mască de față să folosești, în functie de tipul de ten

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (80)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    selina (anonim)
    29 octombrie 2012 17:05

    Un articol bine documentat care-mi place. Putem face mai multe pentru sanatatea noastra schimbandu-ne in primul rand alimentatia.

    top 5 divahair.ro - nutritie si boli metabolice

    1. Laptele vegetal: tipuri, beneficii și recomandări (38 vizite)