Ti s-a spart un vas de sange in ochi? Afla daca ai motive de ingrijorare!
- Hemoragia subconjunctivala: o problema sau nu?
- Cauzele vaselor de sânge sparte la ochi
- Complicațiile hemoragiei subconjuctivale
- Cât durează hemoragiile subconjunctivale?
- Vas de sânge spart la ochi: tratament medicamentos si naturist
- Diferenta intre vas de sange spart la ochi si ochi spart
Daca te uiti in oglinda si constati ca ai albul ochiului insangerat, este normal sa te sperii - cu siguranta nu este o priveliste tocmai placuta. Un vas de sange spart la nivelul ochiului nu prezinta de obicei niciun simptom, nici macar o usoara iritare a acestuia. Si mai descurajant este ca aceasta conditie pare sa treaca foarte greu, motiv pentru care multi oameni se sperie, crezand ca li s-a intamplat ceva grav.
Este un vas de sange spart periculos pentru vedere? Citeste randurile urmatoare si afla!
Hemoragia subconjunctivala: o problema sau nu?
Atunci cand ti se sparge un vas de sange in ochi, imaginea este foarte dramatica in comparatie cu gravitatea problemei. Desi un ochi insangerat nu pare un fleac, cel mai adesea nu este vorba despre o afectiune serioasa. Ochiul este strabatut de foarte multe vase subitiri de sange, iar atunci cand unul se sparge, membrana conjunctiva absoarbe aproape imediat sangele, care ramane prins in aceasta suprafata transparenta.
Sunt multe cauze care pot conduce la spargerea fragilelor vase de sange de la nivelul ochiului, cele mai multe inofensive. Chiar si un stranut puternic poate sa aiba un astfel de efect!
In afara se stratul de sange prins in membrana conjunctiva, hemoragia de acest tip nu prezinta alte simptome. Vederea nu iti este afectata, iar ochiul nu prezinta scurgeri anormale. Din fericire, nu produce nici durere. Singurul disconfort pe care l-ai putea avea, in afara de cel psihic, ar fi o senzatia ca suprafata ochiului nu este la fel de neteda ca inainte.
Cauzele vaselor de sânge sparte la ochi
Cauzele hemoragiei subconjunctivale nu sunt intotdeauna evidente. Poate fi vorba despre o presiune brusca exercitata asupra ochiului.
Astfel, cauzele ar putea fi:
- tusea puternica
- stranutul
- cand ridici o greutate foarte mare
- cand vomiti
- trauma la nivelul ochiului poate cauza o hemoragie
- frecarea violenta a acestuia
- hipertensiunea arteriala
- diabetul
- afectiunile hematologice (care subtiaza sangele sau medicamentele cu acest efect - chiar si aspirina).
Asa cum spuneam mai sus, exista o serie de factori de risc pentru hemoragia subconjunctivala. De exemplu, daca ai diabet, suferi de hipertensiue arteriala, iei anti-coagulante sau suferi de afectiuni vasculare, esti predispusa la astfel de probleme.
Asadar, este nevoie sa mergi la medicul oftalmolog sau nu? De cele mai multe ori, hemoragia subconjunctivala nu este deloc un motiv de ingrijorare si, desi nu arata tocmai bine, nu necesita tratament, ci trece de la sine in cel mult doua saptamani. Daca, insa, ti se intampla des sa ti se sparga vase de sange la nivelul ochilor, ar fi indicat sa treci totusi pe la un medic, pentru a descoperi o posibila afectiune care da acest simptom.
Complicațiile hemoragiei subconjuctivale
Complicatiile produse de un vas de sange spart in ochi sunt extrem de rare. Daca hemoragia a aparut in urma unui traumatis, medicul iti va face o consultație, pentru a se asigura ca nu sunt si alte probleme mai serioase. Daca vasul s-a spart in lipsa unui factor extern, oftalmologul iti va lua tensiunea oculara si va analiza fundul de ochi, pentru a exclude o hemoragie serioasa.
Cât durează hemoragiile subconjunctivale?
In cele mai multe cazuri, este nevoie de sapte pana la 10 zile pentru ca o hemoragie subconjunctivala sa se retraga de la sine. Pe masura ce sangele dispare treptat, zona afectata isi poate schimba culoarea, asemenea unei usoare vanatai, potrivit All About Vision.
Vas de sânge spart la ochi: tratament medicamentos si naturist
Este important sa nu apelezi la auto-medicatie, atunci cand te confrunti cu un vas de sange spart la ochi. Sangele se va retrage in cel mult sapte zile, fara niciun tratament. Daca, insa, hemoragia este masiva, pot trece si cateva saptamani pana sa scapi de simptomele vizibile. Nu te speria cand vei vedea ca roseata va deveni portocalie, apoi roz, iar apoi din nou alba. Trebuie sa stii ca poti apela chiar si un tratament realizat acasa, cu banala apa.
Iata ce poti face daca vrei sa scapi mai repede de vasul sange spart la ochi
- Lacrimile artificiale de pot ajuta sa scapi de senzatia de uscaciune si de usturime
- comprese cu apa rece, de doua ori pe zi
- evitati administrarea aspirinei si a anti-inflamatoarelor in aceasta perioada
Acum stii ca atunci cand ai un vas de sange spart la nivelul ochiului nu ai de ce sa intri in panica, asa ca nu iti ramane decat sa astepti cu rabdare ca aspectul inestetic sa dispara.
Diferenta intre vas de sange spart la ochi si ochi spart
Ca sa iti dai seama daca te confrunti cu o problema mai grava, este bine sa stii care este diferenta dintre un vas de sange spart la ochi si un ochi spart.
Ochiul spart este un traumatism perforant, in timp ce vasul de sange spart la ochi este o manifestare superficiala, nedureroasa si fara simptome.
Simptome pentru ochi spart:
- ochi rosu
- durere la nivelul ochiului
- scaderea vederii
- lacrimare abundenta
- fotofobie
Daca te confrunti cu aceste simptome la unul dintre ochi, atunci acesta este spart si este nevoie sa mergi de urgenta la medicul oftalmolog pentru o consultatie. Acesta iti va face un examen biomicroscopic, unde poate detecta plaga oculara (corneana, limbica, sclerala). Aceeasi investigatie ii permite sa observe si leziunile asociate sau daca exista o tensiune oculara scazuta. Daca diagnosticul nu este clar, atunci medicul iti mai poate cere sa faci o ecografie, unde sa observe eextinderea leziunilor in zona din spate a ochiului.
Afla si ce sa faci ca sa ai ochi sanatosi !