Poftă de sănătate! 10 beneficii uimitoare ale piersicilor

Poftă de sănătate! 10 beneficii uimitoare ale piersicilor

Redactor Raluca Margean

Originare din China, de acum mai bine de 4000 de ani, piersicile au o aromă deosebită, care este pe placul atât celor mici, cât și al celor mari. Pe lângă gustul lor deosebit, aceste fructe au și câteva efecte benefice surprinzătoare asupra organismului uman. Află în continuare de ce este bine să consumi piersici în mod regulat!

piersici-beneficii-lada-cu-fructe

Beneficii ale piersicilor

1. Sunt bogate în vitamine și minerale, dar și antioxidanți.

Pe lângă vitaminele A, C, E și K, piersicile conțin fibre, potasiu și cupru, magneziu, fier și câteva viatmine din complexul B care ajută organismul să se mențină puternic și sănătos. În plus, sunt pline de antioxidanți, acei compuși benefici care ajută la combaterea daunele oxidative și luptă împotriva îmbătrânirii și a bolilor. Cu cât fructele sunt mai proaspete și mai coapte, cu atât acestea conțin mai mulți antioxidanți.

2. Piersicile contribuie la menținerea unei digestii sănătoase.

Un fruct de dimensiuni medii oferă aproximativ 2 grame de fibre (solubile și insolubile), ceea ce ajută la o digestie mai bună și la reducerea riscului de constipație. În plus, conținutul bogat de fibre pot ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea simptomelor tulburărilor digestive precum boala Crohn, sindromul intestinului iritabil (SII) și colita ulcerativă. Totodată, fibrele elimină toxinele din organism, iar potasiul reduce frecvența afecțiunilor rinichilor, precum și a ulcerelor gastrice.

3. Ajută la menținerea sănătății inimii.

Piersica este bogată în potasiu și săracă în sodiu, iar acest lucru ajută la menținerea sub control a tensiunii arteriale. Magneziul, fosforul, zincul, cuprul, manganul și fierul din piersici oferă suport globulelor roșii din sânge și astfel îmbunătățesc sănătatea vasculară. Mai mult decât atât, diverse studii au arătat că piersicile ajută la scăderea nivelului de colesterol rău din sânge, precum și a nivelului trigliceridelor.

Citește și: Top 10: metode naturale pentru a scădea tensiunea arterială

4. Piersicile pot fi extrem de benefice pentru ten

Datorită vitaminelor A și C din compoziția lor, piersicile pot îmbunătăți aspectul pielii, hidratând-o și lăsând-o fină și catifelată. În plus, vitamina C protejează pielea de acțiunea radicalilor liberi, fiind un puternic antioxidant. În tratamente cosmetice, piersica proaspătă se poate aplica direct pe piele, cu scopul de a ameliora ridurile și a atenua cearcănele.

5. Pot preveni apariția anumitor tipuri de cancere.

Piersicile sunt bogate în carotenoizi și acid cafeic, antioxidanți care s-au dovedit a avea proprietăți anticanceroase. De asemenea, aceste fructe sunt pline de polifenoli, o categorie de antioxidanți care reduc creșterea, limitează răspândirea și chiar ucid celulele canceroase. Polifenolii din piersici sunt eficienți în special în cancerul de sân, dar și în cel de colon, plămâni și cancerele bucale.

6. Pot reduce simptomele alergiilor.

Diverse cercetări au arătat că piersicile pot ajuta la reducerea simptomelor de alergie prin prevenirea eliberării histaminelor în sânge. De asemenea, ele pot reduce inflamațiile care sunt provocate de alergii.

7. Întăresc sistemul imunitar și ajută la ameliorarea anemiei.

Datorită conținutului bogat de vitamine, minerale și antioxidanți, piersicile ajută la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, fierul, potasiul și magneziul din compoziția acestor fructe le determină să fie un bun adjuvant în tratarea anemiilor.

8. Sunt benefice în tratarea afecțiunilor de rinichi.

Fibrele din piersică îmbunătățesc tractul digestiv, iar potasiul poate reduce frecvența afecțiunilor rinichilor. Piersicile au un efect ușor diuretic și laxativ și ajută la purificarea rinichilor.

9. Protejează vederea

Datorită conținutului generos de beta-caroten, un antioxidant esențial pentru menținerea sănătății ochilor, piersicile sunt recomandate persoanelor care au probleme de vedere. Beta-carotenul hrănește și protejează retina ochilor de radicalii liberi, previne apariția cataractei și întârzie deteriorarea vederii din cauza vârstei înaintate.

10. Reduc stresul

Aceste fructe sunt o sursă importantă de magneziu și zinc, ceea ce înseamnă că ajută la buna funcționare a sistemului nervos. De asemenea, ele au și un puternic efect calmant, reducând anxietatea. 

Beneficii ale sucului de piersici

Diverse studii au demonstrat faptul că sucul de piersici are capaictatea de a scădea nivelul hormonului angiotensină II care este reponsabile pentru creșterea tensiunii arteriale.

De asemenea, sucul din aceste fructe delicioase funcționează ca un agent natural diuretic și laxativ, ajutând la îmbunătățirea funcției renale și a vezicii urinare. Consumul regulat de suc de piersici scade riscul de nefrită sau alte boli renale și afecțiuni ale ficatului. El ajută și la dizolvarea pietrelor la rinichi și vezica urinară.

Sucul de piersici este folosit de multe ori în curele de detoxifiere, așadar îți poți prepara chiar tu un suc extrem de gustos din aceste fructe. Adaugă o lămâie mică la lichidul obținut din stoarcerea mai multor piersici zemoase și bea 1-2 pahare pe zi, în completarea apei, fără să adaugi zahăr sau miere.

Cum faci compot de piersici

Dacă vrei să ai un suc de piersici peste iarnă, cel mai bine este să-ți faci un compot delicios. Iată cât de ușor se prepară:

Ingrediente:

  • piersici
  • zahăr 
  • apă

Mod de preparare:

  1. Spală bine piersicile, taie-le în bucăți mai mari și pune-le în borcane (3/4 fructe) de 800 de grame.
  2. Adaugă 3-4 linguri de zahăr în fiecare borcan.
  3. Umple borcanul cu apă, pune capacul și agită bine ca să se dizolve zahărul. 
  4. Pune borcanele într-o cratiță mare, adaugă apă până la cap și fierbe timp de 25 de minute ca să se sterilizeze.  
  5. Scoate borcanele, lasă-le acoperite și când se răcesc, le iei și le păstrezi într-un loc răcoros.

Citește și: Prepară un gem de piersici diferit de cel tradițional. Încearcă o rețetă de gem de piersici cu vanilie

Contraindicații pentru piersici

Datorită conţinutului crescut de zahăr, piersicile nu sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet şi celor supraponderali. Totodată, consumul regulat de piersici pot avea ca și consecințe diverse tulburări intestinale din cauza acidității crescute a mediului gastric. Nu în ultimul rând, există posibilitatea ca puful de pe fruct să provoace alergii la unele persoane, așadar trebuie consumate cu atenție. 

Beneficii ale piersicilor plate

Piersicile plate, cunoscută și sub denumirea de piersică de gogoașă sau piersic-Saturn sunt originare din Spania, unde sunt denumite paraguayos. Aceste fructe sunt foarte dulci, nu au puf pe coajă și au mai puțină zeamă. Datorită cojii netede, fără puf, aceste piersici nu provoacă aciditate la stomac, fiind astfel recomandate persoanelor care suferă de sindromul de colon iritabil. 

Ce beneficii au piersicile uscate?

În general, prin deshidratare fructele își pierd o parte din vitamine, dar își păstrează conținutul în minerale și nutrienți. 

Piersicile uscate își mențin proprietățile antioxidante, diuretice, laxative, nutritive și energizante. Beneficiile acestor fructe asupra sănătății sunt în continuare nenumărate, și anume:

  • ajută la normalizarea tranzitului intestinal și stimulează sucurile gastrice
  • îmbunătățesc sistemul imunitar
  • reduc riscul de apariție a bolilor de inimă și a artritei (datorită proprietăților antiinflamatoare)
  • previn apariția cancerului datorită conținutului mare de provitamina A
  • se digeră ușor și combat constipația        
  • combat litiaza renală

Sâmburi de piersici – benefici sau contraindicați?

piersici-beneficii-samburi-de-piersici

Sâmburii de piersici pot fi folosiţi ca înlocuitori ai migdalelelor, bineînțeles după ce a fost înlăturată partea tare. Ei pot fi serviți cruzi, ca gustare, dar şi ca decor pentru prăjituri. Au proprietăţi antiinflamatoare, prevenind artrita, reducând tensiunea arterială şi riscul accidentului vascular cerebral. Totuși, la fel ca migdalele, sâmburele de piersică conține o substanță numită acid hidrocianic care, consumată în cantitate foarte mare, poate fi fatală!

Din sâmburi de piersică se produce ulei, care este un ingredient des folosit la prepararea multor loțiuni și creme cosmetice. Datorită conținutului său de vitamine A, E, B1, B2, B6,  proteine, minerale și acizi grași polinesaturați, uleiul din sâmbure de piersici regenerează și hrănește epiderma, având efecte anti-îmbătrânire puternice. Vitamina E este antioxidantul natural, care contribuie la eliminarea radicalilor liberi, iar acizii grasi polinesaturați întârzie apariția proceselor de îmbătrânire prematură a pielii, păstrează elasticitatea și stimulează regenerarea celulară.

Uleiul din sâmburi de piersici poate fi folosit pentru toate tipurile de ten, dar și pentru piele inflamată și psoriazis sau eczeme pe piele. Este recomandat și pentru regenerarea părului, întărindu-i rădăcina și prevenind despicarea vârfurilor. Aplicat pe părul vopsit hrănește cuticula și îi păstrează culoarea pentru mai mult timp. 

Piersica și fructele în general au foarte multe beneficiii asupra sănătății oamenilor. Consumă-le crude, sub formă de suc sau compot și vei avea numai de câștigat. 

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre pere: beneficii, contraindicații, riscuri

Surse foto: Unsplash.com

Articolul urmator
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?
Incepe quiz
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.