Tulburarea depresiva: simptome si tratament

Tulburarea depresiva: simptome si tratament

Redactor Alexa Galgau

Tulburarea depresiva este una dintre cele mai frecvente afectiuni mentale ale secolului, care se manifesta printr-un sentiment constant de tristete si prin lipsa de interes fata de lumea inconjuratoare. Depresia afecteaza modul in care persoana se simte, se poarta si gandeste si trebuie tratata ca orice alta boala.

Oricine are momente proaste si stari de tristete, care trec in decurs de cateva zile, in cel mai rau caz. Cand este vorba despre depresie, insa, senzatia de gol interior pune stapanire pe viata persoanei afectate. Chiar si simpla parcurgere a unei zile obisnuite poate fi un calvar pentru un om depresiv. Intelegerea gravitatii acestei boli si detectarea timpurie a simptomelor reprezinta primul pas spre vindecare.

Ce este depresia?

Depresia este o stare mentala sau o tulburare mentala cronica ce se manifesta prin sentimente de tristete, singuratate, disperare, stima de sine scazuta si exigenta exagerata fata de sine. Alte semne includ incetinire psihomotorie, renuntarea la interactiune sociala si stari precum insomnia si lipsa poftei de mancare.



Exista mai multe forme de depresie, dintre care tulburarile majore si cele distimice sunt cele mai frecvente.

Tulburarea depresiva majora, manifestata printr-o combinatie de simptome care afecteaza abilitatea de a dormi, studia, lucra si manca. Specialistii spun ca aceasta forma a depresiei este sever incapacitanta pentru individ.

Tulburarea distimica este o forma mai usoara a depresiei, ale carei simptome se extind pe parcursul a doi, trei ani, uneori poate chiar mai mult. Acestea nu sunt la fel de grave ca in cazul depresiei majore, insa pacientului ii este dificil sa functioneze normal si sa se simta bine.

Depresia postnatala afecteaza intre 10% si 15% dintre femeile care au nascut. De multe ori aceasta afectiune mentala nu este diagnosticata la timp, fiind confundata cu tristetea postpartum, considerata o etapa normala dupa nastere. Insa in momentul in care simptomele se prelungesc mai mult de cateva saptamani, atunci este vorba de depresie postnatala. Nici pana in ziua de azi nu se cunosc cu exactitate cauzele acestei tulburari, cea mai vehiculata explicatie fiind variatia hormonala - mai exact, scaderea semnificativa a nivelului de estrogen si progesteron in primele 24 de ore dupa nastere.

Tulburarea afectiva sezoniera este o afectiune comuna in tarile indepartate de Ecuator, care au mai multe ore de intuneric. O persoana care sufera de aceasta tulburare prezinta simptome doar pe parcursul unei anumite perioade a anului, de obicei toamna sau iarna. Adesea, in tarile in care luminozitatea este foarte scazuta o perioada lunga, se practica terapia cu lumina - pacientii stau in fata unei lumini speciale. In cazurile mai severe se poate recurge si la antidepresive si psihoterapie.

Doua forme grave ale depresiei sunt tulburarea bipolara si cea psihotica. Prima, cunoscuta si ca psihoza maniaco-depresiva, se manifesta prin trecerea rapida, anormala, de la o stare iritabila la una euforica. Cea psihotica include simptome precum halucinatii, iluzii si desprindere de realitate. Ambele sunt un pericol pentru viata bolnavului, putandu-se ajunge chiar la suicid.

Simptomele depresiei

Tulburarea depresiva se manifesta diferit de la persoana la persoana, insa exista simptome comune. Cu cat acestea sunt mai intense si dureaza mai mult, cu atat sunt sansele mai mari sa fie vorba despre depresie.

Simptomele cel mai des intalnite in cazul unei depresii sunt:

- lipsa de interes fata de activitatile de zi cu zi - o persoana depresiva nu mai simti placere sau bucurie, indiferent de modul in care isi petrece timpul.

- schimbari in apetit si greutate (persoana afectata pierde mai mult de 5% din masa corpului intr-o singura luna).

- senzatia de neajutorare si lipsa de speranta.

- schimbari in programul de somn - este vorba fie despre insomnie, fie despre somnul excesiv.

- iritabilitate crescuta, uneori chiar furie - nivelul tolerantei este foarte scazut, oricine si orice reprezinta un motiv de enervare.

- lipsa energiei, mai exact o senzatie de secare a puterilor fizice, astfel incat orice actiune, oricat de usoara, este extenuanta.

- ura fata de sine, sentimente puternice de vinovatie, critica exagerata fata de greseli adesea inchipuite.

- probleme de concentrare.

- dureri inexplicabile (migrene, dureri de spate, de muschi sau de stomac).

Femeile, mai predispuse la depresie

Tulburarea depresiva este mai des intalnita in randul femeilor, din cauza diversilor factori biologici, hormonali si psihologici. Cercetatorii au aratat ca hormonii afecteaza direct procesele chimice din creier raspunzatoare pentru emotii si dispozitie. De exemplu, femeile sunt mult mai predispuse sa sufere de depresie dupa nastere, cand schimbarile fizice si hormonale pot deveni coplesitoare.

In timpul tranzitiei spre menopauza exista un risc crescut de aparitie a depresiei. In plus, osteoporoza (subtierea structurii osoase) poate fi asociata cu tulburarea depresiva. Cercetatorii inca exploreaza modul in care variatiile de estrogen din organism afecteaza procesele chimice din creierul femeii.

Tratamentul indicat persoanelor depresive

Exact asa cum simptomele depresiei sunt diferite pentru fiecare, tratamentul pentru depresie variaza de la persoana la persoana. Nu exista o cale de vindecare unica. In general, cea mai buna abordare include o combinatie intre sprijinul celor dragi, schimbari in stilul de viata si ajutor medical specializat.

Exista medicamente si alte afectiuni mentale care provoaca aceleasi simptome precum tulburarea depresiva, de aceea este nevoie ca medicul sa excluda aceste posibilitati inainte de a incepe un tratament adecvat. De obicei se fac analize de laborator si are loc un interviu, pentru a determina daca exista cazuri de depresie in familie, care sunt simptomele si de cand timp se manifesta.

Cea mai comuna forma de tratament o reprezinta medicamentele. Antidepresivele au rolul de a stabiliza si normaliza chimicalele din creier, precum serotonina, dopamina sau norepinefrina. In majoritatea cazurilor pacientul nu va simti efectele medicamentelor decat dupa cateva saptamani.

Alaturi de tratamentul cu pastile, s-a aratat ca psihoterapia este eficienta in combaterea simtomelor tulburarii depresive. In functie de nevoile pacientului, terapia poate sa dureze intre 10 si 20 de saptamani sau mai mult, in cazurile de depresie mai severe.

Ajutorul specializat nu este suficient pentru a inlatura depresia. De multe ori este nevoie de schimbari fundamentale in stilul de viata, pentru a trece cu succes peste aceasta tulburare. S-a aratat ca exercitiile fizice regulate si o dieta sanatoasa ajuta la imbunatatirea dispozitiei. De asemenea, abordarea diferitelor tehnici de meditatie poate ajuta considerabil la relaxare si la echilibrarea starilor mentale.

In concluzie, tulburarea depresiva este o afectiune ale carei repercursiuni nu trebuie subestimate. Primul pas catre vindecare este recunoasterea problemei si acceptarea ajutorului specializat, ca in cazul oricarei alte boli. Apoi intervine ajutorul pe care fiecare si-l poate oferi, prin adoptarea unui stil de viata activ si sanatos.

 

 

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.