Cum sa te descurci dupa o noapte alba: 11 trucuri de supravietuire

Cum sa te descurci dupa o noapte alba: 11 trucuri de supravietuire

Viorica Ghinea, redactor

Indiferent ca a trebuit sa lucrezi aproape toata noaptea la un proiect care nu mai suferea amanare ori ca ai fost la o petrecere, cu siguranta cunosti starile care te domina in ziua urmatoare. Somnolenta, ameteala, acuitate vizuala redusa, dificultati de concentrare, pierderi de memorie, dureri de cap si greata sunt doar cateva dintre starile cu care te confrunti dupa o noapte alba. Nu este usor sa pacalesti organismul in acest caz, insa exista anumite trucuri care te vor ajuta sa treci cu bine peste ziua care urmeaza. Iata care sunt acestea si ce trebui sa faci pentru a fi fresh!

Trucuri de supravietuire dupa o noapte alba

Desi corpul tau iti ofera senzatia ca nu vei mai sta prea mult timp pe picioarele tale, totusi creierul mai are suficiente resurse pentru a rezista in continuare. Abilitatea lui de a se pune in miscare in cazuri de urgenta este incredibila. Insa trebuie sa apelezi la ajutorul anumitor trucuri pentru a-i stimula functiile. Nu este vorba despre ceva complicat, ci vor intra in scena doar activitati simple de zi cu zi.

1. Odihneste-te timp de o jumatate de ora.

Chiar daca nu ti-a ramas prea mult timp la dispozitie, incearca sa inchizi ochii macar pentru o jumatate de ora. Poate ca nu vei reusi sa adormi, insa ii vei da posibilitatea corpului sa se odihneasca putin inainte de a incepe o noua zi. In acest timp se vor relaxa muschii, bataile inimii si temperatura corpului vor scadea usor, iar celelalte functii ale organismului vor avea ocazia sa functioneze la o alta viteza. Astfel organismul va compensa pierderile de energie avute peste noapte. Specialistii spun ca nu este bine ca aceasta perioada de relaxare sa nu dureze mai mult de 45 de minute, pentru ca unele persoane pot sa cada intr-un somn adanc din care se vor trezi greu si dupa care se vor simti si mai obosite.

somn dupa noapte alba

2. Consuma bauturi energizante.

Cu siguranta aceasta metoda iti este deja cunoscuta, in special daca ai apelat deseori la beneficiile ei. Cu toate acestea, nu trebuie sa abuzezi de bauturile energizate. Si, in plus, ar trebui sa iei in considerare cum te vei simti dupa ce efectul lor va disparea complet. Desi cafeaua este prima optiune care iti vine in minte si spre care ti se indreapta mana aproape din instinct, nu le taia de pe lista pe cele care sunt mult mai sanatoase: ceaiul verde, ceaiul de ginseng, smoothie din legume verzi, apa cu lamaie si scortisoara si sucul de portocale (proaspat stors).

3. Realizeaza exercitii fizice.

Putina gimnastica de inviorare iti va fi de un real ajutor la primele ore ale zilei. Nu numai ca vei reusi sa alungi starea de moleseala, dar si organismul tau va incepe sa reactioneze mai bine la activitatile pe care le are de indeplinit de-a lungul zilei. Specialistii au apelat la un experiment simplu, dar cu rezultate interesante. In urma lui au ajuns la concluzia ca o ciocolata energizeaza un om aproximativ o ora, chiar mai putin in unele cazuri, in timp ce mersul in ritm alert il va face sa se simta vioi cel putin doua ore dupa ce s-a incheiat activitatea.

4. Schimba activitatile zilei din cand in cand.

Faptul ca te concetrezi doar pe un anumit tip de activitate poate deveni obositor dupa o anumita perioada de timp. Din cand in cand, atunci cand simti ca devine tot mai dificil sa continui, incearca sa faci si altceva. Chiar daca este vorba despre o activitate care nu are legatura cu locul de munca, iti va prinde bine sa te destinzi. Important este sa nu pierzi prea mult timp cu ea si sa stii exact cand sa te opresti.

5. Mentine incaperea bine luminata.

Organismul uman reactioneaza la alternanta zi-noapte, asa ca este recomandat sa nu lucrezi intr-o incapere in care predomina intunericul, altfel te vor cuprinde treptat, dar sigur, starile de moleseala, iar concentrarea te va parasi usor.

6. Hidrateaza-te corespunzator.  

femeie cu un pahar de apa in mana

Cu cat un om este mai bine hidratat, cu atat cresc sansele ca el sa fie plin de vitalitate pe parcursul unei zile, chiar daca a avut o noapte alba. Nu consuma apa doar daca iti este sete, ci si in restul timpului pentru a te asigura ca organismul este bine hidratat. Inlocuieste bauturile calde cu cele reci. In acest mod organismul tau va fi ferit de starea de moleseala care il cuprinde atunci cand este rasfatat cu o cana de ceai.

7. Lasa-ti ochii sa se odihneasca.

Daca soliciti ochii mult in activitatile pe care le faci, la un anumit interval lasa-i sa se odihneasca. Fie inchide-i, fie indreapta-ti privirea spre ceva care te relaxeaza. De asemenea, poti sa apelezi la un punct de presopunctura util in acest caz. Pune degetele mari la radacina sprancenelor si preseaza acel punct timp de un minut. Te vei simti mult mai bine dupa accea.

8. Incearca tehnica respiratiei.

Atunci cand oboseala isi arata coltii, inspira adanc. Astfel iti vei imbunatati circulatia sanguina si vei oxigena mai bine tesuturile. Implica si abdomenul in exercitiul tau, nu doar pieptul. O tehnica simpla, dar eficienta in yoga implica alternarea respiratiilor scurte cu cele normale timp de un minut.

femeie obosita

9. Aeriseste incaperea.

Alunga starea de oboseala cu ajutorul aerului proaspat. Daca afara este mai racoare, cu atat mai bine pentru tine. Iti vei limpezi mintea, astfel ca te vei putea concetra mai bine pe ceea ce ai de facut. Caldura din camera ti-ar putea induce o stare de moleseala de care nu vei reusi sa scapi cu usurinta daca nu aerisesti periodic.

10. Stropeste-te pe fata cu putina apa rece.

Apa rece este ideala pentru revigorare. Atunci cand te simti molesita, stropeste-te pe fata cu putina apa si iti vei recapata fortele instantaneu. Insista in special in zona ochilor, pentru a tine la distanta starea de somn.

11. Consuma alimente energizante.

Ai grija si la ceea ce consumi daca ai avut o noapte alba. Unele mancaruri (cum ar fi cele de tip fast food) te pot face sa te simti obosita dupa masa, asa ca este mai bine sa le eviti. In schimb, orienteaza-te spre preparate si gustari formate din oua fierte tari, migdale, nuci, mere, banane, morcovi, iaurt, orez brun si carne de curcan.

Cu o noapte alba nu este de glumit! Ca sa te asiguri ca nu iti ruineaza ziua urmatoare, tine cont de sfaturile enumerate mai sus. Si incearca pe cat posibil sa nu pierzi prea multe nopti, altfel organismul tau poate fi complet dat peste cap.

Articolul urmator
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Ești o pasăre de zi sau de noapte?
Incepe quiz
Ești o pasăre de zi sau de noapte?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (269 vizite)