De ce încă accepți să îți petreci timpul cu oameni care se poartă urât cu tine, deși știi clar ca nu meriți asta

De ce încă accepți să îți petreci timpul cu oameni care se poartă urât cu tine, deși știi clar ca nu meriți asta

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Să stai cu oameni care se poartă urât cu tine nu este o raritate. Câteodată, vorbim de parteneri care nu ne respectă, alteori de colegi de serviciu care se comportă sub orice critică. Poți întâlni persoane toxice la tot pasul și oricare dintre noi a întâmpinat astfel de situații în care a acceptat să stea alături de persoane cu o purtare îndoielnică.

Unii reușesc să se smulgă din astfel de anturaje, alții acceptă să fie tratați rău în repetate rânduri. Dacă înțelegi motivele pentru care îți petreci timpul cu persoane care se poartă urât cu tine, vei reuși să spui ”Stop!” acestei obișnuințe și să previi astfel de situații care te fac să suferi.

dezamagire

7 motive pentru care îți petreci timpul cu oameni care se poartă urât cu tine

1. Consideri că ești singura persoană care îi înțelege

Aceasta este  o mare capcană, în care poți cădea cu ușurință, dacă te convingi singură că ai o relație specială cu cineva. Este motivul pentru care multe femei rămân lângă bărbați care se poartă rău cu ele ori pentru care acceptăm relații toxice cu unii apropiați sau așa-ziși prieteni. Atunci când cineva îți atrage atenția să te protejezi sau să te retragi din relație, îi vei spune că numai tu îl înțelegi pe respectivul individ și îl poți ajuta. Mitul salvatorului te afundă și mai mult în această capcană.

2. Vezi întregul potențial al acestor persoane 

Este atât de frustrant să vezi că o persoană care ar putea da atât de multe lumii își risipește întregul potențial. Știi că poate avea rezultate uimitoare, dacă acceptă să se schimbe, de aceea te concentrezi pe ce are mai bun: talentul, abilitățile sale, inteligența sa. Speri că, într-o bună zi, acest om va capăta motivația și energia să-și dezvăluie potențialul ascuns și, de ce nu, să-ți mulțumească pentru că ai crezut în el.

3. Te gândești că îi poți ajuta pe acești oameni să se schimbe

Ai încredere în capacitatea ta de a-i susține să se transforme, în cunoștințele, răbdarea și compasiunea ta. Ba chiar te convingi că, fără tine, aceste persoane nu s-ar putea schimba. Apoi decizi că ești destul de puternică pentru a suporta purtarea lor urâtă, pentru că, la un moment dat, lucrurile se vor îndrepta.

4. Te concentrezi pe partea bună  a lucrurilor

Dacă lucrurile ar merge rău tot timpul, probabil că ți-ar fi mai ușor să renunți la aceste relații toxice. Dar sunt și momente pozitive, iar tu alegi să te concentrezi pe ele. Dorința ta de a vedea numai ce este bun în oameni poate deveni un clișeu, care te ține captivă în relații care  te rănesc. Și, cu cât te vei concentra mai mult pe partea ”pozitivă” a lucrurilor, cu atât mai deziluzionată vei fi când vei accepta, în sfârșit, realitatea.

5. Ai tendința să găsești scuze pentru comportamentul neplăcut

Uneori, este tentant să cauți rădăcina lucrurilor, motivul pentru care anumite persoane se poartă rău cu tine (și cu alții). Ai sentimentul că știi mai multe, că poți controla lucrurile. Când procedezi astfel, totdeauna găsești scuze, nu accepți că cineva poate fi, pur și simplu, răutăcios, lipsit de respect și nepăsător. Chiar dacă ești convinsă că partenerul se poartă rău cu tine pentru că este stresat la slujbă, iar colegul de serviciu nu te respectă pentru că a suferit în copilărie, nu uita că tu nu meriți asta. Întrebarea mai bună este de ce permiți așa ceva și de ce încurajezi continuarea unui astfel de tratament asupra ta.

6. Faptul că unii oameni se poartă urât cu tine, îți confirmă convingerile despre propria persoană

Dacă, în adâncul tău, ești convinsă că nu meriți nimic bun și că ești o ratată, te vei înconjura de oameni care îți confirmă aceste idei obsesive. Este un cerc vicios greu de întrerupt. Atunci când cineva te tratează rău, ai o părere și mai proastă despre tine. Și, cu cât ai o imagine mai proastă despre tine, cu atât crește convingerea ta că nu meriți să fii tratată bine și cu atât ești mai în pericol să devii victima unor abuzatori emoționali.

7. Te temi să renunți la anumite persoane

Fie că ți-e frică să nu rămâi singură, fie că te temi că nu vei găsi o slujbă atât de bine plătită și accepți comportamentul jignitor al șefului sau al colegilor, cert este că teama este unul dintre motivele care te țin bolcată în anumite relații. Te concentrezi pe ceea ce pierzi, dacă renunți la relațiile respective, în loc să conștientizezi ceea ce câștigi.

sef

În timp, poți suferi o adevărată desensibiliare și să nu-ți mai dai seama cât de rău se poartă anumite persoane cu tine. De aceea, trebuie să iei măsuri cât mai devreme și să-ți recapeți respectul de sine și controlul asupra propriei vieți.

Cum te poți elibera de aceste relații toxice

Primul pas pentru schimbare este să recunoști că meriți să fii tratată cu respect și să descoperi motivele pentru care permiți unor oameni să se poarte rău cu tine. Apoi, poți trece la stabilirea unor limite sănătoase de protecție și la eliminarea controlului pe care aceste persoane îl au asupra ta.

Astfel, poți învăța să spui ”Nu” când ți se cer lucruri inacceptabile sau poți întrerupe o conversație când cineva se poartă fără respect, de exemplu te jignește, țipă la tine, te ia de sus.

Probabil că cei care s-au obișnuit să se poarte rău cu tine se vor împotrivi limitelor pe care le pui, la început. Unii dintre ei se vor adapta după o vreme și își vor schimba comportamentul. În cazul celor care continuă să încalce aceste limite și nu-ți respectă dorințele, trebuie să iei măsuri mai drastice, să întrerupi legăturile cu ei și să-i îndepărtezi din viața ta. 

 

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Usturoiul și glanda tiroidă: tot ce trebuie să știi
Usturoiul și glanda tiroidă: tot ce trebuie să știi
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (654 vizite)