Somonul de crescătorie - cel mai toxic aliment din lume, spun cercetătorii

Somonul de crescătorie - cel mai toxic aliment din lume, spun cercetătorii

Alexandra Dragoi

Se spune că peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente. Este recomandat bolnavilor, copiilor și persoanelor care vor să slăbească. Carnea de pește este o sursă excelentă de acizi grași esențiali Omega 3 și Omega 6, proteine, vitamine (A, B12, D, E) și minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). 

Cu toate acestea, nutriționiștii nu recomandă consumul excesiv de pește. Sunt suficiente maximum trei porții pe săptămână. Recent, cercetările au demonstrat că peștele poate conține substanțe toxice pentru organismul uman. Descoperă în rândurile de mai jos care este peștele cel mai toxic la care fac referire cercetătorii. 

De ce este somonul de crescătorie cel mai toxic aliment din lume

somon pe tocator

Potrivit healthy-holistic-living.com, documentarul lui Nicolas Daniel, „Fillet-Oh-Fish”, atrage atenția asupra unui fenomen grav care este din ce în ce mai prezent în viețile noastre: acvacultura. Nicolas Daniel avertizează că „prin acvacultură intensivă și prin poluarea globală, carnea de pește s-a transformat într-un cocktail chimic mortal”. 

Potrivit aceleiași publicații mai sus menționate, Kurt Oddekalv este un activist de mediu care crede că somonul din crescătorii este un dezastru atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru sănătatea oamenilor. 

Crescătoriile de somon se află deasupra unui strat de deșeuri care adăpostește bacterii, medicamente și pesticide. Cu alte cuvinte, poluarea care provine din mare intră în contact direct cu peștii din crescătorii. 

O crescătorie de somon poate ajunge la 2 milioane de pești într-un spațiu relativ mic. Aceste condiții improprii favorizează apariția unei boli care se răspândește rapid printre pești. 

Din nefericire, aceste informații sunt puțin cunoscute de oameni, iar comerțul cu somon este într-o creștere continuă, la fel și afecțiunile care pot apărea tocmai din cauza consumului de pește. 

Numeroase pesticide periculoase sunt utilizate pentru a preveni bolile cauzate de dăunători, dintre care unul este cunoscut că are efecte neurotoxice. Peștele a fost întotdeauna considerat un produs alimentar sănătos, care nu are contraindicații sau efecte adverse nedorite, însă, conform lui Oddekalv, somonul de crescătorie este unul dintre cele mai toxice alimente din lume!

În realitate, substanțele chimice care sunt utilizate pentru curățarea apei pot face mai mult rău decât bine. Conform dailymail.co.uk benzamatul de emamectin, o substanță chimică folosită pentru eradicarea păduchilor, prezintă un risc ridicat pentru sănătatea umană, deoarece interferează cu impulsurile nervoase din organism, în cazul în care reziduurile din pește nu sunt eliminate complet.

file de somon

Un studiu a demonstrat că există niveluri foarte ridicate de etoxichin în peștele de crescătorie - de aproximativ 10-20 de ori mai mare decât 50 mcg per kilogram permis în alimentele din Uniunea Europeană. În mod normal, entoxichinul se folosește pe fructe și legume, dar producătorii au găsit o cu totul altă întrebuințare pentru el: să îl folosească pentru a opri procesul de oxidare a hranei pentru pești.

Cu toate acestea, producătorii nu au informat autoritățile de sănătate cu privire la utilizarea chimicalelor. Drept urmare, UE reglementează strict nivelul de etoxichin din fructe, legume și carne de pește. În plus, efectele acestui produs chimic asupra sănătății umane nu au fost niciodată stabilite.

Lucrarea de doctorat a unui cercetător norvegian a fost singurul studiu care a făcut vreodată referire la etoxichin și efectele lui asupra sănătății umane. Bohne a demonstrat că substanța poate avea efecte cancerigene.

Prin urmare, este foarte important să afli care este proveniența peștelui și să îl speli foarte bine înainte de a-l găti. Dacă ții cont de aceste sfaturi simple, te poți bucura de preparate delicioase și sănătoase cu somon.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Atenție români! 10% din țânțarii din România sunt purtători ai virusului West Nile 
Atenție români! 10% din țânțarii din România sunt purtători ai virusului West Nile 
Ce iubesc ceilalți cel mai mult la tine, dar nu-ți spun! Află de aici!
Incepe quiz
Ce iubesc ceilalți cel mai mult la tine, dar nu-ți spun! Află de aici!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.