Spasmofilie: de ce apare și cum o tratezi

Spasmofilie: de ce apare și cum o tratezi

Sorina Corneanu

Spasmofilia este o afecțiune caracterizată prin contracții musculare violente, care apare cel mai adesea într-un context de anxietate puternică sau ca rezultat al unor atacuri de panică. Este o problemă foarte frecventă care afectează mai ales femeile tinere, cauza fiind foarte controversată. Unii medici susțin că o cauză a spasmofiliei este scăderea temporară și tranzitorie a calciului, potasiului și a magneziului seric, alții o consideră o manifestare acută a anxietății sau chiar o formă de isterie.

Vezi care sunt cele mai bogate alimente în calciu, magneziu și potasiu!

De ce apare criza de spasmofilie și cum se manifestă

Criza de spasmofilie apare cel mai adesea după o supărare sau într-o situație de anxietate dusă la extrem. Uneori, persoana simte că urmează să aibă o criză și devine imediat agitată. Mâinile i se încleștează, degetele devin foarte rigide și respirația se îngreunează. În final, întreg corpul devine foarte rigid și contractat.

Cele mai comune senzații care însoțesc o criză de spamofilie sunt: bătăile rapide ale inimii, lipsa de aer, sentimentul de sufocare sau de oprire bruscă a activității inimii.

Toate simptomele vizează inima și respirația. Spasmofilia prezintă o gamă largă de semne și simptome care nu sunt neapărat grave, dar care sunt resimțite foarte puternic de către pacienți. Criza afectează întreg corpul, pentru că magneziul și calciul sunt implicate în activitățile fiecărei celule, iar lipsa lor conduce la probleme dintre cele mai neplăcute. Spasmofilia este una dintre ele!  

fata stresata la birou

Profilul psihologic al persoanei care suferă de spasmofilie

Cei care suferă de spasmofilie sunt permanent deprimați și îngrijorați. Starea lor mentală se află într-o constantă tensiune, întotdeauna gândindu-se că se întâmplă ceva rău, și le este teamă să desfășoare anumite activități, toate acestea fără o motivație clară. Imaginația lor găsește explicații false pentru starea lor, iar acest lucru le afectează considerabil somnul, conducându-i treptat la numeroase alte afecțiuni: insomnie, somn neliniștit, coșmaruri frecvente, panică permanentă, tahicardie.

Cea mai severă manifestare la nivel neuropsihologic este atacul de panică. În timpul unui atac de panică, persoana afectată simte că urmează să se întâmple ceva foarte rău, intră într-o stare de spaimă incontrolabilă, iar adesea va avea gânduri legate de moarte. Apar oboseala și epuizarea, transpirația abundentă, căscatul, tahicardia, iritabilitatea, depresia sau diferite fobii.

Caracteristici fizice ale persoanei care suferă de spasmofilie

Persoanele care suferă de spasmofilie se disting prin piele străvezie, sensibilă, unghii depigmentate care se rup ușor, păr subțire și fragil, buze crăpate în permanență, indiferent de anotimp, cearcăne ușor vineții. O dietă adecvată și echilibrată, bogată în lapte, ouă și carne slabă, pește, legume și fructe proaspete, asigură vitaminele și mineralele necesare, astfel încât spasmofilia să poată fi prevenită sau tratată ușor. Potrivit natureword.com, consumul de cafea, zahăr, sucuri acidulate și o dietă săracă în minerale pot conduce cu usurință la agravarea crizelor de spasmofilie!

avocado cu ou

Variante de tratament în spasmofilie

Dieta sănătoasă, un program ordonat de odihnă, exercițiile fizice și psihoterapia sunt doar câteva dintre elementele pe care fiecare persoană care se luptă cu spasmofilia ar trebui să le introducă în viața sa.

Relaxarea sistemului nervos central și periferic, cu ajutorul suplimentelor de magneziu, fier, zinc luate din plante și alimentație corectă, reprezintă pasul principal în tratamentul spasmofiliei, ajutând corpul să intre în starea de calm.   

Nivelurile de calciu pot fi optimizate fie prin administrarea suplimentelor, fie printr-o dietă bogată în alimente care conțin suficient calciu, prevenind astfel apariția atacurilor de spasmofilie.   

Pentru diminuarea stresului și eliminarea treptată a gândurilor negative și a stării de panică, vitamina B și magneziul reprezintă un complex absolut necesar de introdus în dieta persoanei care suferă de spasmofilie.

Fitoterapia este și ea de ajutor. Valeriana, teiul și levănțica sunt plante cu efect calmant, care ajută la relaxarea întregului corp. Sub formă de tinctură sau ceai, aceste plante pot avea efecte extraordinare.

Nu în ultimul rând, este esențial ca tu să înveți să lupți cu stresul, să îți acorzi mai mult timp, să faci schimbările necesare în stilul de viață și să nu uiți să te relaxezi. Reflexoterapia și masajul de relaxare sunt activități plăcute și utile, pe care ar trebui să le practici mai des. Dacă simptomele spasmofiliei persistă, fie ele de ordin psihologic sau fizic, vizita la medic trebuie să devină obligatorie! 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cum alegi un ceai de matcha bun
Cum alegi un ceai de matcha bun
Cat de pasionala esti?
Incepe quiz
Cat de pasionala esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.