Ceai hapciu: recomandări și mod de preparare

Ceai hapciu: recomandări și mod de preparare

Dana Ungureanu

Sezonul rece vine cu schimbări de temperatură care îți pot afecta grav starea de sănătate, dacă nu acorzi atenție alimentației și dacă nu te imunizezi împotriva virusurilor și bacteriilor. Cu toate acestea, este perioada favorabilă pentru unele afecțiuni comune, printre care se numără răceala și gripa. Netratate corespunzător și la timp, acestea pot duce la complicații și îți pot pune în pericol viața, mai ales dacă te confrunți și cu alte probleme medicale.

În cazul în care ai viroză sau gripă, cele mai bune tratamente sunt cele bazate pe medicamente, luate la recomandarea medicului, însă și ceaiurile au numeroase beneficii, iar printre acestea din urmă se numără și ceaiul hapciu, special creat pentru afecțiunile de sezon.

femeie care stranuta

Tratamentele naturiste, pe bază de plante, sunt recunoscute pentru beneficiile pe care le au asupra sănătății organismului, însă tratamentul durează mai mult decât în cazul celui pe bază de medicamente sau antibiotice. În funcție de cât de gravă este afecțiunea, medicul de familie îți va recomanda cât timp să urmezi cura și îți va spune dacă este necesar să urmezi și un tratament medicamentos.

Evita să iei medicamente sau antibiotice fără prescripție de la medic sau fără să te consulți cu farmacistul. Este important să identifici simptomele afecțiunii, deoarece în funcție de ele poți alege cel mai bun tratament pentru tine. Dacă doctorul nu consideră necesară o cură cu pastile puternice și îți recomandă să consumi cât mai multe lichide, o opțiune foarte bună poate fi ceaiul hapciu.  

Beneficiile ceaiului hapciu

  • ajută la calmarea iritațiilor gâtului și la reducerea disconfortului respirator;
  • contribuie la eliminarea microorganismelor potențial patogene de la nivelul tractului respirator;
  • contribuie la fluidificarea și eliminarea secrețiilor tractului respirator;
  • susține reglarea temperaturii corpului prin inducerea transpirației.

Acest ceai are și capacitatea de a reduce crampele tractului gastrointestinal și totodată de a suține sănătatea sistemului digestiv.

Ce conține ceaiul hapciu

Ceaiul conține plante medicinale cu proprietăți antiinflamatorii și de combatere a bacteriilor de la nivelul tractului respirator.

Ingrediente:

  • Crețușcă
  • Sovârv
  • Frunze de plămânărică
  • Cimbru
  • Fructe de anason
  • Frunze de măslin
  • Frunze de eucalipt
  • Rizomi de ghimbir

Efect: antiinflamator, antiinfecțios, febrifug, sudorific, imunostimulator, antitusiv, expectorant.

femeie care bea ceai hapciu pentru raceala

Când se bea ceaiul hapciu

Acest ceai se bea în caz de febră sau dureri musculare, când te confrunți cu răceală și gripă. Este recomandat ca tratament de bază pentru infecțiile respiratorii (faringită, bronșită, tuse) și este util persoanelor predispuse la infecții respiratorii repetate. Dacă este administrat de la debutul bolii, acest ceai îmbunătățește considerabil starea de sănătate și grăbește vindecarea.

Contraindicații

La dozele recomandate nu se cunosc contraindicații.

Interacțiunea cu alte medicamente

Acest ceai se poate utiliza concomitent cu alte medicamente.

Alte precauții

Dacă sunt respectate dozele recomandate, nu sunt necesare precauții suplimentare.

Tratamentul la copii

Acest ceai nu este recomandat copiilor cu vârsta sub un an. Se recomandă consultul medicului pentru stabilirea unui tratament adecvat vârstei.

Sarcină și alăptare

Acest ceai nu este recomandat femeilor gravide și celor care alăptează.

Doza recomandată

Copii 1-7 ani: o cană de ceai pe zi.

Copii 7-14 ani: 2-3 plicuri pe zi.

Copii peste 14 ani și adulți: 2-3 căni de ceai pe zi, dintre care ultima seara, înainte de culcare. Este recomandat ca ceaiul să fie băut cât mai fierbinte posibil.

Durata unei cure cu ceai hapciu

Ceaiul se poate bea pe toată durata stării gripale sau a răcelii, atât timp cât febra persistă. De regulă, tratamentul durează între 7 și 14 zile în infecții ale căilor respiratorii superioare și între 6 și 8 săptămâni ca tratament de fond la bolnavii cu frecvente pusee de infecții ale căilor respiratorii superioare.

Dacă simptomele se agravează pe durata tratamentului sau dacă apar altele noi, este indicat să consulți medicul pentru a-ți oferi un tratament mai puternic.

Efecte secundare

La dozele recomandate nu se cunosc.

Mod de preparare

Peste un pliculeț de ceai hapciu se toarnă 200 ml apă clocotită și se lasă zece minute acoperit. Se înlătură plicul din cană și se bea imediat, cât mai fierbinte.

Prezentare

Cutia de ceai conține 20 de plicuri a 1,5 grame.

Informațiile despre terapiile complementare sau despre remediile naturiste nu înlocuiesc tratamentele medicale, motiv pentru care este recomandat să discuți cu medicul de familie și să întrebi ce opțiuni de tratament poate să îți ofere. Dacă vrei să apelezi la remedii naturiste, este extrem de important să știi dacă acestea sunt benefice pentru tine, deoarece există riscul să ai alergii la unele plante (ingrediente).

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cacao ceremonială: beneficii și mod de preparare
Cacao ceremonială: beneficii și mod de preparare
Ce chakră are nevoie de echilibrare?
Incepe quiz
Ce chakră are nevoie de echilibrare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.