Trucuri care te ajută să ai oase sănătoase. La ce să fii atentă zi de zi

Trucuri care te ajută să ai oase sănătoase. La ce să fii atentă zi de zi

Roxana R

Este important să ai oase sănătoase la orice vârstă, nu doar în adolescență sau după menopauză. Iată de ce trebuie să știi cum să ai grijă de tine zi de zi și ce să faci ca să ai „oase de oțel”.

Până la vârsta de 30 de ani, acumulezi masă osoasă, pentru că oasele se refac și se dezvoltă foarte repede. După această vârstă, începi să pierzi masă osoasă mai repede decât poate corpul tău să genereze și astfel poate să apară osteoporoza. Practic, riscul de a face osteoporoză este dat de starea de sănătate a oaselor tale în tinerețe.

Factori de risc în apariția osteoporozei

Există mai mulți factori care pot afecta sănătatea oaselor tale și de care trebuie să ții cont. Cel mai important este să ai o dietă bogată în calciu, pentru că acest mineral asigură rezistență oaselor, reducând riscul de fracturi.

De asemenea, dacă nu faci suficientă mișcare, va crește riscul de osteoporoză. Iată de ce este esențial să ai o viață activă, indiferent de vârstă!

Dacă vrei să ai oase sănătoase, trebuie să renunți la fumat și la alcool. Aceste substanțe toxice cresc riscul de osteoporoză, pentru că blochează asimilarea calciului în organism.

Ține cont și că riscul de fracturi crește pe măsură ce înaintezi în vârstă. Totodată, dacă ești foarte slabă sau foarte scundă, riscul de osteoporoză este mai mare, pentru că ai mai puțină masă osoasă.

Dezechilibrul hormonal, în special hipertiroidia, poate duce la pierderea rapidă de masă osoasă. La fel și instalarea menopauzei, când scade foarte mult nivelul de estrogen din organism.

Tulburările de alimentație și bolile digestive cresc și ele riscul de osteoporoză. Bulimia și anorexia se numără printre factorii de risc, la fel și boala Cushing sau boala Crohn, care reduc absorbția calciului în organism.

lactate

Ce să faci ca să ai oase sănătoase

Ca să ai oase sănătoase, indiferent de vârstă, trebuie să urmezi câteva reguli simple. În primul rând, să ai o dietă cât mai bogată în calciu și vitamina D, care ajută la asimilarea calciului. Nu uita că, pentru a obține suficientă vitamina D, trebuie să petreci cel puțin 15 minute în aer liber, la soare. De asemenea, exercițiile fizice sunt foarte importante, chiar și cele moderate ca intensitate.

În plus, renunță la obiceiurile nesănătoase, precum fumatul și consumul de alcool. Desigur, dacă ai un deficit de calciu sau de vitamina D, trebuie să iei un supliment alimentar. Acesta este recomandat și dacă ești la menopauză, asigurând substanțele nutritive necesare pentru oase sănătoase.

Există multe suplimente de acest fel, concepute special pentru sănătatea sistemului osos. Poți alege siropul Osteocare de la Vitabiotics, care conține combinația ideală de minerale pentru oase sănătoase: calciu, magneziu, zinc și vitamina D. Avantajul este că acest sirop poate fi consumat de adulți, de bătrâni, dar și de copii, care nu pot lua pastile. Siropul are un gust plăcut de portocale și nu conține coloranți sau conservanți. Poate fi administrat inclusiv femeilor însărcinate și celor care alăptează. sirop osteocare

Nu uita să ai grijă de sănătatea oaselor tale zi de zi, la orice vârstă! Printr-un stil de viață sănătos, dietă echilibrată și suplimente alimentare adecvate, vei putea reduce semnificativ riscul de osteoporoză. 

Surse foto: iStock/Pexels

Articolul urmator
Ce scade glicemia noaptea: lista alimentelor de care ai nevoie
Ce scade glicemia noaptea: lista alimentelor de care ai nevoie
Ce sanse sunt sa fii inselata?
Incepe quiz
Ce sanse sunt sa fii inselata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.