Ulcer duodenal: cauze, simptome, tratament

Ulcer duodenal: cauze, simptome, tratament

Roxana R

Ulcerul duodenal este o formă de ulcer peptic, care apare atunci când pe mucoasa duodenului se formează o rană. Spre deosebire de ulcerul gastric, ulcerul duodenal nu afectează stomacul, ci duodenul, partea superioară a intestinului subțire.

Ulcerul duodenal și ulcerul gastric au foarte multe elemente în comun. Ambele sunt forme ale ulcerului peptic, însă sunt localizate diferit. Ulcerul duodenal este cea mai frecventă formă de ulcer peptic. Inflamația este provocată de acidul gastric secretat de stomac, însă aceasta se formează în duoden, pentru că mâncarea digerată ajunge aici împreună cu acidul. În duoden, prima parte a intestinului subțire, hrana este amestecată cu enzime, care ajută la continuarea digestiei și la absorbția substanțelor nutritive din alimente.

Cauze care provoacă ulcer duodenal

Ulcerul duodenal apare atunci când acidul gastric distruge mucoasa care îl protejează. Acest lucru se poate întâmpla în mai multe situații, principala cauză fiind însă infecția cu Helicobacter pylori. Această bacterie este responsabilă de aproximativ 20% din cazurile de ulcer duodenal. De multe ori, această infecție rămâne permanent în organism și e posibil să nu știi că o ai, pentru că nu apar mereu simptome. Doar dacă apare inflamația, atunci încep și manifestările specifice ulcerului.

Excesul de medicamente analgezice și antiinflamatoare este o altă cauză importantă. Pastile precum aspirina, ibuprofenul sau diclofenacul sunt prescrise frecvent, pentru diferite boli și dureri. Din păcate însă, ele distrug mucoasa duodenului și astfel apare ulcerul. Unul din 20 de cazuri de ulcer duodenal este provocat de administrarea acestor medicamente. De aceea, dacă tratamentul este absolut necesar, atunci cere-i medicului să îți prescrie și un tratament pentru a reduce aciditatea din stomac.

Există și alți factori de risc care contribuie la apariția bolii: fumatul, consumul de alcool și stresul.

ulcer duodenal

Simptome de ulcer duodenal

Cea mai frecventă mnifestare a acestui tip de ulcer este durerea care apare în capul pieptului, chiar sub osul sternului. De cele mai multe ori, durerea apare când ai stomacul gol, adică între mese sau noaptea și se ameliorează după ce mănânci sau iei pastile antiacide. Alte simptome includ balonarea, greața, voma și senzația de preaplin după o masă.

Dacă ai aceste stări, ar fi bine să mergi la medic pentru investigații suplimentare. Ulcerul duodenal poate fi diagnosticat foarte simplu, prin endoscopie sau printr-o analiză de sânge, care poate arăta dacă ești infectată cu Helicobacter pylori. Bacteria poate fi identificată și printr-un test de respirație sau prin analiza scaunului.

Nu trebuie neglijat ulcerul duodenal, pentru că, în lipsa tratamentului, pot să apară complicații care îți pun viața în pericol: sângerarea abdominală și ulcerul perforat. Acesta din urmă presupune perforarea completă a peretului duodenului și este considerat o urgență medicală, operația fiind singura salvare.

Tratamentul ulcerului duodenal

În funcția de cauza bolii, medicul îți va recomanda și tratamentul potrivit. În primul rând, îți va spune că este esențial să îți schimbi stilul de viață pentru a te putea vindeca. Renunță la fumat și la alcool, ține un regim alimentar echilibrat și încearcă să elimini stresul.

Medicamentele antiacide sunt deseori recomandate, pentru că ajută la reducerea acidității din stomac. Durata unei terapii este de 4-8 săptămâni. Aceste pastile ajută la vindecarea ulcerului, pentru că permit rănilor să dispară, reducând secreția de acid.

consultatie

Desigur, în cazul infecției cu Helicobacter pylori, ulcerul nu se va vindeca dacă nu urmezi o cură cu antibiotice. Terapia durează cel puțin o săptămână și poate presupune administrarea a două tipuri de antibiotice. Dacă nu respecți acest tratament, ulcerul vindecat va recidiva. Antibioticele ajută la vindecarea completă în 9 din 10 cazuri de ulcer duodenal.

Dacă ulcerul a fost provocat de medicamentele antiinflamatoare, atunci trebuie să renunți la ele. În cazul în care acest lucru nu este posibil, medicul îți poate recomanda pastile antiacide, care vor reduce secreția de acid și astfel vor permite vindecarea și vor preveni reapariția ulcerului. Ține cont că pastilele antiacide trebuie luate zilnic, cât timp durează tratamentul cu antiinflamatoare.

În prezent, operația este necesară numai în cazuri foarte grave, cum ar fi hemoragia sau perforarea mucoasei. 

Tratament naturist pentru ulcer duodenal

Pe lângă medicamentele recomandate de medic, dieta și suplimentele naturiste pot fi de mare ajutor. În primul rând, trebuie să renunți la alimentele care stimulează secreția acidă din stomac. Printre acestea se numără produsele iuți, foarte dulci, sărate, condimentate, cafeaua, ciocolata, cacaua, orice produs care conține sos de roșii, sucurile de citrice.

Este bine să mănânci multe legume și fructe, lactate degresate și carne albă (pui, curcan, pește), ouă, nuci, miere. Probioticele sunt de mare ajutor mai ales în timpul tratamentului cu antibiotice, de aceea este bine să consumi și mult iaurt.

Există și suplimente alimentare care te pot ajuta în lupta cu H. pylori: usturoiul, merișoarele, extractele de fructe care conțin flavonoide (struguri, coacăze, mere, fructe de pădure). Le fel de important este să consumi alimente bogate în polifenoli, care ajută la vindecarea ulcerului. Polifenolii se găsesc în ciocolată neagră, măsline negre, oregano, rozmarin, coacăze.

Desigur, ideal ar fi să poți combina aceste suplimente cu alimentele benefice consumate ca atare. Din păcate, unele dintre ele, de exemplu ciocolata și usturoiul, sunt contraindicate în dietă, pentru că provoacă aciditate la stomac. Astfel, singura variantă rămâne uneori suplimentul alimentar, pentru a putea beneficia de substanțele bune pe care le conțin astfel de produse și care te pot ajuta să te vindeci. Totuși, dacă medicul tău nu îți interzice și nu ai dureri mari, este bine să consumi cât mai multe legume și fructe proaspete, naturale.

Iată ce trebuie să faci pentru a te vindeca de ulcer duodenal și pentru a preveni reapariția bolii!

Vezi și Medicamentele care te îmbolnăvesc de cancer de colon

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.