10 alimente care te ajută să treci cu bine de răceală

10 alimente care te ajută să treci cu bine de răceală

Luiza Andronache

La începutul primăverii, riscul răcelilor este foarte ridicat, pentru că organismul se adaptează mai lent schimbărilor și variațiilor de mediu și temperatură. Răceala este o afecțiune frecventă, cu simptome ușor de recunoscut: stări de oboseală, tuse și nas infundat, dureri musculare, dureri în gât sau dureri de cap.

Răceala poate dura de la două-trei zile până la nouă-zece zile, în funcție de severitatea simptomelor și de capacitatea organismului de refacere. Pe lângă tratamentul prescris de doctor, și alimentația joacă un rol important în această perioadă.

Iată care sunt cele mai bune alimente pentru răceală!

1. Usturoiul

Se vorbește mult despre multiplele beneficii pe care usturoiul le aduce sănătății și este de menționat că acesta este și unul dintre alimentele care ne ajută să trecem mai ușor peste o răceală. Unii nutriționiști îl numesc cel mai bun agent curativ în cazul răcelii și stărilor gripale. Usturoiul este bogat în antioxidanți care protejează împotriva acțiunii bacteriilor și a radicalilor liberi din sânge, asigurând protecția sistemului imunitar.

Usturoiul este recomandat în special în cazul infecțiilor produse de stafilococi, precum bronșita, amigdalita, abcesele buco-faringiene, dar este foarte util și în cazul paraziților intestinali, astmului, hipertensiunii și infecțiilor pielii.

Astfel, dacă ești răcit, nu ezita să mănânci în fiecare zi câte un cățel sau doi de usturoi.

usturoi curatat

2. Ghimbirul

Ghimbirul este un remediu natural foarte popular. Tradiția folosirii ghimbirului drept remediu datează de peste 2000 de ani în țările asiatice, spun specialiștii în nutriție.

Ghimbirul este unul dintre alimentele care ne ajută să trecem mai ușor peste o răceală pentru că are proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene. Calmează inflamațiile de la nivelul gâtului, ameliorează simptomele date de sinuzită, febră și alte infecții din organism. De asemenea, ghimbirul contribuie la eliminarea toxinelor din corp și este un energizant eficient pentru întreg organismul.

3. Mierea 

În stările de disconfort general, mierea vine în ajutor cu efecte benefice. Astfel, acest produs te poate ajuta să treci mai bine peste răceală. Poate ajuta la ameliorarea durerilor în gât, a tusei și întărește imunitatea organismului.

Datorită proprietăților antivirale, antiseptice, antiinflamatoare și a enzimelor antibacteriene, mierea previne multiplicarea și dezvoltarea anumitor bacterii.

Remedii naturale pentru răceală și gripă pe bază de miere:

usturoi amestecat cu miere;
- miere cu scorțișoară;
- cătină cu miere;
- lămâie amestecată cu miere.

4. Ceapa

Ceapa este un alt aliment bun pentru răceală. Face parte din aceeași familie ca usturoiul și are multiple proprietăți medicinale, fiind bogată în flavonoide. Ceapa are calități diuretice și antiinflamatoare, precum și antioxidanți puternici care ajută la menținerea sănătății sistemului circulator.

Ceapa este este un dușman al diabetului și al colesterolului ridicat, este benefică în dieta persoanelor cu probleme cardiace și menține buna funcționare a tractului digestiv. Este foarte eficientă împotriva răcelii și a tusei și este un bun dezinfectant.

ceapa si usturoi

5. Ceai verde

Ceaiul verde te poate ajuta să treci mai ușor peste o răceală. Acesta conține o gamă variată de polifenoli care, odată dizolvați în apă, acționează asemenea unor antibiotice.

Pe lângă faptul că ceaiul verde este recomandat chiar în locul cafelei, acesta este și o sursă bogată de vitamine, minerale, aminoacizi, glucide, uleiuri volatile, teină, flavonoide, alcaloizi, compuși care stimulează sistemul imunitar. De asemenea, consumul de ceai verde te poate proteja de infecții. 

6. Ardei iute

Un alt aliment pe care trebuie să îl consumăm pentru a trece mai repede peste răceală este și ardeiul iute. Ardeiul iute contine capsaicină, un compus natural care îi oferă iuțime. Capsaicina are proprietatea de a fluidiza mucusul, ceea ce este de mare ajutor în răceală și stările gripale, pentru că unul dintre simtome este nasul înfundat. Prin consumul de ardei iute, căile nazale vor fi eliberate de germeni și vei putea respira mai ușor.

ardei iute in furculita

7. Portocale

Portocalele sunt o sursă importantă de potasiu, calciu, fosfor, fier, vitaminele A, B1, B2, B3, C.
Nutriționiștii spun că o singură portocală pe zi contribuie la menținerea stării de sănătate.

Portocalele sunt recomandate ca adjuvant în tratamentul răcelilor şi stărilor febrile, datorită faptului că se digeră foarte uşor, iar substanţele nutritive pe care le conţin stimulează sistemul imunitar. Aceste fructe remediază indigestiile prin stimularea sucurilor digestive şi creşterea apetitului, iar un consum regulat poate preveni constipaţia.

De asemenea, s-a constatat că sucul de portocale îndulcit cu miere este un adjuvant în tratamentul tusei cu expectoraţie dificilă.

8. Fructe de pădure

Fructele de pădure au concentrații ridicate de antioxidanți, care ajută în lupta cu răceala și gripa. Dintre toate fructele de pădure, în urma unor teste, s-a demonstrat că afinele au cea mai mare concentrație de antioxidanți.

Consumul de afine atunci când ești răcit te poate ajuta să scapi mai repede de simptomele neplăcute. Afinele au capacitatea de a reduce durata de manifestare a simptomelor.

fructe de padure afine si zmeura

9. Pește 

Peștele puțin mai gras (tonul, macroul, somonul) este bogat în acizi grași esențiali Omega 3, compuși ce ajută la reducerea inflamațiilor cauzate de răceală. Inflamațile pot împiedica sistemul imunitar să funcționeze corect. Dincolo de acest aspect, peștele are nenumărate alte calități nutriționale și adjuvante.

10. Legumele verzi

Legumele cu frunze verzi sunt absolut necesare dacă ești răcită. Aceste alimente te pot ajuta să treci mai ușor peste răceală, pentru că sunt bogate în minerale, vitamine și fibre, au un conţinut mare de apă şi puține calorii. Atunci când ești răcit, consumă din plin legume verzi, precum spanac, salată verde, varză sau praz.

salata de legume verzi si paine

Acum știi care sunt cele mai bune alimente pentru răceală, așa că e timpul să afli și cât de contagioasă este această afecțiune!

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Treci repede peste despartiri?
Incepe quiz
Treci repede peste despartiri?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.