6 cauze ale durerilor de vene

6 cauze ale durerilor de vene

Paula Rotaru

Durerile de vene reprezintă un simptom specific multor afecțiuni, care apar în special la nivelul picioarelor și sunt însoțite de alte manifestări, precum mâncărimi, roșeață sau umflături. Venele sunt vase sangvine care asigură transportul sângelui, al oxigenului și al substanțelor nutritive la inimă și plămâni, deci au un rol foarte important și orice problemă trebuie semnalată medicului.

Durerea de vene este specifică în rândul persoanelor care se confruntă cu varice și circulație venoasă deficitară, dar poate semnala și o problemă mai gravă, cum este tromboza venoasă, care favorizează formarea unui cheag de sânge ce poate duce la infarct sau accident vascular cerebral. De asemenea, durerile de vene pot fi și simptome ale unor boli mai puțin grave și ușor de tratat, cum este celulita.

Află mai jos care sunt afecțiunile ce se manifestă prin dureri de vene, dar și metodele de tratament care pot ameliora semnificativ simptomele resimțite.

Ce alte simpome pot însoți durerile de vene

Afecțiunile ce se pot manifesta prin dureri de vene vin „la pachet” cu o serie de simptome comune, precum:

  • Vene mărite foarte vizibile
  • Senzația de picioare grele
  • Țesut îngroșat sub vene
  • Picioare umflate
  • Dureri de picioare

  • Iritații sau urticarie
  • Discolorații ale pielii
  • Crampe sau senzație de durere ascuțită în picioare
  • Mâncărimi în jurul venelor
  • Oboseală accentuată
  • Febră

Durerile de vene și unul sau mai multe dintre simptomele menționate mai sus pot fi constante sau se pot înrăutăți după o lungă perioadă petrecută în picioare sau în poziția șezut.

Adresează-te de urgență medicului dacă durerile de vene sunt însoțite de simptome precum: sângerări venoase, puls scăzut, dureri în piept, dificultăți respiratorii sau dureri de vene severe apărute din senin.

Principalele cauze ale durerilor de vene

Durerile de vene pot avea la bază numeroase afecțiuni, unele mai ușoare, altele severe. Cele mai frecvente cauze ale durerilor de vene de la nivelul picioarelor sunt circulația venoasă deficitară, varicele și celulita, o infecție bacteriană a pielii.

Dacă durerile se resimt în venele situate în altă parte a corpului, de vină ar putea fi schimbările bruște de temperatură. Potrivit veindirectory.org, în cazurile grave, durerile de vene pot apărea ca urmare a trombloflebitei sau a tromboembolismului, o afecțiune cu potențial fatal! De asemenea, vasculita reumatoidă poate fi una dintre cauzele durerilor de vene.

Iată care sunt principalele cauze ale durerilor de vene și ce complicații pot apărea dacă nu sunt tratate corespunzător!

Varicele sau venele varicoase – sunt vene sangvine inflamate, care apar pe fondul slăbirii rezistenței și elasticității peretelui vascular. De obicei, varicele sunt albastre sau violet închis și sunt situate mai ales la nivelul picioarelor. Chiar dacă sunt mai degrabă o problemă de natură estetică, varicele pot cauza durere, disconfort și mâncărimi, fiind necesară înlăturarea acestora prin tratamente specifice, în funcție de mărimea lor.

Insuficiența venoasă cronică – este o afecțiune de care suferă peste 30% dintre români, în care venele de la picioare nu pot transporta suficient sânge înapoi spre inimă. Boala duce la dureri de picioare și la apariția varicelor.

Tromboza venoasă profundă – este o afecțiune cu risc vital, care constă în formarea unui cheag de sânge în venele profunde ale membrelor inferioare. Acest cheag împiedică circulația sângelui, ducând la tromboflebită (umflarea venelor) sau, în cazuri grave, se poate deplasa la plămâni, cauzând embolism pulmonar, care este o urgență medicală.

Celulita – este o infecție bacteriană a pielii, care produce simptome similare trombozei venoase profunde, precum durere, umflături și senzație de arsură în zona afectată. Dacă suferi de varice sau circulație deficitară a sângelui, la care se adaugă celulita, riscul de infecție crește semnificativ. Netratată, celulita poate duce la complicații care pot pune viața în pericol.

Trombloflebita superficială – este o inflamație a venelor cauzată de un cheag de sânge, care se manifestă prin roșeață și dureri de vene. Riscul de a dezvolta această afecțiune crește în caz de sedentarism, varice sau infecție.

Potrivit clevelandclinic.org, o altă posibilă cauză a durerilor de vene este și vasculita reumatoidă, o complicație a artritei reumatoide, care afectează atât articulațiile, cât și vasele de sânge mici și mari. Vasculita poate afecta și terminațiile nervoase, cauzând amorțeli ale membrelor sau furnicături; dacă sunt lezate vasele mari de sânge, există riscul de cangrenă la nivelul degetelor, dureri severe de stomac, infarct sau chiar atac cerebral. Vasculita reumatoidă sistemică poate fi însoțită de febră, pierderea poftei de mâncare, scădere în greutate și lipsă de energie.

Această complicație a artritei reumatoide apare la pacienții care nu se tratează, la fumători și la cei care suferă în paralel de sindromul Felty, care constă în mărirea splinei și nivelul foarte scăzut de leucocite (celule albe). Se estimează că mai puțin de 5% dintre pacienții cu artrită reumatoidă dezvoltă vasculită, iar tratamentele moderne contribuie din plin la scăderea acestui procent.

Cum se tratează durerile de vene

Opțiunile de tratament pentru durerile de vene depind de cauza descoperită, așa că este important să te prezinți la medic pentru un diagnostic corect.

În cazul în care durerile de vene sunt cauzate de varice, tratamentul poate include:

- Schimbarea stilului de viață: scădere în greutate, dietă sănătoasă, exerciții regulate și evitarea statului prelungit în picioare sau pe scaun.

- Purtarea unor ciorapi medicinali (compresivi) care îmbunătățesc circulația sângelui la nivelul membrelor inferioare.

- Scleroterapia – injectarea unei substanțe speciale în venele afectate, care duce la necrozarea acestora și la resorbția lor în organism.

- Intervenție cu laser – este o procedură indicată mai ales în cazul venelor varicoase mici sau telegiectaziilor (dilatații ale vaselor mici de sânge).

- Flebectomie – este o intervenție ce constă în mici incizii la nivelul pielii, prin care sunt îndepărtate venele deteriorate.  

- Stripping (smulgere) – este o metodă clasică ce constă în extirparea venei principale a membrului inferior prin efectuarea a două mici incizii, una la gleznă și alta la genunchi.

- Chirurgie venoasă endoscopică – este o metodă utilizată în cazul varicelor de mari dimensiuni, când boala avansează la stadiul de ulcer venos. Medicul efectuează o mică incizie și introduce sub piele o cameră video prin care identifică și închide venele varicoase lezate.

Pentru tratarea afecțiunilor care cauzează dureri de vene, medicul ar mai putea recomanda anumite medicamente, cum ar fi cele anticoagulante, care previn formarea cheagurilor de sânge și le pot micșora pe cele deja existente. Cu toate acestea, medicația anticoagulantă nu este recomandată pe termen lung.

De asemenea, ar putea fi recomandate antibioticele, mai ales în cazul celulitei cauzate de o infecție bacteriană. În funcție de gravitatea infecției, medicul îți va prescrie antibiotice pe o anumită perioadă, care poate varia între 10 și 14 zile.

Ce alte măsuri poți lua pentru a ameliora durerile de vene

Pe lângă tratamentul medical, există câteva remedii care te pot ajuta să ameliorezi durerile de vene. Acestea includ masajul blând al membrelor cu ulei de cocos sau de măsline, care stimulează circulația sângelui. Este important să nu aplici presiune mare pe vene, pentru că se pot lărgi sau „încăleca”.

Pentru masajul membrelor pot fi folosite creme și unguente care conțin ingrediente naturale, precum castan sălbatic, hamamelis sau gălbenele, scrie belmarrahealth.com.

Descoperă aici câteva tratamente naturiste pentru varice!

Un alt ajutor pentru ameliorarea durerilor venoase este alimentația bogată în vitaminele B6, B9 și B12, care reduc producția de homocisteină, un aminoacid toxic care crește riscul de tromboză și varice. Alimente bogate în astfel de vitamine sunt tonul, somonul, creveții, carnea de pui sau de curcan și ouăle.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Ce creatura legendara esti?
Incepe quiz
Ce creatura legendara esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.