Alimente interzise în epilepsie

Alimente interzise în epilepsie

Redactor Andreea Baluteanu

Epilepsia afectează, conform specialiștilor, circa 65 de milioane de oameni, fiind una dintre cele mai misterioase boli pentru cercetători. Fără a avea o cauză bine delimitată în majoritatea cazurilor, afecțiunea cronică este determinată de o activitate anormală în creier care determină convulsii, dar și un comportament anormal sau senzații neobișnuite.

Descoperă în rândurile de mai jos care sunt alimentele interzise în epilepsie, dar și ce meniu este recomandat pentru această boală. Vezi cum să îți ții simptomele sub control dacă suferi de epilepsie.

Ce este epilepsia și ce simptome prezintă?

Înainte de a descoperi împreună care sunt alimentele interzise în epilepsie, să discutăm puțin despre această afecțiune încă insuficient studiată.

femeie bolnava

Una dintre cele mai înfiorătoare boli, tocmai pentru că nu este încă pe deplin înțeleasă de către oamenii de știință, epilepsia este o afecțiune cronică. Caracterizată prin producerea de convulsii care sperie atât bolnavul, dar și persoana ce are grijă de el, epilepsia pare să se manifeste, conform cercetătorilor, în urma unei descărcări lente și anormale în creier.

În ceea ce privește cauzele care stau la baza acestei boli, oamenii de știință nu s-au pus încă de acord. Periculos este faptul că majoritatea bolnavilor de epilepsie nu par să fi dezvoltat această afecțiune în urma unui factor declanșator care să poată fi identificat.

Cu toate acestea, există însă și cauze cunoscute. Iată care sunt cele mai frecvente:

  • moștenirea genetică;
  • unele tulburări de dezvoltare;
  • afecțiuni ale creierului: tumori sau accidentul vascular cerebral, care cauzează leziuni ce se pot dovedi extrem de periculoase:
  • unele infecții: meningita, SIDA sau encefalita pot preceda epilepsia;
  • probleme de dezvoltare prenatale: nutriție inadecvată sau insuficientă, malformații, privare de oxigen a fătului, infecții ale mamei;
  • lovituri la cap.

Te întrebi care sunt simptomele epilepsiei? Cele mai radicale sunt convulsiile. Conform specialiștilor, trebuie să ai cel puțin două astfel de manifestări pentru a putea fi testată de epilepsie.

Alte semne ale bolii pot cuprinde:

  • pierderea cunoștinței;
  • dereglări comportamentale;
  • privitul în gol și lipsa de reacție:
  • halucinații;
  • confuzie:
  • mișcări necontrolate ale mâinilor și picioarelor;
  • senzații extreme, cum sunt cele de frică și anxietate.

Alimente interzise în epilepsie: ce nu ai voie să mănânci

Începem prin a-ți spune că nu există încă dovezi științifice care să ateste că anumite alimente trebuie interzise în epilepsie. Cu toate acestea, există anumite mâncăruri care pot acutiza sau favoriza crizele sau convulsiile și pe care este cazul să le eviți.

Începem cu cafeina, considerată cel mai important factor declanșator al epilepsiei. Fie că este prezentă în cafea, ceai sau băuturi energizante, cafeina stimulează sistemul nervos. Pe cale de consecință, cana ta de cafea de dimineață poate provoca sau acutiza crizele. Cu toate acestea, efectul nu este demonstrat și nici resimțit de toți pacienții.

cafea

The Epilepsy Society mai trage un semnal de alarmă. Conform instituției, alimentele cu coloranți (glutamatul monosodic) sau îndulcitori artificiali pot genera la rândul lor astfel de crize. Deși nici aici nu avem dovezi, mulți bolnavi au identificat aceste ingrediente ca fiind periculoase. Fii atentă din acest punct de vedere și la alimentele cu puțin grăsimi, deoarece abundă în aceste substanțe.

Tot printre cele mai comune alimente interzise în epilepsie se numără și unele surse de proteine animale, precum untul sau carnea afumată. Deoarece sunt bogate în grăsimi saturate, care pot compromite sănătatea cardiovasculară, ele trebuie evitate.

Mai avem un capitol aparte: nu fac rău bolnavilor de epilepsie, dar pot interfera cu medicația recomandată. Este vorba despre sucul de rodie sau de grepfrut, ce conțin compuși care pot determina efecte adverse ale carbamazepinei, diazepamului sau midazolamului.

Care este dieta recomandată când suferi de epilepsie

Am aflat care sunt cele mai nocive alimente interzise în epilepsie, dar ce poți mânca? Experții consideră că recomandarea de top este o alimentație bogată în carbohidrați de calitate, proteine și grăsimi bune.

Deși nu își pot explica în totalitate de ce, oamenii de știință sunt de părere că dieta ketogenică, punând accent pe grăsimi bune, ar trebui îmbrățișată de bolnavii de epilepsie. Prin ce se remarcă această dietă? Ea susține sănătatea cardiovasculară, dar și activitatea cerebrală, punând accent pe potențialul grăsimilor bune de a transforma organismul.

uleiuri

Planul nutrițional al dietei ketogenice include un raport de 65% grăsimi bune, 30% proteine și 5% carbohidrați. Trebuie să adaugi în alimentație carne de pui, vită, pasăre sau pește, lactate (cașcaval, brânză, telemea, smântână, iaurt), multe ouă, nuci, sâmburi, semințe, uleiuri vegetale, avocado, legume de orice tip, mai puțin cele bogate în glucide, și câteva fructe (fructe de pădure, mere, ananas, citrice).

Deși nu există dovezi că sunt alimente interzise în epilepsie, este recomandat să eviți reprezentantele de mai sus. De partea cealaltă, include în mediu bunătățile dietei ketogenice. Însă nu uita să discuți neapărat cu medicul tău înainte de a lua orice fel de decizie, deoarece evoluția epilepsiei este atât de diferită de la un caz la altul.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Mămăliga după operația de colecist: este sau nu indicată
Mămăliga după operația de colecist: este sau nu indicată
Ai gusturi proaste la mancare?
Incepe quiz
Ai gusturi proaste la mancare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (19)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.