Bonurile fiscale îți pun în pericol sănătatea. Cum te protejezi

Bonurile fiscale îți pun în pericol sănătatea. Cum te protejezi

Lorena Teacă

De fiecare dată când mergi la cumpărături, primești un bon fiscal, pe care sunt trecute toate produsele achiziționate și costurile acestora, însă niciodată nu te-ai gândit cât de dăunător poate fi acesta pentru sănătatea ta.

Conform unui studiu recent efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Granada, Spania, se pare că toate bonurile fiscale conțin aproximativ 90% substanțe cancerigene. Aceștia au analizat 112 bonuri fiscale și au descoperit că hârtia „termală” din care sunt fabricate și cerneala care imprimă scrisul pe acestea interacționează, dând naștere unui compus periculos pentru sănătate, bisfenolul A sau, pe scurt, BPA.

Femei care citesc un bon fiscal

„Putem recunoaște ușor acest tip de hârtie, deoarece se înnegrește instantaneu în apropierea unei surse de căldură, cum ar fi, de exemplu, un chibrit aprins”, a afirmat pentru dailymail.co.uk profesorul Nicolás Olea, unul dintre autorii studiului. Mai mult decât atât, cerneala cu care sunt imprimate bonurile fiscale dispare rapid.

Bisfenolul A este foarte periculos, deoarece poate crește riscul de infertilitate, naștere prematură, autism, obezitate, diabet zaharat de tip 2 și boli cardiovasculare.

Pentru a reduce riscul acestor boli grave, nu trebuie să ținem bonurile fiscale în portofel, în geantă sau în mașină. De asemenea, trebuie să evităm ca acestea să intre în contact cu alimentele, avertizează specialiștii.

Cafea și chitanțe

Bisfenolul A a fost înlocuit treptat de bisfenolul S (BPS), dar specialiștii nu sunt de acord nici cu această substanță, fiindcă nu există diferențe mari între gradele de nocivitate ale celor două.

Specialiștii de la Centrul de Ecologie din Michigan au descoperit în 2018 că persoanele care intră des în contact cu bonurile fiscale, precum casierii, de exemplu, înregistrează valori semnificativ mai mari de BPA și BPS în sânge și urină, față de celelalte grupuri de persoane.

Începând cu anul 2014, autoritățile franceze au luat diverse măsuri cu privire la reducerea utilizării acestui compus chimic în realizarea bonurilor fiscale. De asemenea, autoritățile din Spania au promis eliminarea bisfenolului A din bonurile fiscale până în 2020. Între timp, cetățenii sunt îndemnați să refuze bonurile fiscale de hârtie sau să își ia măsuri de precauție.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Pâine hipoglucidică: ce să alegi și cum o poți prepara acasă
Pâine hipoglucidică: ce să alegi și cum o poți prepara acasă
Cum îți vei întâlni soțul?
Incepe quiz
Cum îți vei întâlni soțul?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.