11 alimente care cresc colesterolul bun

11 alimente care cresc colesterolul bun

Sorina Corneanu

Când te gândești la colesterol, probabil crezi că este ceva rău, de care te poți lipsi. Totuși, există și un tip de colesterol bun, de care organismul are nevoie pentru a se menține în echilibru. Lipoproteina cu densitate mare (HDL) este un tip benefic de colesterol pe care îl poți dobândi din anumite mâncăruri. Dacă este în limitele normale, colesterolul bun te ajută să previi bolile de inimă și atacul cerebral. 

Asociația Americană pentru Sănătatea Inimii recomandă efectuarea unui test anual pentru colesterol, imediat după împlinirea vârstei de 20 de ani. În felul acesta, vei putea afla din timp dacă ești expusă riscului de a dezvolta boli cardiace sau obezitate. Obezitatea, inflamațiile, dezechilbrul hormonilor tiroidieni și diabetul de tip II pot crește nivelul colesterolului!

Alimentația este foarte importantă, pentru că te poate ajuta să controlezi colesterolul rău (LDL) și să crești nivelul colesterolului bun și să eviți problemele grave de sănătate. Află mai jos care sunt alimentele bogate în colesterol bun pe care trebuie să le consumi mai des!

Alimente bogate în colesterol bun

Ulei de măsline

Uleiul de măsline este foarte bogat în colesterol bun. Consumul regulat al acestuia poate reduce efectul nociv al colesterolului rău asupra organismului și poate proteja inima. Înlocuiește uleiurile pe care le folosești de obicei cu ulei de măsline extravirgin!

Vezi 10 beneficii surprinzătoare ale uleiului de măsline!

Fasole și leguminoase

Fasolea și leguminoasele reprezintă o sursă excelentă de fibre. Bogate în colesterol bun, acestea sunt o sursă excelentă de vitamina B, care este benefică pentru inimă, protejându-te împotriva atacului de cord.

Cereale integrale

Cerealele integrale pot reduce colesterolul rău, oferind organismului doza necesară de colesterol bun. Orezul brun, pâinea din cereale integrale și nelipsitele cereale de la micul dejun te pot ajuta să menții în echilibru nivelul colesterolului.

Fructe bogate în fibre

Prunele, merele și perele sunt alimente foarte bogate în grăsimi benefice. Consumate zilnic, acestea te ajută să îți menții sănătatea inimii și să eviți apariția bolilor cardovasculare sau a obezității.

Pește gras

Acizii grași Omega 3, care se găsesc în peștele gras, scad nivelul colesterolului rău și îl cresc pe cel al colesterolului bun. Somonul, macroul, sardinele și tonul sunt doar câteva dintre sortimentele de pește indicate.

somon la gratar

Semințe de in

Semințele de in și uleiul din semințe de in conțin acizi grași Omega 3, pe care vegetarienii le consumă pentru a-și asigura doza necesară de grăsimi sănătoase. Adaugă-le în salate, supe, piureuri sau iaurt!

Nuci

Nucile, nucile de Brazilia, migdalele, fisticul și arahidele sunt surse bogate de grăsimi sănătoase și fibre. Acestea conțin steroli vegetali, care blochează absorbția colesterolului în organism. Mixul de nuci și semințe este gustarea perfectă dintre mese, mai ales dacă ești la dietă!

mix nuci si seminte

Semințe Chia

Semințele Chia sunt o sursă excelentă de acizi grași Omega 3, fibre și alte substanțe nutritive esențiale. Consumul regulat de semințe chia te poate ajuta să scazi nivelul colesterolului rău și să eviți, astfel, hipertensiunea arterială. Ușor de integrat în supe, piureuri, iaurt sau salate, semințele chia ar trebui să devină parte nelipsită din dieta zilnică!

Avocado

Unul dintre cele mai sănătoase alimente, bogate în colesterol bun, este avocado. Acesta conține o grăsime mononesaturată foarte sănătoasă, care ajută la reducerea riscului de accident vascular cerebral și boli ale inimii. Consumă-l la micul dejun, alături de pâine prăjită și un ou, în salată, la prânz, sau ca desert, împreună cu un mix de nuci și semințe!

Soia

Produsele pe bază de soia nu sunt doar pentru vegetarieni. Deși puține persoane știu asta, introducerea unui aliment precum soia în dieta ta este o modalitate foarte bună de a reduce consumul de carne. Atunci când cantitatea de carne este redusă, nivelul colesterolului rău va scădea, iar cel al colesterolului bun va crește. Înlocuind carnea cu soia, măcar de două-trei ori pe săptămână, îți protejezi sănătatea inimii.

Vin roșu

Consumul moderat de alcool poate crește nivelul de colesterol bun. Mai exact, vinul roșu contribuie la sănătatea inimii și reduce riscul de infarct. Totuși, echilibrul este secretul, iar în cazul în care te confrunți cu afecțiuni în cazul cărora nu ar fi  benefic consumul de alcool, discută cu medicul!

Alimentația nu este totul. Pentru a-ți menține sănătatea de fier, important este să găsești un echilibru între greutate, alimentație, sport și, în general, un stil de viață sănătos.

Cel puțin 10-15 minute de mișcare pe zi ar trebui să fie obligatorii. Sedentarismul cauzează o mulțime de probleme, iar alimentația nu poate face singură toată treaba în locul tău! Dacă te lupți deja cu câteva kilograme în plus, poate ar trebui să iei în considerare să consulți un nutriționist. 

Așadar, consumă mâncăruri bogate în colesterol bun și nu ignora mișcarea! 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Top 6 alimente pe care să le consumi pentru a crește producția de colagen a corpului
Top 6 alimente pe care să le consumi pentru a crește producția de colagen a corpului
Care e cel mai bun loc de agatat pentru tine?
Incepe quiz
Care e cel mai bun loc de agatat pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (21)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.