3 alimente care provoacă palpitații

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Alimentele și băuturile pe care le consumăm în fiecare zi ne afectează starea de sănătate. Deși nu suntem de fiecare dată conștienți de acest lucru, există multe lucruri pe care le consumăm și care ne pot provoca probleme digestive sau boli ale inimii. Din acest motiv, este extrem de important să știm care alimente ne sunt benefice, dar și ce trebuie să excludem din dieta noastră.

În cele ce urmează, vei afla care sunt cele 3 alimente (inclusiv băuturi) care au un impact imediat și sesizabil asupra inimii și care provoacă palpitații. Totuși, înainte de a afla care sunt cele 3 alimente, trebuie să știi de ce doar anumite alimente duc la apariția palpitațiilor. Vezi mai jos!

briose

De ce anumite alimente provoacă palpitații

Apariția palpitațiilor după ce consumi anumite alimente este un lucru destul de comun. Palpitațiile apar atunci când o substanță din alimentul sau băutura consumată sau chiar răspunsul natural biochimic al organismului la acea substanță activează sistemul electric al inimii și duce la bătăi neregulate sau senzația că inima bate prea încet sau prea repede. Cei care consumă cafea cunosc această senzație!

Dacă inima ta este sănătoasă și nu ai aritmie sau alte boli de inimă și nici vreun alt simptom, nu trebuie să te îngrijorezi dacă ai vreun episod de acest gen. Totuși, acest lucru nu înseamnă că palpitațiile provocate de mâncare nu pot provoca o dereglare a bătăilor inimii sau chiar un atac de cord.

Alimentele care provoacă palpitații

Dacă ai avut vreun atac de cord sau altă problemă cardiacă, anormalități în ceea ce privește forma sau funcționarea inimii sau ai fost diagnosticată cu aritmie, este bine să stai departe de aceste alimente care provoacă palpitații:

Alimente și băuturi cu cafeină

ceasca de cafea

Cafeina duce la creșterea nivelului horminilor de stres (adrenalina și cortizolul), dar și a presiunii sângelui și a pulsului. De asemenea, cafeina acționează și ca un diureic, ceea ce înseamnă că îți privează organismul de potasiu și magneziu, ducând la apariția unui dezechilibru electrolitic și la dereglări ale ritmului cardiac.

Cafeina supune inima la un stres în plus și poate agrava aritmia existentă sau chiar să cauzeze una. Pacienților care au probleme cu palpitațiile le sunt prescrise medicamente care să diminueze tocmai aceste efecte ale adrenalinei și să țină sub control tensiunea.

Cei care au probleme cu inima nu pot sesiza niciun efect dacă aleg să consume zilnic cafea, ceai sau ciocolată. Totuși, cafeina din băuturile energizante poate fi periculoasă. Aceste băuturi ce conțin cantități mari de cafeină și zahăr sunt legate de apariția palpitațiilor, a aritmiei, a atacului de cord și a decesului la adolescenți și persoane tinere.

Zahăr

Pe lângă faptul că duce la apariția inflamațiilor în corp, zahărul acționează și ca un stimulant ce poate cauza palpitații. Cel mai bun exemplu este atunci când consumi prea mult zahăr la o singură masă. Mai întâi simți cum nivelul de energie crește, ceea ce duce la apariția palpitațiilor. Poți simți palpitații și mai târziu, atunci când nivelul de zahăr din sânge scade și ajunge la un nivel normal.

Chiar și consumul unor cantități mici de zahăr în fiecare zi te poate predispune riscului de a suferi de palpitații, deoarece apar fluctuații ale nivelului de zahăr în sânge. Redu riscul de a suferi de boli de inimă prin micșorarea cantităților de zahăr consumate!

Alcool

barbat cu sticla de alcool in mana

Consumat în exces, alcoolul poate avea efecte grave! Medicii recomandă consumul de alcool în cantități mici, chiar dacă te delectezi rareori cu această licoare bahică. Aritmiile cardiace sunt adesea asociate cu consumul excesiv de alcool. 

Pentru a evita palpitațiile și a-ți menține inima sănătoasă, renunță la aceste alimente și băuturi și înlocuiește-le cu somon, nuci, semințe, legume verzi și avocado. Nu uita de apă, lichidul vital!

Surse foto: iStock, Pixabay

Articolul urmator Ce se întâmplă daca mănânci alimente cu mucegai

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (40)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.