Ce înseamnă INR și care sunt valorile normale

Ce înseamnă INR și care sunt valorile normale

Paula Rotaru

INR, prescurtarea de la International Normalised Ratio – cunoscută și sub denumirea de timp de protombină (PT) –, reprezintă o analiză care determină viteaza de coagulare a sângelui. De obicei, această analiză este solicitată de medic pentru a depista cauza sângerărilor anormale, pentru descoperirea cheagurilor de sânge, dar și ca metodă de monitorizare a stării de sănătate a persoanelor care urmează un tratament cu anticoagulante, de cele mai multe ori cu warfarină.

analize de sange

Protombina este o proteină produsă în mod natural de ficat și unul dintre compușii care sprijină capacitatea de coagulare a sângelui, scrie MayoClinic.org.

Află mai jos în ce constă testul INR, pentru ce este recomandat, care sunt valorile normale și ce probleme de sănătate pot semnala nivelurile prea scăzute sau prea ridicate de protombină.

Ce presupune testul INR

INR este o analiză care constă în prelevarea venoasă a aproximativ 4 mililitri de sânge. Durata procedurii nu este mai mare de câteva minute, iar riscurile sunt minime.

prelevare de sange

Pacienții pot experimenta umflături și mici vânătăi la locul recoltării de sânge, care dispar în decursul a câteva zile.

Rezultatele testului INR sunt disponibile în câteva zile, după examinarea probei de sânge la un laborator de specialitate. Unele clinici dispun de kituri speciale de recoltare de sânge din deget, iar rezultatele sunt primite în doar câteva minute.

prelevare sange din deget

Există și teste rapide de recoltare, care pot fi făcute acasă, în special de către persoanele care iau de mult timp anticoagulante și au fost instruite să își preleveze singure sânge.

În ce situații este recomandat testul INR

Testul INR este recomandat în următoarele situații:

- Pentru a monitoriza efectele tratamentului cu anticoagulante (warfarină);

- Atunci când se dorește testarea suplimentară a funcției hepatice, pentru un diagnostic precis;

- În caz de fibrilație atrială (o afecțiune care constă în bătăi anormale ale inimii și creșterea în dimensiuni a atriumului, factori care cresc riscul de formare a cheagurilor de sânge în inimă, ce pot ajunge la creier, provocând un accident vascular cerebral);

maini care tin o inima

- Insuficiență cardiacă (mai ales în caz de cardiomiopatie);

- Când pacientul suferă de tromboză venoasă profundă (prezența unui cheag de sânge, de obicei la nivelul membrelor inferioare);

- În caz de embolism pulmonar (existența unui cheag de sânge în organism, care se poate deplasa prin sistemul venos la plămâni sau alte organe vitale);

- Pentru a testa capacitatea de coagulare a sângelui înainte de o intervenție chirurgicală.

Valori normale INR

Potrivit healthengine.com, o persoană sănătoasă, care nu urmează tratament cu anticoagulante, trebuie să aibă valori ale INR-ului între 0,8 și 1,2. În schimb, persoanele care fac tratament cu warfarină trebuie să prezintă un nivel mai ridicat al INR-ului. Un INR scăzut înseamnă că există un risc mare de formare a cheagurilor de sânge și a afecțiunilor asociate acestora. Pe de altă parte, valorile prea mari ale INR-ului nu sunt de dorit, pentru că ascund un risc crescut de hemoragie internă.

flacoane cu sange

Iată care sunt valorile normale ale INR-ului în cazul mai multor categorii de pacienți:

  • INR între 2,5 și 3,5 – specific persoanelor cu valve cardiace artificiale, care au suferit mai multe atacuri de inimă sau sunt diagnosticate cu sindrom antifosfolipidic.
  • INR între 2 și 3 – specific persoanelor care urmează tratament pentru tromboză venoasă profundă, embolism pulmonar, fibrilație atrială, infarct de miocard acut, boală valvulară cardiacă.

În mod normal, timpul de protombină (viteza de coagulare a sângelui) este de 10-14 secunde. Dacă acesta este mai mare, înseamnă că sângele este prea subțire și se coagulează mai greu, iar dacă este mai scăzut, atunci există risc crescut de formare a cheagurilor de sânge.

Cauzele valorilor anormale ale INR-ului

Viteza de coagulare a sângelui este un indiciu care poate da de gol mai multe probleme de sănătate sau anumite obiceiuri care nu sunt benefice, notează inrtracker.com.

Dacă aceasta este prea redusă, deci sângele nu se coagulează suficient de repede, de vină ar putea fi:

  • Administrarea de anticoagulante în exces sau pe o perioadă îndelungată;
  • Posibile afecțiuni ale ficatului;
  • Nivelul redus de protombină, proteina care ajută la coagularea sângelui;
  • Carența de vitamina K.

Dacă viteza de coagulare a sângelui este prea mare, deci sângele se coagulează prea rapid, de vină ar putea fi:

  • Excesul de vitamina K (sub formă de suplimente sau din alimente precum broccoli, ceai verde, kale, soia, năut, ficat de pasăre etc.);
  • Pilulele anticoncepționale și terapia de substituție hormonală, care cresc nivelul de estrogen din corp.

Există numeroși factori care pot afecta valorile normale ale INR-ului, inclusiv regimul alimentar, așa că este important să îți faci periodic analize de sânge și să ții cont de recomandările medicului.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (106)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.