Pitiriazis alba - simptome, diagnostic si tratament

Pitiriazis alba - simptome, diagnostic si tratament

Chiriac Iulia

Copilul tau are pete rosiatice, acoperite de scuame pe fata care nu se mai vindeca? Se mai plange ca-l si mananca aceste zone? Mergi cu el la medic. E posibil sa fie pitiriazis alba.

Ce este pitiriazis alba sau pitiriazisul alb al fetei?

Dermatita  este un nume generic dat unui grup de maladii inflamatorii ale pielii.

Pitiriazisul alb al fetei  sau pitiriazis alba este o dermatita  nespecifica, manifestata prin prezenta de mici zone discret eritematoase (rosiatice), acoperite de scuame fine.

Se localizeaza pe fata si afecteaza copii si adultii tineri, pana in jurul varstei de 20 de ani. Cauza aparitiei pitiriazisului  alb al fetei nu este cunoscuta, insa unii autori considera aceasta afectiune o forma de atopie, cu manifestari atipice.

Atopia este o hipersensibilitate precoce, specifica omului, cu predispozitie la anumite manifestari alergice. 

Persoanele predispuse sa dezvolte pitiriazis alb al fetei

Aceasta afectiune apare cel mai frecvent la copii, rar afecteaza adultii tineri si foarte rar persoanele in varsta. Copiii cu diverse forme de atopie sau afectiuni alergice (rinita alergica, astm bronsic, dermatita atopica, febra de fan, alergii la praf, alimente sau polen etc.) sunt mai predispusi sa dezvolte pitiriazis alba.

Odata cu inaintarea in varsta si depasirea pragului copilariei si adolescentei, si posibilitatea de a dezvolta pitiriazis alba, desi prezinta alte manifestari alergice, se diminueaza. 

 

Semnele si simptomele pitiriazisului alb al fetei

Pitiriazis alba se manifesta prin aparitia unor pete eritematoase, de diferite dimensiuni, intre 0,5 si 3-4cm fiecare. Aceste leziuni se localizeaza pe fata, in special pe obraji, in jurul ochilor si al gurii. Pe gat, umeri sau brate apare mai rar. La nivelul acestor zone eritematoase, de cele mai multe ori si pruriginoase, se formeaza scuame fine, aderente de tegument.

Dupa indepartarea scuamelor zona de tegument afectata ramane hipopigmentata. Culoarea normala a pielii revine incepand de la cateva luni pana la cativa ani, in functie de fiecare persoana. 

 

Diagnosticul de pitiriazis alb al fetei

Prezenta zonelor eritematoase, acoperite de scuame fine, aderente de tegument, localizate pe fata, cu predilectie pe obraji, in jurul ochilor si al gurii, asociata cu varsta (copilarie, pubertate, adolescenta) orienteaza diagnosticul de pitiriazis alb al fetei.

Pentru confirmarea diagnosticului de pitiriazis alba si excluderea altor afectiuni care se localizeaza la fata si se manifesta asemanator cu acesta, se realizeaza examinarea cu hidroxid de potasiu. 

Tratamentul pitiriazisului alb al fetei

Pitiriazisul alb al fetei este o afectiune autolimitanta: evolueaza pe o perioada anume, dupa care se vindeca de la sine. Perioada de evolutie depinde de fiecare persoana in parte si variaza de la cateva luni pana la cativa ani.

Tratamentul pentru pitiriazis alba include , pe langa o atenta ingrijire a pielii, folosirea unei creme cu hidrocortizon. Aceasta scade roseata si pruritul si favorizeaza repigmentarea mai rapida a tegumentului hipopigmentat.    
Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (16)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.