Malabsorbtia- simptome, diagnostic si tratament

Malabsorbtia- simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

In mod normal, intestinul subtire are capacitatea de a absorbi nutrientii intr-un mod adecvat si corespunzator nevoilor organismului. In cazul malabsorbtiei, aceasta capacitate este alterata consecutiv unor cauze diverse- tumori la nivelul intestinului, procese inflamatorii, infectii intestinale sau alte boli.

Absorbtia nutrientilor in circulatia sanguina poate fi modificata si de afectiuni ale mucoasei intestinale. La fel si indepartarea chirurgicala a unei portiuni largi din intestinul subtire reduce substantial aria de absorbtie.

Malabsorbtia determina diaree, scadere in greutate, balonare si scaune urat mirositoare.
Diagnosticul se bazeaza pe tabloul clinic, alaturi de investigarea mostrelor de scaun si a biopsiei intestinale.

Cauzele malabsorbtiei

Capacitatea intestinului subtire de a absorbi nutrientii intr-un mod adecvat poate fi afectat de o multitudine de factori. Printre cauzele frecvente ale malabsorbtiei pot fi incluse:
-erori in perturbarea functiei sistemului digestiv (dificultatea acestuia de a produce enzimele necesare pentru descompunerea anumitor alimente)
-defecte structurale (afectari ale mucoasei intestinale)
-leziuni sau indepartarea chirurgicala a unor portiuni din intestinul subtire
-defecte congenitale

Printre afectiunile care se insotesc de malabsorbtie se numara:
-intoleranta la lactoza, cauzata de lipsa unei enzime specifice, necesara pentru descompunerea zaharului din componenta laptelui
-boala celiaca (enteropatia glutenica ), o afectiune ereditara care presupune intoleranta la gluten, o proteina din componenta fainei de grau si secara
-sprue tropicala  - boala destul de rara, ale carei simptome includ anemia, pierderea in greutate, diaree, deficit de nutrienti
-boala Whipple - caracterizata printr-un sindrom grav de malabsorbtie, deficiente nutritionale, febra
-consumul exagerat de alcool

Simptomele malabsorbtiei

Normal, dupa digerarea alimentelor, nutrientii sunt absorbiti in circulatia sanguina predominant la nivelul intestinului subtire. Malabsorbtia survine daca o afectiune intervine direct in procesul de absorbtie a nutrientilor.

Printre simptomele cela mai frecventa ale malabsorbtiei se numara:
-diaree apoasa prin supraincarcarea osmotica si suprapopularea bacteriana care cauzeaza acizi grasi hidroxil din grasimile nedigerate
-steatoree- scaune decolorate, moi si urat mirositoare
-scaderea in greutate este frecventa si pronuntata
-flatulenta  si distensie abdominala cauzata de fermentatia bacteriana
-crampe si disconfort abdominal
-intarzieri in crestere, dezvoltare intarziata, statura mica 

 

Diagnosticul malabsorbtiei

In cazul in care observati aparitia simptomelor descrise anterior, este recomandat sa va prezentati la un consult de specialitate pentru stabilirea diagnosticului de malabsorbtie.

Medicul suspecteaza sindromul de malabsorbtie cand o persoana are diaree cronica, deficite nutritionale si pierdere consistenta in greutata, in ciuda unei diete sanatoase. Sindromul de malabsorbtie este mai putin evident si de multe ori mai greu de recunoscut la persoanele mai in varsta decat la cei tineri.

Printre analizele efectuate se numara:
-hemoleucograma
-examenul scaunului pentru paraziti intestinali, determinarea grasimilor nedigerate
-computer tomografia poate detecta pancreatita cronica, calcificarile pancreatice si atrofia pancreasului

Analizele de laborator contribuie la confirmarea diagnosticului de malabsorbtie. Dintre acestea, biopsia prin endoscopie stabileste diagnosticul definitiv al malabsorbtiei. Aceasta poate diagnostica: boala celiaca , giardioza, boala Crohn, boala Whipple, amiloidoza si limfomul.

Tratamentul malabsorbtiei

Una din consecintele cele mai frecvente ale malabsorbtiei este deshidratarea prin diaree. Astfel, tratamentul malabsorbtiei necesita terapie de rehidratare si reechilibrare electrolitica. Consultarea unui nutritionist sau medic specialist este importanta.

Daca pacientul poate sa se alimenteze singur, dieta si suplimentele nutritionale trebuie sa fie bogate in carbohidrati, proteine, grasimi, minerale si vitamine. Pacientul trebuie incurajat sa consume mai multe mese pe zi si sa evite alimentele care determina diaree.

Tratamentul malabsorbtiei cuprinde, pe langa corectia deficitelor nutritionale si tratarea bolii cauzatoare, atunci cand este posibil. Tratamentul pentru sprue tropicala presupune administrarea de suplimente de acid folic si antibiotice pe termen lung. In functie de severitatea bolii, durata acestuia poate depasi uneori chiar jumatate de an. Boala Whipple poate necesita tratament pe termen lung cu antibiotice, cum ar fi tetraciclina. Pentru tratarea sindromului de malabsorbtie, poate fi utila combinatia dintre vitamina B12 sub forma injectabila si suplimente de fier, administrate pe cale orala.

Tratamentul acestei afectiuni este lung si complicat, iar evolutia bolii variaza si in functie de cauza. Monitorizarea eficienta a acestor pacienti este necesara pentru a evita declansarea afectiunilor secundare determinate de deficitele nutritionale.

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.9 (21)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.