Sindromul Felty - simptome, diagnostic, tratament

Cuprins
- Ce este sindromul Felty?
- Semnele si simptomele sindromului Felty
- Diagnosticul de sindrom Felty
- Tratamentul sindromului Felty
Poliartrita reumatoida este o boala inflamatorie cronica, care se manifesta la nivel articular si extraarticular. Se asociaza uneori cu alte semne clinice sau paraclinice sub denumirea de sindrom.
Ce este sindromul Felty?
Sindromul reprezinta totalitatea semnelor si simptomelor care caracterizeaza o anumita afectiune.
Triada poliartrita reumatoida, splenomegalie (marirea de volum a splinei) si neutropenie (scaderea celulelor albe in sange) este cunoscuta sub denumirea de sindrom Felty.
Sindromul Felty afecteaza mai frecvent la rasa alba; la negri si la copii apare rar. Barbatii sunt mai afectati decat femeile si varsta la care apare predominant este cuprinsa intre 50 si 70 de ani.
Aparitia sindromului Felty este conditionata de prezenta poliartritei reumatoide: sindromul apare dupa o evolutie de aproximativ zece ani a bolii autoimune.
Cauza aparitiei acestei combinatii splenomegalie, poliartrita reumatoida si neutropenie nu este cunoscuta.
Semnele si simptomele sindromului Felty
Pentru o perioada de timp persoanele cu sindrom Felty pot fi asimptomatice, sau pot prezenta simptome specifice doar ale poliartritei, splenomegaliei sau infectii recurente. Simptomele si semnele care apar in evolutia triadei sunt:
- artralgii (dureri articulare) insotite de redoare matinala;
- atrofii musculare;
- pleurezii, pericardita;
- rash cutanat, purpura tegumentara;
- keratoconjunctivita;
- afectare renala, secundara inflamatiei cronice;
- polineuropatie ;
- scadere in greutate;
- hepatomegalie;
- splenomegalie, hipertensiune portala ;
- infectii recurente pulmonare sau ale pielii;
- uneori apare anemia si trombocitopenia , secundara distructiei hematiilor insplina;
- aclorhidria gastrica este frecventa in sindromul Felty.
![]() |
Diagnosticul de sindrom Felty
Semnele si simptomele specifice poliartritei reumatoide (artralgii insotite de redoare matinala) la care se adauga infectiile recurente, anemia, splenomegalia orienteaza diagnosticul catre sindromul Felty.
Pentru confirmare sunt necesare o serie de investigatii:
- ecografia abdominala, pentru confirmarea splenomegaliei;
- teste serologice pentru stabilirea diagnosticului de poliartrita reumatoida cu prezenta unor anticorpi specificianti - nucleu al neutrofilelor;
- hemoleucograma (deceleaza scaderea neutrofileor, anemie);
- prezenta sindromului inflamator (VSH crescut, proteina C reactiva crescuta);
- examen radiologic (se efectueaza radiografia de mana sau de antepicior);
- Computer Tomografie, IRM.
Tratamentul sindromului Felty
Tratamentul in sindromul Felty presupune tratarea celor trei componente: splenomegalie, neutropenie si poliartrita reumatoida.
Pentru a determina reducerea neutropeniei in vederea scaderii susceptibilitatii la infectii sunt indicate splenectomia si tratament cu corticosteroizi. Raspunsul la corticoterapie nu dureaza timp indelungat, insa efectele hematologice ale splenectomiei (normalizarea numarului de globule rosii, trombocite) sunt in general excelente.
Splenectomia este indicata la pacientii cu neutropenie severa, care prezinta infectii recurente si grave, pacientii care necesita transfuzii de sange pentru corectarea anemiei sau cei cu trombocitopenie severa.
Tratamentul specific al poliartritei reumatoide include Metotrexat, corticosteroizi, interferon, tratament local si tratament de recuperare a articulatiilor afectate.


