10 lucruri interzise cand iei anticonceptionale

10 lucruri interzise cand iei anticonceptionale

Raluca Cristea

"Cititi cu atentie si in intregime prospectul inainte de a incepe sa luati acest medicament." Este prima fraza pe care o gasim pe majoritatea prospectelor de anticonceptionale. Dar cate femei citesc in intregime prospectul, cate reusesc sa respecte tot ce au citit si, mai ales, cate femei cunosc lista completa a lucrurilor interzise inainte sau atunci cand iau un contraceptiv oral?

Iata care sunt lucrurile pe care nu ai voie sa le faci cand iei anticonceptionale!

1. NU lua anticonceptionale fara sa faci setul de analize speciale si obligatorii inaintea prescrierii oricarui tip de contraceptiv oral.

Opreste administrarea anticonceptionalelor daca nu ai facut inainte urmatoarele analize: hemograma completa, coagulograma completa, lipidograma completa, acid uric, creatinina, GPT (alaninaminotransferaza) si GOT (aspartataminotransferaza).

3. NU folosi contraceptive orale daca ai sau ai avut in trecut un cheag de sange (tromboza) intr-un vas de sange la picior, plamani sau alte organe.2. Anticonceptionalele NU pot fi luate de persoanele cu istoric medical de tipul: afectiuni ale circulatiei sangelui, afectiuni ale rinichilor sau ficatului, afectiuni cerebrale, preinfarct, infarct, accident vascular cerebral, afectiuni intestinale, astm, epilepsie, lupus, sindrom vertiginos sau angina pectorala.

4. Cand iei anticonceptionale, este foarte riscant sa consumi dulciuri si alimente bogate in zahar sau grasimi. Nivelul ridicat de colesterol sau de trigliceride, din sange, asociat cu pilulele contraceptive, creste cu pana la 50% riscul de tromboza arteriala (cheag de sange pe artere).

5. Sub nicio forma, NU ai voie sa fumezi cand iei anticonceptionale, mai ales daca ai depasit varsta de 30 de ani. In caz contrar, esti cu pana la 60% mai expusa bolilor cardiovasculare sau infarctului.

6. Cand folosesti pastile anticonceptionale, NU ai voie sa alaptezi deoarece contraceptivele orale pot scadea cantitatea de lapte si, mai mult, substantele continute pot trece in compozitia laptelui. Daca totusi vrei sa faci acest lucru, trebuie sa discuti cu medicul tau ginecolog si cu medicul pediatru.

7. Incearca sa eviti bauturile scare scad efectul anticonceptionalelor, mai exact sucul de grepfruit si ceaiul de sunatoare. Atunci cand este neaparata nevoie sa o faci, foloseste prezervativul in timpul contactului sexual.

 

8. NU lua antibiotice sau medicamente cu efect laxativ din proprie initiativa, cu atat mai mult atunci cand iei si anticonceptionale. Intreaba medicul sau farmacistul daca acea concentratie din antibioticul prescris poate afecta efectul contraceptivului tau oral. De cele mai multe ori, ei iti vor recomanda sa folosesti si prezervativul pe toata durata tratamentului cu antibiotic.

9. NU este recomandat sa tii folia cu pastile anticonceptionale in baie sau in locuri unde umiditatea sau caldura sunt ridicate, altfel compozitia pastilelor poate fi afectata si, implicit, eficacitatea scade. Tine-le intr-un loc uscat, unde temperatura nu este mai mica de 15 grade sau mai mare de 30 grade.

10. Cand ai uitat sa iei chiar doua pastile anticonceptionale, NU ai voie sa folosesti asa numita "pastila de urgenta" sau "pastila de a doua zi". Acest tip de pastila contine un nivel concentrat de hormoni, care, adaugat la dozele deja primite de corp prin anticonceptionale, poate provoca stari de greata, voma, ameteala puternica sau migrene.

Daca uiti sa iei o pastila, ia-o imediat ce iti amintesti daca nu ai depasit 12 ore. Daca iti amintesti in maximum 24 de ore, ia doua pastille la ora la care obisnuiai in mod normal. Daca uiti sa iei doua zile la rand, ia doua pastile in ziua in care iti dai seama (practic, a treia zi) si inca doua in ziua urmatoare. Asa revii la ordinea normala. Daca uiti sa iei pastilele anticonceptionale pentru mai mult de doua zile, suna-ti medicul ginecolog/endocrinolog. Totusi, atunci cand uiti sa-ti iei pastilele si vrei sa intretii raporturi sexuale, foloseste si un prezervativ pentru a-ti asigura un confort psihic.

Desi traim in plina era a tehnologiei si informatiei, pretinzand ca suntem fiinte moderne si informate, realitatea sta cu totul altfel. Mai exact, statisticile au stabilit ca cel putin 25% dintre femeile care folosesc o metoda contraceptiva orala au ales sa faca asta nu in urma unui control medical amanuntit, ci bazandu-se pe informatii de pe Internet, din reviste sau din sfaturile prietenelor care folosesc deja o astfel de metoda.Statistici ingrijoratoare...

Ar trebui sa ne puna pe ganduri faptul ca sute de mii de femei, in 2012, secolul XXI, accepta in necunostinta de cauza un surplus hormonal dozat pentru organismul altei femei, doar pentru ca primesc o garantie "prieteneasca".

TU folosesti pastile anticonceptionale? Daca da, respecti regulile de mai sus?

Articole care te-ar putea interesa:
Afla care tipuri de scurgeri vaginale sunt normale si care nu
Cum iti modifica menstruatia preferintele alimentare
Cele mai sanatoase 20 de alimente din supermarket

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
Ce cadou sa-i iei iubitului de Sarbatori?
Incepe quiz
Ce cadou sa-i iei iubitului de Sarbatori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (91)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    DANIELA PREDESCU (anonim)
    7 decembrie 2013 22:10

    CU REGRET POT SPUNE CA SUNT VICTIMA INCOMPETENTEI MEDICILOR ,PT CA DUPA CE AM LUAT ANTICONCEPTIONALE DECAT UN AN DE ZILE ,SUFAR DE TROMBOCITOPENIE AUTOIMUNA ,O BOALA DE SANGE ,CU UN TRATAMENT FOARTE COSTISITOR ,CARE MA COSTA 1400 RON PE LUNA ,AVETI GRIJA FETELOR SA NU RISCATI ACELASI LUCRU ,E FOARTE GREU

    Paula (anonim)
    31 mai 2013 09:09

    Subscriu.Nu stiu care sunt acei medici ginecologi care fac sau indica analizele necesare inainte de prescrierea anticonceptionalelor.Mai mult,majoritatea lucreaza cu o anumita marca de pastile si le recomanda cu incredere,dupa ureche.Altfel spus,fara batai de cap,doar noi suntem cobai.Vorbesc in cunostinta de cauza,pentru ca de un an si jumatate de cand am inceput sa iau anticonceptionale am avut tot felul de probleme de sanatate,una mai ciudata decat cealalta,fara diagnostice clare,de la astm care in final s-a dovedit a nu fi astm si pana la lesin.Deci?Hai sa mergem la medici si sa avem incredere in ei.Tot respectul..

    marina (anonim)
    10 decembrie 2012 17:05

    eu am mers la 3 medici ginecologi diferiti ,si toti 3 mi-au recomandat pastilele dupa urechea lor ,nu mau intrebat nimik si nici nu au sp nimik de analize (ceea ce eu asteptam sa faca)ba mai mult unul dintre ei mia sp k nu imi poate recomanda dumneaei ,sa le incerc eu care vreau si dak ma simt bine e ok.

    Camelia
    4 decembrie 2012 18:06

    Eu am luat anticonceptionale la recomandarea doctorului. L-am intrebat daca trebuie sa fac analize si mi-a zis ca nu. Mi-a pus 2 intrebari legate de istoricul meu medical si apoi mi-a dat sa iau niste anticonceptionale de la Bayer. Nu mi-au facut bine, ma simteam foarte rau de la ele, dureri de cap, proasta dispozitie. Am citit prospectul inainte sa le iau ( un prospect carticica), in care specifica ca doar o persoana din 1000 poate avea dureri de cap si alte lucruri. Dupa ce a luat si sora mea aceleasi anticonceptionale, avand si ea aceleasi simptome ca si mine, mi-am dat seama ca nu imi sunt bune si de atunci n-am mai luat niciodata asa ceva. A fost prima si ultima oara cand am luat anticonceptionale!

    ina (anonim)
    1 decembrie 2012 11:11

    draga cosmina ROMANIA este pe primele locuri in EUROPA la avorturi din cauza saraciei si a ignorantei , a sistemului prost de sanatate etc, etc.

    cosmina (anonim)
    30 noiembrie 2012 18:06

    din cate stiam eu ro e pe primele locuri in europa ;a avorturi...deci...femei cu surplus hormonal in romania.....sa fim seriosi....plus eu iau de 15 ani anticonceptionale in afara de aia cu fumatul si luatul pilulei de urgenta daca le uiti ,le-am facutt pe toate si nu am ramas nicioda insarcinata

    anca (anonim)
    30 noiembrie 2012 10:10

    Felicitari pentru articol. Sunt medic si sunt de acord cu tot ce ati spus, mai putin indicatiile pentru atunci cand sunt omise pastile: este bine sa se citeasca prospectul fiecarui medicament si sa se urmeze intocmai indicatiile, pentru ca functie de saptamana in care se omit pastile, optiunile sunt diferite. In plus, reintaresc ceea ce s-a spus deja: inainte de a se lua contraceptive, trebuie obligatoriu consult de specialitate ginecologic si/sau endocrinologic pentru rezultate optime.