Cervicita - simptome, diagnostic si tratament

Cervicita - simptome, diagnostic si tratament

Albu Andreea

Inflamarea cervixului uterin (capatul lung si subtire al uterului care se deschide in vagin) poarta numele de cervicita. Aceasta afectiune la femei are multe caracteristici comune cu uretrita la barbati , majoritatea cazurilor fiind determinate de infectii transmise pe cale sexuala. Multe femei care sufera de cervicita nu stiu acest lucru, deoarece este asimptomatica in stadiu incipient, ea trecand neobservata.

Cauzele aparitiei cervicitei

Cervicita poate fi cauzata de oricare infectie, printre care cele mai intalnite sunt data de: Chlamydia trachomatis  si Neisseria gonoree, Chlamydia avand o pondere de aproximativ 40%. Trichomonas Vaginalis si Herpes Simplex sunt cauze mai putin comune de cervicita. Rolul Mycoplasma Genitalium si a vaginozei bacteriene in cauzarea cervicitei este inca in etapa de investigare, neputand fi sustinut complet.

Cazurile non-infectioase de cervicita pot fi determinate de: dispozitive intrauterine, diafragme contraceptive si reactii alergice la prezervativele din latex.

Semnele si simptomele cervicitei

Primul simptom al cervicitei este reprezentat de secretiile vaginale modificate, devenind mai pronuntate imediat dupa menstruatie. Alte semne sunt reprezentate de: sangerari intre menstruatii, mancarimi, iritatia organelor genitale externe, dureri abdominale sau de spate plus sangerarile dupa contactul sexual si o senzatie de usturime la urinare. O forma mai severa de cervicita poate determina secretii vaginale care pot contine si puroi, insotite de dureri abdominale si mancarimi.


Diagnosticul de cervicita

Diagnosticarea cervicitei se face prin combinarea istoricului medical al pacientei cu un examen pelvin direct, cu vizualizarea cervixului. Un test Papanicolau si prelevarea unei lame de secretie vaginala se efectueaza de rutina pentru depistarea acestei afectiuni.

Tratamentul de cervicita

Daca diagnosticul este de cervicita determinata de Chlamydia, tratamentul consta intr-un antibiotic cu spectru larg. Printre cele mai utilizate tratamente se numara doxiciclina si dusuri care ucid bacteria din vagin si cervix.

Pentru pacientele care au episoade repetate sau prelungite de cervicita, medicul specialist poate recomanda o procedura care sa distruga celulele anormale de pe suprafata cervixului. Cea mai cunoscuta astefel de procedura este cauterismul (cauterizarea folosind caldura), criochirurgia (cauterizarea folosind inghetul) si tratamentul cu laser. Dupa terapie, celulele din tesutul normal netratat inlocuiesc aria distrusa.

Complicatii in ceea ce privesc cervicita netratata depind de agentul patogen care a produs infectia. Patologiile care pun viata pacientei in pericol si care sunt o consecinta a netratarii acestei afectiuni sunt: boala inflamatorie pelvinasarcina ectopica , avortul spontan, cancerul cervical, ruperea prematura a membranelor si nasterea prematura.

Infectiile perinatale si neonatale pot cauza retard mental, orbire, greutate mica la nastere, meningita si moarte. Sunt predispuse in contactarea si dezvoltarea acestei boli femeile care intretin relatii sexuale neprotejate cu purtatori ai uneia din bacteriile enumerate, la fel si cele care au o igiena intima precara.

 

Bibliografie:

1.,,Cervicitis'', autor:Robert L. Dickinson ,editura:Maternal Health .
2.,,Textbook of Pediatric Infectious Diseases'', autori:Feigin, Cherry, Demmler, Kaplan, editura:Saunders.
 

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.1 (42)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Krla St. (anonim)
    3 noiembrie 2012 09:09

    Buna,in urma testului Papanicolau am fost diagnosticata cu cervicita si posibil prezenta HPV(urmeaza sa fac tipaj).Mi s-a prescris tratament cu antibiotic si ovule p care l-am facut....Intrebarea mea este ; trebuie sa faca si sotul tratament pt a elimina ,eventuala,cauza a infectiei care a determinat recidiva cervicitei?