Hepatoblastomul- cancerul hepatic al copilului

Hepatoblastomul- cancerul hepatic al copilului

Paraschiv Teodora

Ficatul reprezinta unul din organele cu un metabolism intens, in care se pot dezvolta cu usurinta formatiuni tumorale. Acesea poti fi benigne sau maligne, iar din a doua a categorie putem intalni atat tumori primare cat si metastaze.

Dintre tumorile primare cel mai des intalnite sunt carcinomul hepatocelular si colangiocarcinomul. Hepatoblastomul este o tumor? hepatic?  primara foarte rara, care apare cu predilec?ie la copiii sub 2 ani (60%). Din pacate, prognosticul este prost in acest tip de cancer, deoarece majoritatea tumorilor sunt diagnosticate în momentul în care sunt foarte voluminoase ?i nerezecabile. În caz de rezec?ie, supravie?uirea la 5 ani ajunge la 50%.

Care sunt cauzele hepatoblastomului?

Cauza aparitiei hepatoblastomului ramane un semn de intrebare, ca in majoritatea cancerelor. Cert este ca apare o dezvoltare anormala, necontrolata a celulelor hepatice tinere, imature.

Trebuie sa mai stii ca exista o serie de factori care se preupune ca au legatura cu hepatoblastomul. S-a observat ca fac acest cancer copiii care prezinta:

- rinichi displazic si diverticuli Meckel

-polipoza adenomatoasa familiala si adenocarcinom

-neurofibromatoza tip I, sindrom Li-Fraumeni, trisomia 18 si boala de stocare a glicogenului, tirozemie, galactozemie  si deficienta de alfa 1-antitripsina.

Copiii care s-au nascut prematur sau au avut greutate mica la nastere ori cei infectati cu virus hepatic B au sanse mai mari de a face acest tip de tumora maligna.

In timpul sarcinii trebuie sa eviti consumul de contraceptive orale, alcool si alte forme de expunere gestationala la gonadotropine pentru ca si acestia sunt factori de risc in hepatoblastom.

Care sunt simptomele hepatoblastomului?

Trebuie sa stii ca hepatoblastomul este unul din cancerele cu rata mica de supravietuire tocmai pentru ca nu determina niciun fel de simptome in stadiile incipiente. Bolnavii sunt descoperiti fie accidental, fie in stadiile avansate, cand tumora este mare si determina:

-scaderea masiva in greutate, insotita de lipsa poftei de mancare

-abdomenul destins si masa tumorala palpabila

-durere abdominala, varsaturi, icter si febra

-mancarime, anemie si durere de spate, din cauza compresiei tumorale.

Simptome mai rare sunt:

-dezvoltarea sexuala inainte de pubertate la baieti (penis si testicule marite ca volum si prezenta parului pubian)

-osteopenie severa (dezvoltare deficitara a tesutului osos) ce poate duce la fracturi patologice

-semne de abdomen acut (durere abdominala, rigiditate musculara la palpare, varsaturi, absenta tranzitului intestinal) datorita ruperii tumorii.

Afla ca acest cancer poate fi asimptomatic, iar diagnosticul este pus datorita metastazelor. Acestea se dezvolta cu precadere la nivelul plamanilor, creierului, oaselor. Ele sunt mai frecvente in cazul recidivelor hepatoblastomului si dau simptome specifice in functie de organ.

Cum se pune diagnosticul de hepatoblastom?

Pentru a afla daca cineva sufera de hepatoblastom, se face o serie de analize de sange ce arata functionarea ficatului si teste imagistice care pun in evidenta direct tumora.

Dintre analizele de sange importante sunt: dozarea transaminazelor (pot creste pana la 15% in acest cancer) si efectuarea hemoleucogramei (scade numarul hematiilor si a trombocitelor in hepatoblastom).

Un marker tumoral care se gaseste in sange si are relevanta in cancerele hepatice este alfa-fetoproteina. In hepatoblastom nivelul acestui marker este crescut cu 97% si scade dupa rezectia tumorii. Alfa-fetoproteina nu este specifica pentru hepatoblastom, dar, asociata cu alte analize, poate orienta diagnosticul.

Pentru a vizualiza masa tumorala se poate face:

-radiografie abdominala simpla, care evidentiaza o masa in partea dreapta a abdomenului, evenual si calcificari

-ecografia abdominala permite masurarea tumorii

-computer tomografia este necesara pentru evidentierea metastazelor

Inainte de initierea terapiei cu citostaticul cisplatin este necesar si un examen audiologic, iar pentru a putea administra doxorubicin este necesara o ecocardiografie.

Cum se trateaza hepatoblastomul?

Cand copilul cu hepatoblastom are norocul sa fie diagnosticat intr-un stadiu precoce al bolii, acesta poate beneficia de rezectiea chirurgicala a tumorii cu sanse mari de vindecare. Se incearca extirparea unei portiuni cat mai mari din ficat, pana la tesut sanatos, conservand functia hepatica. Avantajul este ca acest organ se poate regenera dupa rezectie.

La 60% din cazuri, tumora nu este rezecabila, iar 10% din acesti copii prezinta si metastaze pulmonare. De aceea tratamentul consta in extirparea intregului lob hepatic afectat. Ocazional pot fi rezecate si tumorile pulmonare. Cand formatiunea este extinsa se poate recomanda si transplantul hepatic.

Chimioterapia reprezinta un element important in tratamentul hepatoblastomului. Trebuie sa stii ca ea este folosita in tumori nerezecabile pentru a reduce dimensiunile acestora. Au efect pe hepatoblastom vincristina, doxorubicina, cisplatin, ciclofosfamida si 5-fluorouracil.

Se mai poate indica chimoterapie si postoperator cu actiune asupra metastazelor pulmonare si nodulilor hepatici multipli. Aceasta se face la 4 saptamani dupa operatie pentru a permite regenerearea ficatului.

Citostaticele trebuie folosite insa cu atentie pentru ca au numeroase efecte adverse: toxicitate la nivelul maduvei hematogene si a celulelor sangvine, la nivelul rinichilor, urechilor si cordului. Frecvent aceste medicamente afecteaza dezvoltarea mentala si initierea vorbitului.

Nu trebuie sa iti pierzi speranta daca cineva drag este diagnosticat cu hepatoblastom pentru ca in cazul rezectiei complete a tumorii si chimioterapiei postoperatorii, sansele de vindecare sunt 100%. Pacientii cu rata de multiplicare a celulelor mica si cu rezectie completa pot renunta la chimioterapie.

Articolul urmator
De ce medicul Virgiliu Stroescu nu recomandă mămăliga cu brânză și smântână, preferata milioanelor de români
De ce medicul Virgiliu Stroescu nu recomandă mămăliga cu brânză și smântână, preferata milioanelor de români
Alege numele preferate de copii și aşa ți se va dezvălui ce tip de mamă o să fii
Incepe quiz
Alege numele preferate de copii și aşa ți se va dezvălui ce tip de mamă o să fii

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.