Ciocuri la calcaie: cauze, simptome si tratament

Ciocuri la calcaie: cauze, simptome si tratament
Andreea Gluh, redactor
Luni, 22.06.2015

Cuprins

Pantofii cu toc si greutatea excesiva reprezinta doi dintre dusmanii sanatatii picioarelor. Pe langa varicele care sunt usor de recunoscut, ele manifestandu-se prin ingrosarea venelor si durerile uneori insuportabile, prezente atunci cand se adopta pozitia ortostatica, pot aparea si unele formatiuni osoase in zona calcaiului, cunoscute sub denumirea de pinteni calcaneeni sau ciocuri la calcaie.

In cele ce urmeaza, iti vom spune mai pe larg care sunt cauzele si simptomele acestei afectiuni, dar si la ce tratamente poti apela pentru a ameliora problema!

Ciocurile la calcaie: cauze si simptome specifice

Pintenii calcaneeni se prezinta sub forma unor formatiuni proeminente, cu structura osoasa. Ele se dezvolta, de obicei, la marginea osului calcaneu. Cauza principala o reprezinta tensiunea exercitata asupra acestei zone, organismul cautand o metoda pentru a o proteja si ducand astfel la aparitia unor astfel de ciocuri. Cum cele mai frecvente motive pentru care apare presiunea pe calcaie o reprezinta greutatea corpului, pantofii cu toc si unele activitati sportive care solicita picioarele, cum ar fi alergarea si dansul, este indicat ca persoanele care sunt predispuse aparitiei pintenilor calcaneeni sa tina seama se informatiile prezentate in continuare.  

Daca te confrunti cu dureri in zona respectiva atunci cand incerci sa te sprijini pe ea, inseamna ca trebuie sa te prezinti la medic, fiindca este posibil sa ai unul sau mai multe ciocuri la calcai. Aceste excrescente pun presiune pe nervul aflat aici, ducand la aparitia asa-numitei talalgii (un disconfort care se poate transforma rapid in durere). In cazul in care nu iei masuri la timp, durerile se vor agrava si vor fi continue.

Tratamente si remedii naturiste pentru pintenii calcaneeni

Exista mai multe variante de tratament pentru ciocurile la calcaie, una dintre cele mai cunoscute fiind infiltratia cu corticoizi. De asemenea, exista si terapia cu laser, dar si cea cu unda de soc extracorporeala, care se pare ca dau rezultate bune in peste 90% din cazuri. Pentru durerile care apar adesea, medicii pot prescrie diverse antiinflamatoare nesteroidiene si, desigur, exercitiile fizice pentru elongarea gambei. In orice caz, aceste excrescente osoase nu se opereaza.

In ceea ce priveste remediile naturiste care pot ameliora disconfortul creat de pintenii calcaneeni, in cele ce urmeaza, iti vom prezenta trei metode care nu dau gres.

1. Cataplasmele cu faina de mustar

Pentru acest remediu, trebuie sa amesteci doua linguri de faina de mustar cu putina apa calduta, pentru a obtine o pasta. Pune alifia obtinuta intr-o bucata de material textil si fixeaz-o pe locul dureros, avand grija ca pansamentul sa nu se miste. Stai astfel timp de o jumatate de ora, incercand sa nu iti misti piciorul. Repeta procedura de doua ori pe zi, pana la disparitia durerii.

2. Macerat de frunze de brusture

Pune intr-un recipient din sticla 10 frunze de brusture si un litru de tuica naturala. Lasa totul la macerat vreme de 12 zile si apoi strecoara leacul obtinut, folosind lichidul pentru a frectiona locul dureros, ori de cate ori este nevoie.

3. Unguentele din plante si baile fierbinti 

Dupa o baie fierbinte cu sare de mare si putin bicarbonat de sodiu, aplica pe zona unde simti disconfortul unguent cu galbenele. Apoi, incalta-te cu o pereche de sosete din lana, pentru a pastra caldura in corp, si stai in pat vreme de cel putin o ora, pentru a evita efortul depus la mers, cand esti nevoita sa te sprijini pe calcaiul dureros.

Daca nu sunt tratate corespunzator, simptomele cauzate de ciocurile la calcaie se pot agrava, asa ca este bine sa le previi. Pentru aceasta, trebuie sa te feresti de pantofii incomozi, cum ar fi cei cu tocul foarte inalt, si sa ai grija de silueta ta mancand sanatos si facand sport, pentru a nu acumula prea multe kilograme nedorite.

Articolul urmator »
Întindere musculară: cauze, simptome și tratament
Întindere musculară: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Marţi, 25.06.2024
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (23)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Marţi, 20.02.2024
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Sâmbătă, 13.04.2024

Ne găsești pe