Ce sa faci cand te simti singura: 7 idei ca sa fii mai fericita

Ce sa faci cand te simti singura: 7 idei ca sa fii mai fericita

Redactor Alexa Galgau

Singurătatea este una dintre cele mai cumplite boli ale lumii în care trăim. Deși suntem în permanență conectați prin intermediul tehnologiei, pe zi ce trece ne simțim tot mai singuri și mai izolați. Chiar și persoanele care sunt implicate în relații pot avea această problemă, ca să nu mai vorbim despre cei care încă nu au cunoscut o persoană potrivită. Vine o vreme când sentimentul de singurătate devine o povară insuportabilă, însă nu trebuie să pleci capul cu resemnare, ci să te lupți cu el. Află din acest articol câteva metode simple pentru a scăpa de gândurile negre și de tristețe!

Când apare sentimentul de singurătate?

Psihologii spun că, de obicei, te simți singur atunci când nu ești mulțumit de ceea ce ai, indiferent dacă este vorba despre un anumit moment sau despre viața ta în general. Poți experimenta un sentiment de singurătate într-o relație sau chiar într-o încăpere plină de oameni.

Femeie singură și tristă

Singurătatea are multe cauze diferite, iar uneori nu înțelegem de ce ne simțim atât de singuri. Pentru unii oameni, anumite evenimente de viață pot declanșa un sentiment de singurătate, de exemplu, te poți simți singură dacă:

  • Ești în doliu după o persoană dragă
  • Ai avut o despărțire (ruptură de relație/divorț)
  • Ești proaspăt pensionată sau ți-ai pierdut locul de muncă  
  • Ți-ai schimbat locul de muncă și te simți izolată față de noi tăi colegi
  • Te-ai mutat într-un alt loc fără familie sau prieteni

Unele cercetări sugerează că oamenii care trăiesc în anumite circumstanțe sau aparțin  anumitor grupuri sunt mai vulnerabili la singurătate. De exemplu, dacă nu ai prieteni sau familie, dacă ești înstrăinată de familia ta sau ești părinte singur și nu ai o viață socială activă, este mai probabil să te simți singură. De asemenea, dacă ești exclusă din anumite cercuri sociale din cauza problemelor de mobilitate sau a lipsei de bani, dacă ești discriminată dintr-un anumit motiv sau ai suferit un abuz sexual sau fizic – îți poate fi mai greu să formezi relații apropiate cu alte persoane și astfel vei fi mai singură.

Există posibilitatea ca unii oameni să experimenteze sentimente profunde și constante de singurătate, indiferent de situația lor socială sau de câți prieteni au. Acset lucru se poate întâmpla din cauza lipsei de încredere în sine, a stărilor de anxietate și depresie.

Ce să faci când te simți singură?

Sfaturile de mai jos nu propun ca soluție pentru înlăturarea sentimentului de singurătate întâlnirile cu prietenii sau încercarea de a te cupla cu cineva. Sunt mai degrabă metode prin care să înveți să te simți mai bine chiar dacă ești singură, ceea ce, pe termen lung, te va ajuta enorm. 

1. Aranjează o întâlnire... cu tine

Poate că sună ciudat, dar uneori poate fi incredibil de plăcut să ai o întâlnire cu tine, să te răsfeți cu o masă la restaurantul preferat, să îți cumperi un cadou drăguț și să fii la fel de amabilă cu tine precum ai fi cu altcineva. Una dintre marile probleme ale oamenilor care se simt singuri este că ajung să se subaprecieze, intrând într-un cerc vicios din cauza stimei de sine scăzute. Nu ai cu cine să ieși? Nu contează, învață să te simți bine cu tine însăți și singurătatea nu va mai fi o povară atât de grea. 

2. Implică-te în voluntariat

Chiar dacă mergi să plantezi copaci, să salvezi animale sau să ajuți oamenii în vârstă, munca de voluntariant este pur și simplu vindecătoare pentru un suflet însingurat. S-a dovedit științific că aceasta are un efect euforic asupra oamenilor, din cauza eliberării unei substanțe numite oxitocină, aceeași care îți inundă corpul atunci când ești îndrăgostită. Munca de voluntariat te va face mai fericită și, în plus, reprezintă o ocazie bună de a-ți face noi prieteni. 

3. Adoptă un animal

Atunci când te simți singură, tendința este să te autocompătimești și, în cele din urmă, să devii un om mai egoist din cauza suferinței. Însă un animăluț de companie te va îmbuna oricât de greu ți-ar fi. Desigur, adoptarea unui animal de companie trebuie să fie o decizie luată cu responsabilitate. Trebuie să fii dispusă și să poți să îi oferi toate condițiile pentru a avea o viață fericită. Însă atunci când te vei întoarce acasă și vei simți bucuria unei alte ființe stârnită de venirea ta, sentimentul de singurătate va fi alungat. Nu te vei mai simți atât de singura, ba chiar vei vedea că poți fi fericită bucurându-te de lucrurile mărunte pe care ți le oferă viața. 

4. Urcă-te într-un mijloc de transport în comun

De câte ori ai mers cu transportul în comun fără a avea o destinație anume? Probabil că nu prea des sau chiar deloc. Poate te va mira să afli că simplul gest de a te urca într-un autobuz sau într-un metrou fără a fi presată de timp sau a avea o destinație are un efect benefic asupra ta atunci când te simți singură. În primul rând, ești înconjurată de oameni și, în al doilea rând, îți schimbi mediul. În plus, vei simți o mare doză de libertate, pentru că nu trebuie să fii nicăieri. Nu trebuie să faci nimic, ci te poți bucura pur și simplu de o mică excursie improvizată

5. Cumpără-ți un aparat de fotografiat

momente frumoase și multe miracole ale vieții, din simplul motiv că ești absorbită de propria suferință. O idee foarte bună pentru a scăpa de această problemă este să îți cumperi un aparat foto și să începi să imortalizezi momente care ți se par frumoase. Fă poze care spun o poveste. Atunci când îți vei propune să surprinzi astfel de momente, automat le vei căuta pretutindeni și, în scurt timp, vei începe să îți dai seama că ești înconjurată de lucruri incredibile. 

Aparat de fotografiat

6. Studiază oamenii din jur

Trăim în vremuri pline de distrageri și nu mai suntem deloc atenți la alții, fie ei prieteni sau străini. Acesta este unul dintre principalii factori ai apariției sentimentului de singurătate. Așadar, iată ce să faci data viitoare când te simți singură: lasă telefonul acasă și du-te în parc, așează-te pe o bancă și uită-te la oamenii care trec. Poți chiar să îți imaginezi poveștile lor, dacă ești o fire creativă. Acest exercițiu simplu te va face să ieși puțin din pielea ta, din universul tău pe care îl vezi ca fiind foarte gri. 

7. Călătorește

Da, călătorește singură! Chiar dacă este vorba despre o zi la munte sau despre o săptămâna în Bali, fă-ți curaj și du-te singură în lume. Îți vei face singură programul, itinerariul și meniul. Vei descoperi poate că ești o companie foarte plăcută. Călătoriile te schimbă și îți deschid mintea. Atunci când te simți singură trebuie neapărat să nu rămâi închisă între patru pereți, ci să ieși în lumea largă și să te pierzi singură prin ea. 

Cum să fii fericită când te simți singură?

Chiar dacă ești singură, este important să găsești modalități de a fi fericită. Acceptă faptul că te simți singură și nu te gândi că ești o ratată din această cauză. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să scapi de sentimentul de singurătate:

Citește o carte

Atunci când citești, intri în pielea personajelor și în atmosfera cărții, ceea ce te va ajuta să nu te mai simți singură. Este o oportunitate excelentă de a înțelege cum gândesc alți oameni, prin ce trec aceștia și așa te poți simți mai conectată. Indiferent că citești o carte de dezvoltare personală sau un roman de ficțiune, lectura îți extinde lumea și te face să te simți mai bine.

Găsește-ți un hobby

Un hobby îți poate stimula starea de spirit și te poate ajuta să te bucuri de moment. Asta înseamnă mai puține gânduri catastrofale despre „sunt singură pentru totdeauna” și mai puțină atenție acordată lucrurilor negative care îți pot accetua sentimentul de singurătate. Dacă nu ai niciun hobby, fă-ți o prioritate să găsești unul. Experimentează cu diferite activități, până când descoperi lucrurile pe care iubești să le faci.

Apelează la sfatul unui terapeut

Un psiholog nu te va putea scoate din singurătate, dar „te poate ajuta să te împaci cu situația. Îți va reaminti de câtă putere ai pentru a depăși problemele și te va putea ajuta să identific ce anume îți cauzează sentimentul de singurătate. Odată identificată problema, un terapeut te va ajuta să concepi un plan pentru a găsi o soluție.

Ce faci când te simți singură într-o relație?

Deși ești într-o relație romantică de lungă durată, te poți simți singură și nedorită, mai ales dacă v-ați îndepărtat unul de celălalt. S-ar putea să fii prea obosită pentru a avea aceeași intimitate cu partenerul tău sau s-ar putea să te simți prea presată pentru a satisface nevoile altcuiva. Este important să-ți dai seama ce anume îți provoacă sentimentele și să fii sincer cu tine însăți deoarece pentru un cuplu, această situație este o provocare foarte mare și poate provoca o ruptură între parteneri.

Femeie și bărbat separați și triști
Sursa foto: Pexels.com

Din fericire, există soluții pentru a depăși această problemă, iată ce să faci când te simți singură într-o relație:

Discută despre sentimentele tale cu partenerul tău.

Spune-i ce te frământă, dar nu-l învinovăți sau critica. Este cazul ca amândoi să faceți anumite schimbări pentru a vă repara relația.

Ia o pauză de la rețelele sociale

Nu mai petrece atât de mult timp pe rețelele sociale și oferă-i în schimb, timpul tău, partenerului. De asemenea, în loc să-ți trimiți un mesaj text, dă un telefon. Sau, mai bine, întâlnește-te cu el la o cafea.

Fă ceva frumos pentru partenerul tău

Dacă știi care sunt pasiunile lui, nu te sfii să îi faci o surpriză plăcută.Cumpără-i cartea preferată sau oferă-te să duci copiii în parc astfel încât el să aibă timp liber pentru el. Bineînțeles același lucru ar trebui să facă și el pentru tine.  

Îmbrățișează-ți partenerul

Fii afectuoasă cu el din punct de vedere fizic. Când îți îmbrățișezi partenerul, oxitocina este eliberată și îți va oferi un sentiment de bine, de apropiere. De asemenea, veți câștiga amândoi sentimente mai profunde de conexiune, legătură și încredere.

Încearcă terapia de cuplu

Vorbind cu un terapeut de cuplu, poți descoperi cauza sentimentului de singurătate în cuplu, ce anume nu funcționează. Specialistul vă poate ajuta să găsiți  modalități de a apropiere, astfel încât să nu te mai simți izolată.

Așadar, ce trebuie să faci ca să alungi sentimentul de singurătate? Răspunsul este: umple-ți golul cu experiențe frumoase, care te vor face să crești ca om și să te iubești mai mult! 

Citește și: De ce dragostea romantică nu poate dura pentru totdeauna și cum să-ți salvezi relația când ea dispare

Surse foto: iStock.com, Pexels.com

Surse articol: Verywellmind.com, Mind.org.uk, Psychiatryuchicago.eu

Articolul urmator
Cum sa nu omiti iubirea de sine atunci cand esti intr-o relatie serioasa
Cum sa nu omiti iubirea de sine atunci cand esti intr-o relatie serioasa

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (17)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.