Secretul care te ajută să scapi de stresul de sărbători

Secretul care te ajută să scapi de stresul de sărbători
Paula Rotaru
Joi, 07.12.2017

Cuprins

Timpul zboară, parcă, în această perioadă, de dinainte de sărbătorile de iarnă. Cumpărături, planificare, cadouri, organizare, masa de Crăciun, ținutele de Revelion… toate acestea ne spun, clar și răspicat, că am intrat în linie dreaptă cu pregătirile de sărbători.

Ca în fiecare an, sărbătorile sunt un prilej pentru reuniunile de familie și pentru a te bucura de compania celor dragi, însă până să trăiești aceste momente relaxante, trebuie să treci pe sub furcile caudine. Iar dacă shoppingul nu e tocmai plăcerea ta, cu siguranță te gândești deja cu groază că va trebui să înfrunți armate de oameni ahtiați după cumpărături și malluri pline ochi.

Pentru a face față cu brio stresului de sărbători, avem pentru tine un secret! Vrei să știi ce anume îți va ține nervii tari în perioada aceasta aglomerată a lunii decembrie? Nu, nu este vorba despre o bulă roz care va bloca energiile negative, ci mai degrabă despre o „bulină” pe care o înghiți zilnic, care te ajută să fii mai optimistă și mai calmă.

Află mai jos care este secretul nostru pentru sărbători fără stres!

Magneziul, mineralul antistres!

Peste 75% dintre oameni prezință carență de magneziu, un mineral cu numeroase beneficii asupra stării fizice și psihice. Stilul de viață modern, caracterizat de alimentația haotică și lipsa de mișcare, are drept consecință scăderea nivelului de magneziu din organism. Consumul de alimente procesate, fluorul din apă, stresul cronic, alcoolul în exces și afecțiunile gastrointestinale, precum boala celiacă, boala Cohn sau sindromul de colon iritabil, sunt câteva dintre cauzele care duc la scăderea nivelului de magneziu din organism.

Oboseala, migrenele, insomnia, crampele musculare, amețeala, anxietatea și stările depresive se numără printre simptomele care dau de gol deficitul de magneziu.

Din fericire, există numeroase alimente bogate în magneziu și suplimente care pot restabili echilibrul acestui mineral esențial și, implicit, starea ta de bine. Important este să conștientizezi efectele benefice ale magneziului. De aceea, îți dezvăluim în continuare mecanismul prin care magneziul reușește să reducă stresul și anxietatea!

Sporește producția de substanțe antianxietate

Magneziul are un rol foarte important în creșterea nivelului neurotransmitățorului GABA (acidul gama-aminobutiric), care induce starea de calm și echilibrează, la rândul lui, alte substanțe chimice, hormoni și chiar alți neurotransmițători care pot provoca hiperexcitbilitate.

Atunci când nivelul GABA este redus, creierul este în permanență în alertă și persoana în cauză se relaxează foarte greu, fiind agitată, îngrijorată, nervoasă, neliniștită sau chiar agresivă. Potrivit balancingbrainchemistry.co.uk, anxietatea, atacurile de panică și sindromul de colon iritabil sunt doar câteva dintre afecțiunile asociate cu nivelul scăzut de GABA.

Reduce nivelul cortizolului, hormonul stresului

Numeroase studii arată că magneziul este esențial pentru menținerea nivelului de cortizol în limitele normale, acționând totodată ca un „filtru”. Altfel spus, magneziul previne hipersecreția de cortizol la nivelul creierului, care este responsabilă de apariția depresiei, anxietății, pierderilor de memorie și a altor tulburări psihice.

Principalul semnal de alarmă pe care corpul îl transmite atunci când nivelul magneziului nu este cel optim constă în apariția crampelor musculare. Acestea, la rândul lor, transmit creierului un semnal de tip „luptă sau fugi” și, în consecință, se vor produce în exces hormoni precum cortizolul sau epinefrina, care ne conferă o stare de anxietate.

Are efect antiinflamator

Inflamațiile pot apărea oriunde în organism, inclusiv în creier, iar efectele lor sunt devastatoare. Datorită proprietăților antiinflamatoare, magneziul previne apariția acestor probleme și, implicit, reduce riscul de anxietate și depresie, arată un studiu publicat în 2012. Nivelul redus de magneziu aproape că dublează riscul de apariție a inflamațiilor. „Mesagerii” inflamatori sunt citokinele, care pot distruge în profunzime țesuturile, alterând funcțiile cerebrale și nu numai.

Cercetările arată că aceste molecule joacă un rol major în ceea ce privește riscul de suicid, anxietate, depresie, amnezie, schizofrenie sau tulburări bipolare.

Elimină metalele grele din organism

Industrializarea intensă și anumite alimente se fac vinovate de acumularea de metale grele în organism, precum mercurul, plumbul sau aluminiul, care sunt foarte toxice. Acestea se acumulează în țesuturi – prin intermediul apei, aerului, prin contactul direct cu pielea sau prin ingerarea anumitor alimente – și nu pot fi eliminate de organism, cauzând diverse afecțiuni grave și chiar decesul.

Metalele grele se pot acumula și în creier, favorizând anxietatea și alte tulburări neurologice, însă nivelul optim de magneziu acționează ca un detoxificant natural, eliminându-le din corp.

Regenerează creierul

Creierul este capabil să se vindece pe cont propriu, să creeze noi celule și să refacă diverse conexiuni neuronale datorită neuroplasticității, pe care magneziul o susține din plin, se arată într-un document publicat în Journal of Neuroscience.

La rândul ei, plasticitatea creierului ameliorează stările anxioase și stresul. De asemenea, există dovezi care atestă importanța magneziului în ceea ce privește îmbunătățirea abilităților cognitive.

Te scapă de depresie

Stresul și anxietatea vin „la pachet” cu mult temuta depresie, considerată boala secolului XXI. Studiile arată că peste 90% dintre persoanele stresate se confruntă și cu depresia, iar lipsa de magneziu poate fi o posibilă explicație.

În urma cercetărilor realizate pe pacienți care sufereau de depresie, s-a descoperit că suplimentele cu magneziu pot avea același efect precum antidepresivele, adică de creștere a nivelului serotoninei, dar fără reacții adverse ca greață, diaree, intoleranță alimentară sau scăderea libidoului.

Ține sub control nivelul zahărului din sânge

Glucoza (zahărul) din sânge este cea care ne conferă energie, cu condiția ca aceasta să se regăsească într-un echilibru perfect. Și de această dată, magneziul joacă un rol important: el reglează nivelul zahărului din sânge, prevenind crizele de hipoglicemie. Astfel, creierul nu mai reacționează prin hipersecreție de cortizol, responsabil de stările anxioase, atacuri de panică, amețeală sau nervozitate excesivă.

Dacă bănuiești că furia ta este legată de scăderea glicemiei, este important să acorzi o atenție mai mare regimului alimentar. Limitează consumului de carbohidrați simpli și pune accentul pe proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși. Nu ar strica să iei și un supliment cu magneziu. Studiile arată că 340 de miligrame de magneziu pe zi pot preveni scăderea bruscă a glicemiei.

Alimente bogate în magneziu

Dacă stresul și anxietatea pun stăpânire pe tine și crezi că de vină ar putea ar fi carența de magneziu, cel mai indicat lucru este să ai grijă la alimentație. Produsele organice, care nu sunt stropite sau tratate cu chimicale, prezintă cel mai ridicat conținut de magneziu, acest mineral esențial pentru starea ta de bine.

Potrivit healthline.com, legumele cu frunze de culoare verde închis (salată verde, creson, spanac, varză kale, pătrunjel) sunt cea mai bună sursă de magneziu, însă există și alte alimente pe care ar trebui să le consumi mai des, precum: ciocolata neagră, avocado, nuci (migdale, caju, nuci braziliene), leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut, soia), tofu, semințe (de in, de dovleac, chia), cereale integrale (grâu, ovăz, orz, quinoa, hrișcă), pește (somon, macrou, halibut), banane.

Pentru a-ți completa necesarul de magneziu, îți recomandăm și suplimentele Ultra Magnesium de la Vavian Pharma. Sunt indicate persoanelor cu stil de viață dezordonat și celor care se simt obosite sau cu un dezechilibru emoțional. De asemenea, sunt utile și pentru persoanele nu hipertensiune, diabet, osteoporoză, boli psihice și afecțiuni neuromusculare. Mod de administrare: 2 tablete/zi. Preț 26,16 lei

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Ce este medicina funcțională și cum te poate ajuta
Raluca Margean | Sâmbătă, 31.08.2024
Vitamine care te ajută în spondiloza cervicală
Raluca Margean | Marţi, 20.08.2024

Ne găsești pe