Substanţe biocide: ce sunt și cum ajută la combaterea virusurilor și bacteriilor

Substanţe biocide: ce sunt și cum ajută la combaterea virusurilor și bacteriilor

Redactor Andreea Baluteanu

În contextul pandemiei de coronavirus, substanțele biocide au devenit adevărate vedete. Despre ce e vorba? Despre dezinfectanții la care apelezi cu sârguință în fiecare zi, sperând că te vor proteja de temutul virus, dar și de bacterii și de alte microorganisme patogene.

Află de mai jos ce sunt substanțele biocide, care sunt exemplele și tipurile cu care vei lua contact, dar și pericolele pe care le presupun la adresa sănătății tale. Vezi tot ce trebuie să știi despre produsele care te feresc de boli!

Substanțele biocide: ce sunt?

Substanțele biocide sunt definite de către Comisia Europeană drept orice ingrediente care protejează sănătatea omului, a mediului înconjurător sau a animalelor de către organisme agresive. În cadrul acestora din urmă poți regăsi atât diverșii dăunători (șoareci, insecte, păsări), dar și unele microorganisme precum bacteriile, virusurile sau mucegaiurile.

gel dezinfectant

Substanțele biocide sunt mai mult decât gelul dezinfectant pe care l-am prețuit atât în această perioadă. Ele pot fi prezente de asemenea și în materiale plastice, vopsele sau în materiale textile lemnoase, cu scopul de a le proteja de microbi, ciuperci sau insecte.

Exemple de substanțe biocide

Substanțele biocide sunt „câte-n lună și în stele”, fiind răspândite în numeroase domenii și folosite extensiv în industrie, agricultură sau în sănătate.

În generale, substanțele biocide includ insecticide, insectifuge, dezinfectanți, conservanți sau vopsele.

În ceea ce privește tipologia substanțelor biocide, există mai multe tipuri, care sunt încadrate după cum urmează:

  • dezinfectante și produse biocide generale: produse biocide pentru igiena umană, dezinfectante pentru spații private și zone de sănătate publică, produse biocide pentru igiena veterinară, dezinfectante pentru industria alimentară și de preparare a furajelor, dezinfectante pentru apa potabilă;
  • conservanți: conservanți pentru produse îmbuteliate, conservanți pentru pelicule, conservanți pentru lemn, conservanți pentru piele, fibre, cauciuc sau materiale polimerizate, conservanți pentru zidărie, conservanți pentru instalații, conservanți utilizați în metalurgie, etc;
  • pesticide non-agricole: rodenticide, avicide, moluscocide, piscicide, insecticide, acaricide, repelenți și atractanți;
  • alte produse biocide: conservanți pentru produse alimentare și furajere, produse antibiodermă, fluide pentru îmbălsămare, produse pentru combaterea altor vertebrate.

Ceea ce ne interesează pe noi sunt, cu precădere, produsele dezinfectante pentru igiena umană. Descoperă astfel o formulă de spray dezinfectant pe care îl poți face la tine acasă, în filmulețul de mai jos. Creatoarea sa ne arată cu generozitate și cum să ne purificăm casa pe timp de coronavirus!

Ce spune Ministerul Sănătății despre substanțele biocide

Deoarece pot presupune un risc crescut asupra sănătății noastre, dar și a mediului înconjurător sau a animalelor, substanțele biocide trebuie neapărat să fie ținute sub control.

De aceea, Ministerul Sănătății aduce laolaltă la intervale frecvente tipurile de substanțe biocide care sunt permise spre utilizare, dar și denumirea lor oficială, producătorul, concentrațiile și numărul avizului care le-a permis utilizarea la scară largă.

Iată care sunt cele mai bune exemple de substanțe biocide acceptate de către Ministerul Sănătății:

  • etanolul,
  • digluconat de clorhexidină (una dintre cele mai eficiente substanțe împotriva bacteriilor);
  • Propan-2-ol;
  • Clorura de benzalconiu;
  • Acidul gluconic;
  • Bifenil;
  • Alcool etilic;
  • Peroxid de hidrogen.

Ce riscuri presupun substanțele biocide

Deși sunt folosite pe scară largă pentru prezervarea stării de sănătate, substanțele biocide pot presupune riscuri concludente la adresa stării de bine a oamenilor, plantelor sau animalelor.

femeie cu gel antibacterian

Deși toate substanțele biocide sunt considerate toxice într-un anumit grad, mai mic sau mai mare, unele dintre ele pot avea efecte devastatoare.

Astfel, formaldehida este extrem de eficientă, dar poate avea chiar potențial cancerigen și irită pielea. Glutaraldehida, folosită și ea la dezinfectare, afectează pielea, ochii și sistemul respirator.

După cum ai observat, chiar și gelurile dezinfectante produse pe scară largă sau spirtul folosit de bunica pot irita pielea și ochii sau pot cauza inflamații ale dermului ori alergii, atunci când sunt folosite în cantități exagerate sau pe termen lung.

Din fericire, legislația adoptată la nivelul Uniunii Europene presupune limitarea riscurilor deținute de către substanțele biocide. Astfel, pericolele și potențialul advers sunt evaluate de către Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA), care poate consulta inclusiv statele membre.

Pentru ca o substanță activă să fie utilizată la scară largă în componența unui biocid, ea trebuie evaluată și aprobată, pornind de la legislația și de la criteriile acceptate la ora actuală.

Uniunea Europeană insistă ca orice produs biocid nou care a fost lansat pe piață, o altă categorie de interes, să corespundă anumitor cerințe. Astfel, el trebuie să fie inofensiv și sigur pentru sănătatea omului, a mediului sau a animalelor și să răspundă perfect utilizării sale.

După cum am văzut, substanțele biocide sunt utile nu numai împotriva dăunătorilor, dar mai ales a virusurilor, bacteriilor și a altor microorganisme dăunătoare, unul dintre cele mai importante aspecte. Informează-te întotdeauna cu privire la substanțele acceptate și la riscurile asociate utilizării lor și asigură-te că știi mereu la ce te expui. Folosește cu măsură și substanțele biocide pentru igiena umană și citește de fiecare dată cu atenție lista de instrucțiuni.

Află de asemenea ce este lampa bactericidă și cum te ajută ea să scapi de germeni. Vezi și cum se dezinfectează un medic celebru care a îngrijit pacienții infectat cu coronavirus.

Medicul Mihail Pautov te învață și cum să faci un dezinfectant eficient cu numai 1 leu!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Câți dinți are un om și de ce sunt importanți
Câți dinți are un om și de ce sunt importanți
Ce sanse sunt sa fii inselata?
Incepe quiz
Ce sanse sunt sa fii inselata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.