Tulburarea afectivă majoră: tipuri și simptome

Tulburarea afectivă majoră: tipuri și simptome

Redactor Andreea Baluteanu

Din fericire, după ani întregi în care am ignorat problemele de sănătate mintală, accentul pus astăzi pe tulburările afective este major. Depresia nu mai este considerată un moft, anxietatea nu mai e privită drept un simplu capriciu, iar mersul la psiholog sau la psihiatru nu mai e perceput drept o manifestare a „nebuniei”.

Cu toate acestea, mai sunt încă multe lucruri neștiute despre tulburarea afectiv majoră. Azi îți spunem care sunt tipurile de tulburare afectivă majoră, simptomele care le indică și tratamentele existente. 

Ce este tulburarea afectivă majoră?

Caracterizată drept un set de afecțiuni mintale reunite sub aceeași „umbrelă”, tulburarea afectivă majoră cuprinde depresia, tulburarea bipolară și tulburările de anxietate. Simptomologia acestor afecțiuni este diversă, dar, în general, diagnosticul nu poate fi pus decât de un specialist în sănătatea mintală sau de un psihiatru.

femeie in oglinda

Tulburarea afectivă majoră este prezentă la o parte însemnată a populației, dificultatea constând în faptul că mulți suferinzi nu caută ajutor specializat. Atunci când este tratată, afecțiunea poate fi ținută sub control, iar o mare parte a pacienților duc o viață liniștită în compania bolii.

Tipuri de tulburare afectivă majoră

Așa cum am spus, tulburarea afectivă majoră cuprinde trei tipuri de boli mintale: depresia, anxietatea și tulburarea bipolară. Îți spunem totul despre ele în rândurile de mai jos!

Depresia e caracterizată prin preponderența gândurilor negative, prin sentimente de tristețe exacerbată sau prin lipsa speranței. Pacienții care suferă de depresie se pot simți incapabili să desfășoare activitățile zilnice, iar simptomele pot dura zile, săptămâni sau chiar luni întregi. E important de notat că depresia nu presupune simplul fapt de a avea o stare proastă timp de câteva zile, ci se întinde neapărat pe perioade îndelungate.

Tulburarea bipolară e caracterizată de alternarea dintre perioadele de depresie și cele maniacale sau hipermaniacale, motiv pentru care mai este denumită și depresie maniacală. Cu alte cuvinte, suferinzii pot prezenta episoade de depresie urmate imediat de episoade de hiperactivitate, optimism și fericire. Poate suna bine, dar, în realitate, lucrurile nu stau chiar așa: după tristețe urmează tendințe de iritabilitate, agresivitate sau impulsivitate.

În cele din urmă, anxietatea presupune preponderența sentimentelor de neliniște accentuată, de nervozitate și chiar de frică. E esențial de remarcat că există mai multe tipuri de anxietate, după cum urmează:

  • anxietatea socială: e cauzată în general de teama de a activa în societate;
  • tulburarea de stres posttraumatic: manifestată după un eveniment traumatizant, se caracterizează prin prezența unor emoții precum teama, anxietatea sau retrăirea episoadelor tulburătoare trăite;
  • tulburarea de anxietate generalizată: cel mai frecvent întâlnit, acest tip de anxietate afectează milioane de oameni și presupune experimentarea unei stări continue de tensiune și neliniște, fără cauză specifică;
  • atacurile de panică: copleșitoare, atacurile de panică sunt neașteptate și includ un val puternic de frică însoțit de dificultăți de respirație, transpirație, tremur și ritm cardiac crescut;
  • tulburarea obsesiv-compulsivă: poate fi provocată de obsesii (gânduri negative, repetitive) sau de compulsii (necesitatea de a efectua o anumită activitate).

Simptomele tulburării afective majore

Cu toate că tipurile de tulburare afectivă majoră de mai sus pot părea haotic de asemănătoare, un specialist va ști să discearnă între ele prin prisma simptomelor exprimate. Iată care sunt aceste semne.

Depresia poate fi anunțată de:

  • stare de tristețe prelungită, de care bolnavul nu se mai poate scutura;
  • iritabilitate sau anxietate;
  • letargie sau lipsă de energie;
  • lipsa de interes în activități care produceau plăcere înainte;
  • schimbări în obiceiurile alimentare sau tulburări de somn;
  • dificultate de concentrare;
  • sentimente de vină;
  • dureri sau senzație de disconfort inexplicabile;
  • gânduri de suicid;
  • tulburări de dispoziție neobișnuite.

femeie trista

Tulburarea bipolară este caracterizată de:

  • în timpul depresiei: simptome similare celor de mai sus;
  • în perioadele maniacale: dificultăți de a adormi, încredere excesivă în sine, iritabilitate, agresivitate, sentimentul accentuat al importanței de sine, impulsivitate, inconștiență, deziluzii sau halucinații în cazurile severe.

Anxietatea se manifestă prin:

  • griji constante;
  • gânduri obsesive;
  • neliniște;
  • dificultate de concentrare;
  • tremur;
  • iritabilitate;
  • probleme de somn;
  • transpirație abundentă;
  • respirație scurtă sau dificultăți de respirație;
  • ritm cardiac crescut;
  • greață.

Cauzele tulburării afective majore

Medicii nu au identificat o cauză exactă a tulburărilor afective majore, acestea nefiind încă integral înțelese. Se crede că principala cauză e reprezentată de unele dezechilibre la nivelul neurotransmițătorilor din creier, care pot afecta dispoziția. Nu se știe însă ce anume stă la baza acestora.

Tulburarea afectivă poate fi determinată însă și de perioade foarte stresante sau de anumite tragedii. Fie că este vorba despre o pierdere dureroasă sau despre un eveniment traumatic, e posibil ca persoana afectată să ajungă să sufere de depresie sau de o altă afecțiune. Abuzul de alcool sau de droguri poate intra și el în această categorie.

Ereditatea constituie la rândul său un factor precursor al tulburării afective majore. Dacă cineva din familie a prezentat episoade extinse de depresie, poți moșteni și tu aceste tendințe. Cu toate acestea, nu e necesar să se întâmple astfel.

Diagnosticul tulburării afective majore

Nu există o analiză sau un test specific care să îți spună dacă suferi de depresie sau de anxietate. Diagnosticul este însă pus de un medic specializa, în urma discuției purtate cu pacientul. E vital să fii sinceră cu privire la gândurile și la tendințele tale, fără teama că exagerezi. Depresia poate fi ascunsă ani întregi de teamă sau de rușine.

Tratamentul tulburării afective majore

Medicina a evoluat, așa că există numeroase tratamente disponibile pentru tulburarea afectivă majoră. Există două căi de tratament: medicamentația și psihoterapia.

Medicamentația împotriva tulburării afective majore este reprezentantă de antidepresive. Poate fi necesar să încerci mai multe medicamente, până ce vei găsi pilulele care tratează simptomele pe care le manifești cu minimum de efecte adverse.

Psihoterapia este prescrisă cel mai adesea în tandem cu medicamentația. Este de un real ajutor mai ales pentru depresia provocată de evenimente tragice.

Tulburarea afectivă majoră include depresia, anxietatea și tulburarea bipolară. Dacă ești de părere că suferi de unul dintre simptomele indicate mai sus, mergi la doctor. Nu e o rușine, nu e un moft și cu siguranță nu e un capriciu: reprezintă un strigăt de ajutor care îți poate salva viața.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Ce spune manichiura ta despre tine?
Incepe quiz
Ce spune manichiura ta despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.