10 boli silențioase care te pot ucide

10 boli silențioase care te pot ucide

Ionelia Olteanu

Multe dintre bolile care există și care se manifestă foarte des sunt cunoscute ca fiind printre cele mai periculoase, aducătoare de moarte. De cele mai multe ori, acestea sunt caracterizate de simptome minore, nedetectate sau neobservate, de aceea nu sunt luate în serios și nu sunt depistate la timp pentru administrarea unui tratament. Dacă trece prea mult fără ca boala să fie tratată, pot apărea complicații grave sau, uneori, chiar mortale.

Există șanse mari ca oamenii să trăiască suferind de aceste boli periculoase, fără să știe la ce riscuri sunt expuși. Prin urmare, conștientizarea devine foarte importantă în astfel de cazuri. Consultațiile medicale periodice și păstrarea legăturii cu medicul ar putea fi elementele salvatoare.

fata cu dureri in piept

Iată care sunt cele 10 boli care te omoară în tăcere!

1. Tensiunea arterială crescută

Această boală este asociată, de obicei, cu stresul, fumatul, consumul excesiv de sare, anxietate, alcool în cantități ridicate și un stil de viață sedentar. Alte elemente care contribuie la dezvoltarea ei sunt obezitatea, factorii genetici, administrarea pastilelor contraceptive sau a celor pentru durere, bolile renale și suprarenale.

De obicei, tensiunea arterială crescută nu prezintă simptome vizibile. În unele cazuri, poate provoca dureri de cap, dificultăți la respirație sau sângerări nazale, dar acestea apar doar atunci când tensiunea este extrem de ridicată.

Dacă este ignorată, tensiunea arterială poate provoca boli de inimă sau chiar accidente vasculare cerebrale. Singura modalitate de a o ține sub control este măsurarea regulată, fie acasă, fie la spital de către un medic.

2. Diabetul este o afecțiune care necesită o monitorizare constantă. Printre cele mai comune simptome se regăsesc setea excesivă, foamea, scăderea bruscă în greutate, urinarea frecventă, oboseala, vindecarea lentă a unor tăieturi sau leziuni. Cauza exactă a diabetului nu este cunoscută. Cu toate acestea, factorii genetici, obezitatea și lipsa de exerciții fizice par să joace un rol important în dezvoltarea acestei boli.

Dacă nu este ținut sub control, diabetul poate duce la o serie de complicații grave. Printre acestea se numără bolile de inimă, de rinichi, accidentele vasculare cerebrale și chiar pierderea vederii. Este indicată măsurarea nivelului de glucoză la apariția acestor simptome, iar tratamentul poate include administrarea de insulină sau alte medicamente.

3. Boala arterială coronariană este o boală cardiacă foarte des întâlnită. Cu timpul, aceasta conduce la slăbirea mușchilor inimii și, într-un final, la insuficiență cardiacă. Printre factorii de risc se numără obezitatea, fumatul sau lipsa activității fizice. Se recomandă abordarea unui regim alimentar scăzut în grăsimi, evitarea fumatului, exercițiile fizice regulate și administrarea medicamentelor la recomandarea medicului.

4. Boala ficatului gras

În cazul acestei afecțiuni, ficatul are dificultăți în a lupta cu grăsimile, ceea ce cauzează o acumulare de țesut hepatic. Există două tipuri de boli ale ficatului, respectiv boala hepatică alcoolică și boala hepatică nonalcoolică. În cazul primei variante, cauza este mai mult decât evidentă, și anume consumul excesiv de alcool. În ceea ce o privește pe a doua, nu este cunoscut elementul care să o declanșeze.

De obicei, această boală se moștenește în familie. În prima fază, simptomele nu sunt vizibile, ceea ce o face să fie inofensivă. Grăsimea care se acumulează în ficat poate provoca inflamații care conduc la o formă mai gravă. Riscul de a suferi de această boală este mai crescut dacă ai suferit o intervenție chirurgicală de by-pass.

Se recomandă consultul medicului la perioade de timp regulate și analize ale sângelui care să detecteze boala în faza incipientă.

fata la medic

5. Osteoporoza este boala care conduce la deteriorarea oaselor, ducând la subțierea acestora. În primele etape ale dezvoltării, simptomele nu sunt vizibile, de aceea este extrem de dificil de diagnosticat. Mai mult decât atât, această boală se poate manifesta la orice vârstă.

De cele mai multe ori, printre primele semne se numără o fractură osoasă dureroasă, scăderea în înălțime, durerile de spate, postura înclinată sau fracturile grave care se produc în urma unor loviri ușoare. Factorii de risc includ lipsa exercițiilor fizice, fumatul, dieta săracă sau anumite medicamente.

La constatarea acestor semne se recomandă consultarea medicului, care va realiza un test al densității minerale osoase. Prevenirea osteoporozei presupune exerciții în mod regulat, alimentație sănătoasă, limitarea consumului de alcool și a fumatului.

6. Cancerul de colon apare, de asemenea printre bolile silențioase care pot ucide. În fiecare an, mii de oameni sunt diagnosticați cu această afecțiune, astfel că este printre cele mai răspândite. Detectarea și eliminarea celulelor canceroase din colon pot avea un succes de 90%, dacă sunt efectuate la timp.

Deși cancerul de colon nu va avea simptome clare care să îi indice prezența, există totuși anumite semne care ar trebui să ridice un semnal de alarmă. Acestea sunt: diareea, constipația, durerile abdominale, pierderea inexplicabilă în greutate, vărsături și oboseală.

7. Cancerul de piele se dezvoltă lent din cauza expunerii exagerate la radiațiile ultraviolete provenite de la soare sau de la alte surse, cum ar fi cele din saloanele de bronzare. Bărbații și femeile cu vârsta de peste 40 de ani sunt cei mai predispuși la a dezvolta această boală. Primele semne sunt reprezentate de apariția unor mici pete roșii pe piele, care nu se vindecă.

Se recomandă consultarea medicului specialist dacă se observă orice anomalie a pielii, care nu s-a vindecat după mai multe săptămâni de la apariție. Specialistul va efectua o biopsie pentru a confirma dacă este sau nu vorba despre cancer. De asemenea, ar trebui evitată expunerea îndelungată la razele UV, folosirea protecției solare și efectuarea unor controale regulate.

8. Boala Chagas este o boală parazitară care afectează peste 10 milioane de oameni din întreaga lume. Aceasta este cauzată de înțepătura unei insecte purtătoare de paraziți.

În stadiul inițial al bolii nu se manifestă simptome, deși prin sânge circulă aceste bacterii. Primele semne vizibile sunt durerea (în locul în care insecta a înțepat), umflarea pleoapelor (dacă insecta a înțepat ochii), febră, oboseală, dureri de cap, pierderea poftei de mâncare, greață și vărsături.

Atunci când boala devine cronică, poate provoca probleme cardiovasculare și gastro-intestinale care pot duce chiar la deces. La primele simptome care apar se impune consultarea medicului care va realiza un test de sânge ce va confirma boala și prescrierea unui tratament salvator.

9. Hepatita reprezintă o inflamare a ficatului care afectează mii de oameni la nivel global. Există mai multe tipuri de hepatită, printre care hepatita A, B, C, D și E.

Hepatitele de tip A și E sunt cauzate de consumul alimentelor sau a apei potabile contaminate, iar B, C, și D se iau prin transfuzii de sânge contaminat, contact sexual sau chiar în timpul nașterii. De asemenea, și consumul de alcool poate avea un rol în dezvoltarea acestei boli.

Virusul poate fi prezent în corp fără să cauzeze simptome timp de câțiva ani. Cu toate acestea, se pot manifesta oboseala, durerile musculare, vărsături și diaree, fiind necesar un consult medical.

hepatita

10. Cancerul cervical apare la nivelul celulelor colului uterin, iar simptomele nu se manifestă în primele etape. Detectarea acestuia la timp va împiedica răspândirea bolii în vezică, ficat, intestin sau plămân. Este un tip de boală cu transmitere sexuală, iar în cele mai multe cazuri, sistemul imunitar natural al unei femei este capabil să lupte împotriva infecției.

Cele mai expuse dezvoltării acestui tip de cancer sunt femeile care fumează, au mai mulți parteneri sexuali, sunt supraponderale, iau pilule contraceptive pentru o perioadă lungă de timp sau sunt infectate cu virusul imundeficienței umane (HIV).

Depistarea și tratarea la timp a acestor boli poate însemna salvarea propriei vieți! Ai mare grijă, fiindcă aceste boli te ucid în tăcere!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Trăsături morale pe care orice femeie care se respectă trebuie să le aibă
Trăsături morale pe care orice femeie care se respectă trebuie să le aibă
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?
Incepe quiz
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.