8 motive pentru care sângerezi mai puțin decât de obicei la menstruație

8 motive pentru care sângerezi mai puțin decât de obicei la menstruație

Sorina Corneanu

Deși cele mai multe femei se plâng de sângerarea abundentă din timpul menstruației, de crampele dureroase și de senzația de balonare, lunile cu menstruație puțină, mai ales atunci când se repetă sau devin un obicei, deși te pot bucura, pot ascunde pericole pentru sănătate.

Lina Akopians, specialist la Centrul de reproducere din California de Sud, spune că o menstruație substanțial diminuată ar putea fi cauzată de o problemă hormonală sau una structurală, ceea ce înseamnă că un organ nu funcționează cum trebuie.

Sunt mai multe aspecte de care trebuie să ții cont, dacă te confrunți cu menstruație puțină. În primul rând, ce culoare are secreția, apoi dacă sângerările sunt înainte de menstră sau după, dar și care este motivul pentru care ține atât de puțin.

Ce înseamnă dacă ai menstruație puțină și maronie?

Dacă menstruația este puțină și are o culoare închisă, maronie spre negru, acesta poate fi un semn al nivelului scăzut de progesteron. De asemenea, poate fi vorba de o cantitate mică de sânge rămasă de la menstruația anterioară.

Sângerări înainte și după menstruație

Te confrunți cu sângerări înainte de menstruație? Cauza poate fi metoda contraceptivă pe care o urmezi, fie că este vorba despre pastile, plasturi, injecții, inele sau implanturi. Toate acestea pot cauza sângerare înainte de menstră. Și ovulația poate fi un motiv al acestui simptom. 3% din femei se confruntă cu acest lucru. Sângerarea de implantare ar mai putea fi un motiv pentru care ai scurgeri sângerii înainte de ciclu, fapt care anunță că ești însărcinată. În cazul sângerării de implantare, menstruația este foarte puțină și are o culoare rozalie. Și polipii uterini, fibroza sau endometrioza pot cauza sângerări înainte de menstruație.

De ce sângerezi mai puțin în timpul menstruației!

În mod obișnuit, dacă nu sângerezi la fel de mult ca în alte perioade, nu ar trebui să te îngrijorezi. Abundența menstrelor poate diferi de la o lună la alta și, de asemenea, se poate schimba de-a lungul timpului. Există mai multe cauze pentru menstruație puțină, iar acestea pot fi:

  • Ești însărcinată

Chiar dacă nu e ușor de crezut, nu sunt puține cazurile în care femeile au descoperit sarcina foarte târziu, iar semnele au lipsit aproape cu desăvârșire. Cu toate că majoritatea femeilor nu mai au ciclu menstrual după ce au rămas însărcinate, unele continuă să sângereze, dar mai puțin. Menstruațiile cu sângerări neobișnuit de slabe cantitativ pot indica o sarcină extrauterină. Medicul te poate ajuta să elucidezi problema.

test de sarcina

  • Ai pierdut în greutate

Organismul este foarte delicat și sensibil la schimbări. Dacă în ultimul timp ai slăbit, iar alimentația a fost schimbată drastic, este posibil să ai o menstruație mai puțină. Pentru a funcționa sănătos, corpul are nevoie de un echilibru între proteine, carbohidrați, grăsimi și vitamine. Verifică-ți greutatea și ai grijă la alimentație!

Ține cont și de faptul că anorexia nervoasă și bulimia sunt tipuri de tulburări de alimentație care pot cauza sângerarea redusă în timpul menstruatiilor, dar și absența acestora. Este important să ai o dietă echilibrată, nu drastică, oricât de mult ți-ai dori să slăbești. Dacă te înfometezi, sănătatea ta va avea grav de suferit.

  • Ești stresată

Sarcinile în plus de la locul de muncă, problemele din relație sau cele financiare sunt motivele principale pentru care oamenii sunt stresați. Cei mai mulți le pot recunoaște cu ușurință, însă nu le pot face și față. Dacă te regăsești în această situație, iar în ultima perioadă ai fost expusă stresului prelungit, nu este de mirare că sângerezi mai puțin. Pentru a scăpa de stările de anxietate și sters, încearcă să privești viața altfel: reorganizează-te, relaxează-te, dormi suficient și fă mai multe lucruri care îți plac. Vei observa rapid schimbările. Totuși, dacă ai menstruație puțină timp mai îndelungat, poate ar trebui să faci o vizită la medic!

Vezi cum scapi de stres cu ajutorul sportului:

  • Ai trecut de vârsta de 30 de ani

Odată cu înaintarea în vârstă, ciclurile menstruale se schimbă. Durerile se atenuează, iar cantitatea de sânge se diminuează considerabil, ceea ce face să ai lună de lună o menstruație mai puțină decât de obicei. Acest lucru nu înseamnă nici infertilitate, nici premenopauză, ci doar schimbări firești care intervin după vârsta de 30 de ani. Totuși, dacă observi semne care te îngrijorează, o discuție cu medicul tău te poate lămuri/

  • Suferi de îngustarea cervixului

O problemă mai rară, dar inconfortabilă, îngustarea cervixul face ca sângele să rămână blocat în uter sau să se scurgă foarte încet. În situația în care sângerarea este redusă, dar crampele continuă să fie puternice, nu întârzia consultul medical!

  • Ai cicatrici uterine

Majoritatea femeilor care au trecut prin proceduri de dilatare sau avort se vindecă total, fără complicații. Totuși, uneori, cicatrizarea severă determină ca pereții uterului să se lipească între ei, afecțiune cunoscută sub numele de sindromul Asherman. În aceste cazuri, menstruația este mult mai puțină cantitativ decât în mod obișnuit. În cele mai multe cazuri, dacă se confirmă acest diagnostic, este nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a se rezolva problema și a se îndepărta țesutul cicatrial.

Vezi care sunt cele mai comune probleme ginecologice:

  • Ai sângerarat abundent după naștere

Dacă ai pierdut mult sânge în timpul nașterii sau după aceea, atunci corpului îi lipsește oxigenul necesar pentru a funcționa în mod corespunzător. Acest lucru poate conduce la distrugerea glandei pituitare și la reducerea drastică a producției de hormoni. Dacă situația nu se ameliorează în câteva luni, programează un consult la medicul ginecolog!

  • Lipsa ovulației

Uneori, o persoană are menstruații neregulate, deoarece corpul său nu eliberează un ou. Acest lucru este cunoscut sub numele de anovulație și poate duce la menstruații puține sau neregulate. În plus, unele femei pot avea insuficiență ovariană primară, ceea ce înseamnă că ovarele lor încetează să funcționeze corect înainte de menopauză.

Menstruatia puțină și contracepția

dureri abdominale

Una dintre cele mai frecvente cauze ale sângerării menstruale reduse este administrarea de anticoncepționale. Tocmai de aceea, medicii prescriu anticoncepționale femeilor care se luptă cu menstruație abundentă. Dacă ai început să iei pilule contraceptive, atunci poți sta linsitita, înseamnă că au început să își facă efectul. Dacă nu, mergi la medic să vezi care e problema!

Afecțiuni care pot cauza menstruație puțină

Anumite afecțiuni medicale care dereglează sistemul hormonal al unei femei pot afecta și ciclul menstrual. Bolile care sunt incluse în această categorie sunt:

  • Disfuncție tiroidiană
  • Sindromul ovarelor polichistice
  • Perimenopauza
  • Sindromul Cushing

Menstruatie puțină: simptome

Abundența ciclului menstrual depinde de la un caz la altul, prin urmare este dificil de spus care este cantitatea obișnuită de sânge pe care o pierde o femeie la menstruație. Totuși, se poate urmări ușor dacă în unele luni menstruația este mai puțină decât de obicei.

Conform site-ului medicalnewstoday.com, următoarele semne pot indica o menstruație mai redusă:

  • Durata de sângerare care este mai scurtă ca în mod obișnuit
  • Folosești mai puțin absorbante decât de obicei
  • Nu există un debit intens obișnuit în primele 1-2 zile, doar un flux constant și redus
  • În loc de sângerare, sunt doar câteva pete, o menstruație maro
  • Reducerea simptomelor sindromului premenstrual, precum: reducerea durerii de spate, a crampelor uterine sau schimbărilor de dispoziție

Factori de risc pentru menstruație puțină

Deși acest lucru i se poate întâmpla oricărei femei, există anumiți factori care favorizează apariția unei menstruații reduse. Aceștia includ:

  • Vârsta. Fetele tine tind să aibă o menstruație mai puțină.
  • Stresul cronic. Acesta poate afecta nivelul de hormoni din organism, ceea ce poate duce la modificări ale ciclului menstrual.
  • Alăptarea. Deși femeile care alăptează nu au menstruație, există cazuri în care apar sângerări ușoare. De asemenea, primele menstruații după înțărcare pot fi mai reduse.
  • Sindromul ovarului polichistic. Această afecțiune poate avea ca simptom o menstruație mai puțină.

Menstruație puțină: când să mergi la medic?

Sunt numeroase motive pentru care poți sângera puțin la menstruație. De cele mai multe ori, deși nu este un pericol ascuns la mijloc, situația îți poate da bătăi de cap. Așadar, dacă o menstruație puțină și prelungită, dacă există perioade când nu ai deloc menstruație, este esențial să mergi la medic pentru ca să elimini orice urmă de stres. Doar un consult de specialitate poate determina cauzele concrete care afectează ciclul menstrual. De asemenea, trebuie să discuți cu un medic de specialitate și dacă menstruația redusă este însoțită și de alte simptome precum o durere pelvină.

După ce ai aflat de ce ai o menstruație puțină, citește și: 6 semne că ai un ciclu menstrual nesănătos

Surse foto: iStock

Articolul urmator
6 motive pentru care te trezești noaptea
6 motive pentru care te trezești noaptea
Mai eşti îndrăgostită de iubitul tău? Testul care este mai sincer cu tine decât eşti tu însăți!
Incepe quiz
Mai eşti îndrăgostită de iubitul tău? Testul care este mai sincer cu tine decât eşti tu însăți!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (38)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.