Ce să mănânci dimineața dacă ai gastrită și ce să eviți

Ce să mănânci dimineața dacă ai gastrită și ce să eviți

Dana Ungureanu

O alimentație sănătoasă este foarte importantă pentru buna funcționare a organismului și pentru o stare generală de bine, însă foarte multe persoane neglijează acest aspect și ajung să se confrunte cu numeroase boli, printre care se numără și afecțiunile la nivelul stomacului. Nu este important cât de mult mănânci, ci planul alimentar pe care îl urmezi.

Există alimente care fac mai mult rău decât bine, iar acestea trebuie eliminate din dietă. În cazul în care te confrunți cu probleme la nivelul stomacului, află ce să mănânci dimineața dacă ai gastrită.

Femeie care se tine de abdomen din cauza durerilor

Ce este gastrita

Gastrita este procesul inflamator localizat la nivelul mucoasei stomacului, fiind este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale tractului digestiv, provocată frecvent de un stil alimentar deficitar și dezorganizat, de înmulțirea bacteriei Helicobacter Pylori în stomac, de surmenaj, de stres cronic, de fumat, de consumul excesiv de alcool sau de o predispoziție genetică.

Dacă nu este tratată la timp, gastrita poate duce la probleme grave de sănătate pe termen lung, cum ar fi ulcer sau alte afecțiuni. Cel mai bun plan de tratament, în primul rând, este respectarea dietei. Dacă ai acest diagnostic, cel de gastrită, este absolut necesar să adopți un regim alimentar sănătos.

Cum se manifestă gastrita

Această afecțiune prezentă la nivelul tractului digestiv se manifestă prin dureri de stomac după fiecare masă, senzație de arsuri gastrice, greutate la nivelul stomacului după ingerarea unor porții mici de mâncare, greață, vărsături, scăderea poftei de mâncare, constipație, crampe abdominale, balonare, producerea în exces a gazelor intestinale, intoleranță alimentară la alimente grase, picante sau acide, alimente prăjite și dulciuri.

Dacă în trecut nu existau foarte multe remedii pentru gastrită, iar medicii interziceau un număr foarte mare de alimente sau recomandau fracționarea meselor și consumarea unor porții foarte mici, în ziua de azi poți adopta un regim alimentar adaptat simptomelor pe care le prezinți. Astfel, în funcție de semnele care apar, poți să renunți la unele alimente, ținând cont, desigur, și de nivelul de toleranță specific organismului tău.

Trei bucati de bacon prajit asezate pe un tocator de bucatarie

Ce să mănânci dimineața dacă ai gastrită

Să ai o alimentație normală se poate transforma într-o adevărată neplăcere în momentul în care ai gastrită. În orice moment, stomacul se poate inflama și pot să apară numeroase simptome, cum ar fi scăderea apetitului sau vărsăturile.

Din moment ce se spune că cea mai importantă masă din timpul zilei este micul dejun, este recomandat să consumi alimente care sunt ușor de digerat și care ameliorează simptomele acestei afecțiuni, îmbunătățind astfel starea generală de sănătate.

Este foarte important să discuți cu medicul înainte să faci orice schimbare în planul alimentar, deoarece există riscul să te confrunți cu alte probleme de sănătate.

În plus, nu toate formele de gastrită necesită schimbări în dietă. De exemplu, o cauză extrem de comună a gastritei este deshidratarea, motiv pentru care creșterea consumului de lichide îți poate ameliora considerabil simptomele.

Mic dejun gastrită: Regimul alimentar pe care e bine să-l urmezi

În cazul în care te întrebi ce să nu mănânci dimineața dacă ai gastrită, află că este recomandat să eviți orice alimente care au un conținut bogat de grăsimi, cum ar fi bacon, cârnați sau alte preparate de acest fel. Produsele lactate ar trebui și ele să fie evitate, cum ar fi brânza, laptele sau frișca pentru cafea. Elimină din dietă alimentele care au un conținut ridicat de zahăr, în special siropurile și mierea. Băuturile care au un conținut ridicat de cofeină trebuie evitate, iar printre acestea se numără cafeaua, unele sortimente de ceai și băuturile energizante. Consumul acestor alimente si băuturi poate duce la agravarea stării și a simptomelor, așa că încearcă să le eviți. Dacă nu poți să le elimini complet din alimentație, încearcă să le consumi cu moderație, în cantități foarte mici.

La ce alimente trebuie să renunți dacă ai gastrită

Dacă te confrunți cu această afecțiune la nivelul tractului digestiv, este extrem de important să ai o alimentație sănătoasă pe tot parcusul zilei, nu numai la micul dejun. Astfel, este recomandat să eviți consumul de:

  • Grăsimi hidrogenate (se găsesc în biscuiți, prăjituri, gogoși, alimente procesate și margarină);
  • Alimente rafinate (pâinea albă, peștele și zahărul);
  • Nuci, semințe și alune;
  • Alimente picante;
  • Alimente prăjite;
  • Produse de patiserie;
  • Unt;
  • Sosuri grase.

Bucati de broccoli si morcovi pe o farfurie

Mâncăruri pentru gastrită: Alimente permise

Deși ai crede că respectarea unui plan alimentar strict înseamnă renunțarea la foarte multe alimente, există suficiente produse pe care le poți consuma și care contribuie la starea generală de sănătate. În cazul în care vrei să știi ce să mănânci dimineața dacă ai gastrită, cele mai recomandate alimente sunt bananele, orezul și pâinea prăjită. Consumă-le ca atare și evită să adaugi la ele condimente sau îndulcitori.

Poți, de asemenea, să consumi iaurturi care au un conținut foarte scăzut de grăsimi, deoarece acestea contribuie la sănătatea florei intestinale, îmbunătățesc starea generală de sănătate și ajută la creșterea numărului de celule albe. Iaurturile conțin bacterii sănătoase, care ajută la o bună funcționare a tractului digestiv.

Meniu gastrită: Alte alimente pe care poți să le consumi:

  • Carne slabă, pește, tofu;
  • Uleiuri sănătoase;
  • Alimente bogate în flavonoide cu acțiune antiinflamatoare (cireșe, afine, zmeură etc.);
  • Alimente bogate în vitamina B și calciu;
  • Legume fierte sau coapte;
  • Supe.

Desigur, indiferent ce alimente sunt permise în cazul în care te confrunți cu o afecțiune la nivelul tractului digestiv, este important să nu mănânci în exces, deoarece chiar și alimentele recomandate îți pot provoca unele neplăceri, dacă sunt consumate în cantități mari. Totodată, în cazul în care ai alergii la unele legume sau fructe, este indicat să consulți medicul pentru a-ți oferi cel mai bun plan de dietă, personalizat în funcție de toleranța pe care o are organismul tău la unele substanțe prezente în alimente. 

Ce dulciuri ai voie să mănânci când ai gastrită

Când ne confruntăm cu gastrita este important să avem în vedere și un regim în privința dulciurilor pe care le consumăm. În primul rând, vom evita prăjiturile cu cremă, frișca, ciocolata, care sunt de altfel cu un conținut ridicat de zahăr.
În schimb, putem consuma dulciuri care au la bază fructe, precum bananele, sau alte alimente bogate în fibre și nutrienți. De asemenea se poate consuma și griș, budincă, fructe coapte.

Sandwich gastrită

Dacă vă întrebați cum ar trebui pregatit un sandwich pentru o persoană care suferă de gastrită, răspunsul corect ar fi să nu conțina carne și sosuri. Acestea pot crește rapid aciditatea din stomac. În rest, un sandwich poate fi preparat cu legumele preferate, alături de felii de pâine dietetice, de exemplu cu semințe.

Consumul de lichide în gastrită

Este important să consumi mai multe lichide înainte de prima masă. Evită să bei o cantitate foarte mare de apă într-un timp foarte scurt, deoarece te poți confrunta cu vărsături. Consumă lichide frecvent, în cantități moderate. Trebuie să eviți produsele lactate sau cele care conțin cofeină și să consumi mai multe lichide precum apă, ceaiuri sau sucuri naturale din fructe. De asemenea, poți să consumi băuturi special create pentru sportivi, care previn deshidratarea.

Citeste si: Dieta bolnavilor de ficat - ce ai voie să mănânci

Deși schimbările în planul alimentar, în special dimineața, sunt absolut necesare când te confrunți cu gastrită, este indicat să consulti medicul înainte să adopți o dietă. Dacă vărsăturile persistă mai mult de o zi sau dacă diareea persistă mai mult de trei zile, trebuie să consulți de urgență doctorul. De cele mai multe ori, apariția febrei este un semn că te confrunți cu o problemă mai gravă sau că este prezentă o altă infecție în organism.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Hribi otrăvitori: ce trebuie să știi, ca să îi eviți
Hribi otrăvitori: ce trebuie să știi, ca să îi eviți
Ce tip de barbat trebuie sa eviti?
Incepe quiz
Ce tip de barbat trebuie sa eviti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (57)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.