Varice esofagiene: cauze, simptome și tratament

Varice esofagiene: cauze, simptome și tratament

Sorina Corneanu

Varicele esofagiene constau în lărgirea venelor din esofag, tubul care leagă faringele de stomac. Afecțiunea apare frecvent la persoanele cu afecțiuni hepatice grave și se dezvoltă atunci când fluxul sangvin normal către ficat este blocat de un cheag sau de un țesut cicatricial din ficat.

Pentru a pătrunde în jurul blocajelor, sângele curge în vasele de sânge mai mici, care nu sunt proiectate să transporte volume mari de sânge. Astfel, vasele se dilată sau se rup, provocând sângerări care pun în pericol viața. O serie de medicamente și proceduri medicale pot ajuta la prevenirea și stoparea sângerării din varicele esofagiene.

Află mai jos cum se manifestă varicele esofagiene, care sunt cauzele și variantele de tratament!

Simptome ale varicelor esofagiene

Varicele esofagiene nu produc, de obicei, semne și simptome decât dacă sângerează. În astfel de cazuri, simptomele includ:

greață și vărsături cu sânge;

- scaune negre și tari;

scaune cu sânge;

- amețeală.

Dacă apar și semne precum icter, vânătăi și mărirea în volum a abdomenului sau analizele indică o boală hepatică severă, medicul poate suspecta existența varicelor esofagiene.

Cauzele varicelor esofagiene

Varicele esofagiene se formează atunci când fluxul sangvin către ficat este blocat de țesutul cicatricial din ficat, cauzele incluzând:

  • Ciroza hepatică 
  • Tromboza
  • Infecția cu paraziți (în special schistosomiaza)

varice in esofag 

Factori de risc

Deși numeroase persoane cu boală hepatică avansată dezvoltă varice esofagiene, majoritatea nu vor avea și sângerări. Varicele sunt mai susceptibile de a sângera dacă suferi de:

- hipertensiune portală (creșterea presiunii sangvine la nivelul sistemului circulator venos portal);

- varice mari;

- ciroză sau insuficiență hepatică.

Totodată, consumul excesiv de alcool crește riscul măririi varicelor și al sângerării acestora.

Cum previi apariția varicelor esofagiene

Nu există tratament pentru prevenția varicelor esofagiene, consultul medical regulat și analizele de rutină fiind absolut necesare în depistarea unei eventuale astfel de boli. Mai ales dacă suferi deja de afecțiuni ale ficatului, nu neglija controalele regulate! În plus, poți urma câțiva pași care să îți mențină ficatul sănătos:

- evită consumul excesiv de alcool;

- adoptă o dietă sănătoasă și un stil de viață ordonat;

- menține-ți o greutate corporală optimă (grăsimea în exces afectează sănătatea ficatului, iar obezitatea este asociată cu un risc crescut de a dezvolta ciroză);

- evită mediile toxice;

- vaccinează-te împotriva hepatitei A și B;

- folosește prezervativ.

Diagnosticul varicelor esofagiene

Endoscopia reprezintă metoda standard de depistare a varicelor esofagiene. Aceasta constă în introducerea unui tub subțire și flexibil în esofag, apoi în stomac și în duoden, care va identifica venele dilatate. Totodată, scanările abdominale cu raze X și ultrasunetele Doppler la nivelul venei splenice și al venei portale pot ajuta la depistarea varicelor esofagiene.    

Tratament pentru varice esofagiene

Scopul principal în tratarea varicelor esofagiene este prevenirea sângerării. Tratamentele pentru scăderea tensiunii arteriale în vena portală pot reduce riscul sângerării varicelor esofagiene. 

În cazul în care varicele esofagiene sângerează deja, se impune restaurarea volumului sângelui, transfuziile fiind o soluție pentru a înlocui sângele pierdut și pentru a opri sângerarea. 

Pentru că există riscul de infecție, este posibil să fie necesar tratamentul cu antibiotice. 

Transplantul de ficat este o opțiune pentru persoanele cu afecțiuni hepatice grave sau pentru cele care suferă de sângerări recurente ale varicelor esofagiene.

Sângerarea este recurentă, din păcate, în cele mai multe cazuri de varice esofagiene. De aceea, tratamentul cu betablocanți și ligatura esofagiană sunt necesare pentru oprirea sângerărilor, iar vizitele la medic sunt obligatorii la fiecare câteva luni.  

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.