25 de schimbări în stilul de viață care îți vindecă glandele suprarenale

25 de schimbări în stilul de viață care îți vindecă glandele suprarenale

Irina Nae

Glandele suprarenale nu sunt mai mari decât o nucă, dar ajută corpul să se adapteze la stres și să se reproducă prin compușii unici pe care îi secretă. Mai mult de 50 de hormoni sunt produși de glandele suprarenale, printre care și hormonii steroizi, cum ar fi adrenalina, norepinefrina, cortizolul, estrogenul și testosteronul, aceștia fiind esențiali pentru sănătatea și vitalitatea noastră. În momentele stresante sau când suntem suprasolicitati, glandele pompează hormoni de stres până la epuizare, iar vindecarea suprarenalelor este un proces lung și dificil.

 ilustratie rinichi si glande suprarenale

Sistemul nervos simpatic și parasimpatic

Când corpul este supus stresului, se activează sistemul nervos simpatic și intrăm într-un stare de „luptă”. Acesta este modul natural prin care corpul uman se protejează, însă problemele apar când această situație se desfășoară pe o perioadă mai lungă și se creează un dezechilibru între sistemul nervos simpatic și cel parasimpatic.

Pe de altă parte, atunci când suntem relaxați și ne simțim bine, se activează sistemul nervos parasimpatic, cel care îmbunătățește toate mecanismele din corpul nostru.

Vindecarea suprarenalelor începe cu echilibrul dintre sistemul simpatic și cel parasimpatic. Ambele trebuie să fie îndeajuns de alerte încât să răspundă prompt cerințelor din mediul exterior, dar și să ne protejeze în mod eficient de stresul zilnic.

ilustratie sistem nervos simpatic si parasimpatic

Oboseala glandelor suprarenale

Oboseala glandelor suprarenale este o condiție pe care aproape toată lumea o experimentează la un moment dat, cel mai des din cauza factorilor de stres, emoționali, chimici sau fizici din viața de zi cu zi. Această boală apare atunci când suprarenalele nu se pot opri din a secreta hormoni, dar poate fi cauzată și de infecții, alergii, carențe de vitamine sau minerale sau de substanțe toxice.

Nutriția în oboseala glandelor suprarenale

Nutriția joacă un rol important în vindecarea glandelor suprarenale. Majoritatea oamenilor consumă prea mulți carbohidrați și prea puține alimente nutritive pure sau grăsimi bune. Alimentația precară produce dezechilibre majore ale zahărului din sânge, iar glandele trebuie să lucreze din greu pentru a restabili echilibrul.

Cea mai bună dietă pentru vindecarea suprarenalelor constă în stabilizarea zahărului din sânge și creșterea consumului de grăsimi benefice. Acestea includ uleiul de nucă de cocos, avocado, măslinele sau grăsimile provenite de la animale hrănite cu iarbă.

De asemenea, dieta care ajută la vindecarea glandelor suprarenale trebuie să conțină legume fără amidon, cum ar fi castraveții, țelina, ridichile, legumele crucifere și cele cu frunze de culoare verde închis. Sunt recomandate și fructele cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi fructele de pădure, lămâile sau merele verzi. Acestea sunt pline de antioxidanți care ajută la reducerea stresului.

Schimbări care îți vindecă glandele suprarenale

1. Dieta antiinflamatorie

Este important ca dieta care ajută la vindecarea suprarenalelor să conțină cât mai multe grăsimi bune, antioxidanți, proteine pure, fibre sănătoase, alimente fermentate, dar și îndulcitori naturali, cu moderație.

2. Respiră corect

Chiar dacă nu o să-ți vină să crezi, postura este cea care influențează modul în care respiri. Dacă este nevoie, apelează la ajutorul unui chiropractician pentru a-ți îmbunătăți postura.

Pentru a respira corect, nu este de ajuns să tragi aer în piept; important este modul în care faci asta. În medie, oamenii respiră de 12-18 ori într-un minut, însă aceste respirații sunt scurte, superficiale și stresează organismul. Pentru vindecarea suprarenalelor și pentru a scăpa de un stimul de stres, specialiștii recomandă 6-8 respirații lungi și profunde pe minut.

3. Zinc, vitamina B și magneziu

Verifică periodic dacă ai un nivel optim de minerale în organism. Aceste substanțe nutritive ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Nu trebuie să iei suplimente, ci să consumi mai multe alimente bogate în zinc și magneziu.

4. Periajul uscat al pielii

Periajul uscat al pielii este o practică din medicina indiană care îmbunătățește circulația sângelui și a limfei și detoxifică organismul.
În plus, stimulează endorfinele și alți hormoni care ne fac să ne simțim bine și astfel ajută la vindecarea glandelor suprarenale.

5. Hidrateaza-ți corpul

Apă, apă și iar apă! Lichidul miraculous fără de care nu supraviețuim este responsabil pentru echilibrarea producției de hormoni de stres. Cu cât ești mai deshidratat, cu atât vei produce mai mulți hormoni. Cei doi litri de apă pe care trebuie să îi bem zilnic pot atenua răspunsul la stres al glandelor suprarenale, facilitând vindecarea lor. Poți adăuga lămâie sau câteva picături de uleiuri esențiale, pentru un plus de gust și mai mulți antioxidanți.

6. Reconectează-te cu natura

Din păcate, în societatea contemporană s-a pierdut legătura cu natura în favoarea dispozitivelor care ne țin ocupați. Suntem înconjurați din toate părțile de frecvențe electromagnetice toxice care cresc nivelul de stres, iar singura soluție este reîntoarcerea către natură. Plimbă-te prin parcuri ori de câte ori ai ocazia, încearcă să stai desculț pe iarbă sau relaxează-te la umbra unui copac.

7. Evită cofeina și zahărul

Cofeina stimulează suprarenalele să pompeze și mai mulți hormoni de stres. În cazul în care organismul este deja într-o stare de oboseală suprarenală, aceasta va suprasolicita corpul și va duce la epuizare.

De asemenea, zahărul în exces din sânge determină glandele suprarenale să depună mai mult efort pentru a menține un echilibru. Renunțarea la zahăr și la cofeină este o prioritate pentru vindecarea glandelor suprarenale.

ceasca de cafea turcoaz cu model

8. Folosește uleiuri esențiale

Mai exact, vorbim despre uleiuri esențiale naturale, precum cele de lavandă, lămâie, trandafir, rozmarin sau tămâie. Poți pune câteva picături în apă și să le pulverizezi prin casă sau le poți aplica pe piele, printr-un masaj delicat.

Adaugă câteva picături de ulei de lavandă în apa pe care o bei înainte de culcare și vei avea un somn mult mai liniștit.

9. Dormi mai mult

Cheia pentru vindecarea glandelor suprarenale este un somn de calitate. Deși nevoia de somn diferă în funcție de vârstă, specialiștii recomandă între 7 și 9 ore de odihnă pentru a crește rezistența la stres.

10. Mișcare cu intensitate scăzută

Am învățat până acum ca un stil de viață sedentar este nociv pentru organism. Mișcarea regulată, dar de intensitate scăzută, precum mersul pe jos, plimbările cu bicicleta sau jocurile, este indicată pentru a reduce inflamația din organism și pentru a stimula vindecarea glandelor suprarenale.

11. Mergi la un chiropractician

Orele lungi petrecute în fața laptopului și stresul acumulat asupra coloanei vertebrale pot crește producția hormonilor de stres. Dacă această problemă nu este corectată în timp util, poate afecta procesul de vindecare a suprarenalelor. Un chiropractician îți poate spune care sunt zonele cu probleme și poate recomanda un set de exerciții care să reducă stresul asupra corpului.

12. Ascultă muzică clasică

Muzica clasică sau cea destinată meditației ajută la restabilirea echilibrului de hormoni de stres din corp. Aceste forme de muzică nu stimulează peste măsură și au armonii unice care cresc nivelul de endorfine și serotonină, ajutând la vindecarea glandelor suprarenale.

13. Gândește pozitiv

Nu uita că atragi ceea ce gândești! Așa că, din când în când, închide-ți ochii și imaginează-ți că ești fericită și împlinită. Respiră adânc și spune-ți că ești îndeajuns de puternică încât să poți realiza tot ce ți-ai propus. Este un exercițiu simplu și gratuit, deci chiar dacă nu crezi că funcționează, merită să-l încerci măcar o dată.

14. Joacă-te mai mult

Oamenii, ca toate mamiferele, sunt programați biologic să se joace. Mergi la grădina zoologică și vei vedea cum toate animalele acordă mai multă atenție odihnei și jocurilor, în detrimentul altor activități. Pentru vindecarea glandelor suprarenale, găsește-ți un hobby sau acordă mai mult timp oamenilor din jurul tău și distrează-te!

15. Organizează-ți eficient timpul de odihnă

Pentru a te asigura că nu treci cu vederea peste pauza de prânz din dorința de a termina un raport pentru serviciu, încearcă să stabilești în fiecare dimineață ora la care vei lua pauza. În acest mod te vei putea relaxa fără să fii întrerupt. Specialiștii recomandă ca în această perioadă să stai departe de orice influență negativă, precum filmele de groază, muzica foarte zgomotoasă sau știrile negative din mass-media.

16. Petrece mai puțin timp pe telefonul mobil

Telefonul mobil îți poate suprasolicita organismul cu frecvențe electromagnetice toxice. Cercetările au arătat că utilizarea în exces a telefonului mobil crește răspunsul la stres și procesele inflamatorii din organism. Pentru vindecarea glandelor suprarenale, limitează timpul petrecut pe telefonul mobil și nu mai dormi cu el în pat.

17. Vindecă-ți intestinele

Una dintre principalele cauze ale oboselii glandelor suprarenale sunt problemele de la nivelul intestinelor, dar și infecțiile cu Helicobacter pylori sau Candida. Consultă medicul și elimină aceste cauze pentru a putea vindeca și suprarenalele.

18. Elimină mâncarea care îți provoacă sensibilitate

Dacă te simți rău sau ești balonat după ce mănânci un anumit timp de mâncare, este posibil să fii alergic sau să ai o sensibilitate crescută fără să îți dai seama. Fă-ți teste de laborator sau încearcă să elimini anumite alimente din dietă și vezi cum te simți după trei luni. Intoleranța la lactate, ouă, cereale și anumite legume se poate dezvolta în timp, iar un colon iritat de astfel de alimente împiedică vindecarea glandelor suprarenale sau le stresează nejustificat.

19. Consumă săruri adecvate

Mineralele sunt esențiale pentru producerea hormonilor de stres. Consumul sărurilor roz de calitate ajută la echilibrarea hormonilor și la vindecarea suprarenalelor. În plus, poți consuma țelină, castraveți și legume fermentate, cum ar fi murăturile sau algele marine, pentru a îmbunătăți nivelul mineralelor din corp.

20. Râzi mai mult

Se spune că râsul este cel mai bun medicament, iar acest lucru este cât se poate de adevărat atunci când vine vorba de vindecarea glandelor suprarenale. Râsul ajută la stimularea endorfinelor și reduce nivelul hormonilor de stres din organism.

doua femei fericite

21. Stai la soare

Expunerea la soare nu numai că ajută la creșterea nivelului de vitamina D, ci îmbunătățește și capacitatea mitocondriilor de a produce energie pentru a vindeca glandele suprarenale. De asemenea, organisul nostru absoarbe biofotonii de la soare, care ajută la repararea ADN-ului. Nu uita că expunerea la soare fără factor de protecție este nocivă!

22. Băi cu sare

După o zi stresantă la serviciu, ai nevoie de o baie fierbinte cu săruri și uleiuri esențiale. Sărurile furnizează magneziu și sulfiți, care ajută la vindecarea glandelor suprarenale și susțin detoxificarea ficatului, iar despre uleiurile esențiale am discutat mai sus. Pentru un răsfăț ca la carte, recomandăm lumină difuză, muzică în surdină și respirație profundă.

23. Meditație zilnică

Meditația și rugăciunea sunt extraordinar de eficiente pentru restabilirea echilibrului dintre minte și trup. Rezervă-ți câteva minute pe seară în care să scapi de toată neliniștea acumulată pe parcursul zilei.

24. Yoga

Pentru vindecarea oboselii suprarenalelor, specialiștii recomandă 15 minte de yoga în fiecare dimineață. Mișcările lente și întinderea mușchilor, împreună cu tehnicile de respirație, ajută la calmarea glandelor suprarenale, stimulează endorfinele și îmbunătățesc activitatea sistemului nervos parasimpatic.

25. Notează-ți momentele în care ești recunoscătoare

De prea multe ori ne concentrăm doar asupra lucrurilor negative din viața noastră, obicei care crește producția de hormoni de stres. Încearcă să găsești zilnic câte un moment care să te facă să zâmbești sau care să-ți aducă liniște și pace interioară. Notează-l într-un carnețel, ca să-l ții minte mai ușor.

Surse foto: iStock, Unsplash, Pexels

Articolul urmator
8 comportamente care arată că cineva suferă de depresie ușoară
8 comportamente care arată că cineva suferă de depresie ușoară
Ce trebuie sa schimbi la stilul tau de viata?
Incepe quiz
Ce trebuie sa schimbi la stilul tau de viata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (48)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.