Obezitatea morbidă, un pericol pentru sănătate. Ce trebuie să ştii

Obezitatea morbidă, un pericol pentru sănătate. Ce trebuie să ştii

Sorina Corneanu

Obezitatea este o problemă tot mai răspândită astăzi, din păcate, iar persoanele de vârstă fragedă nu sunt deloc ferite de supraponderabilitate. Din contră, tot mai mulți copii se luptă cu kilogramele în plus, din cauza supraalimentării și lipsei de mișcare.

Obezitatea morbidă, afecțiune extrem de gravă, ia locul obezității și conduce la dificultăți în îndeplinirea activităților zilnice și la o serie de alte probleme severe de sănătate, care pot culmina cu decesul.

Află mai jos care sunt simptomele obezității morbide, bolile asociate acestei afecțiuni, cum poate fi tratată și prevenită!

cantar

Simptomele obezităţii morbide

Principalul semn care anunţă instalarea obezităţii morbide este indicele de masă corporală care depăşeşte 35 și anumite probleme de sănătate asociate, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială. Totodată, alte simptome care anunţă obezitatea morbidă sunt:

  • Excesul de grăsime corporală
  • Mersul greoi
  • Respiraţia dificilă
  • Grăsime acumulată în jurul abdomenului
  • Valori anormale ale lipidelor din sânge
  • Transpirație abundentă
  • Sforăit
  • Oboseală 
  • Dureri de spate sau de articulații
  • Scăderea stimei de sine

Factori de risc pentru obezitatea morbidă

Deși obezitatea morbidă este strâns legată de factori genetici, potrivit MedicalNewsToday, și o alimentație necorespunzătoare poate duce la instalarea acestei afecțiuni. Iată care sunt factorii de risc în apariția obezității morbide:

Stilul de viață dezordonat. Alimentația nesănătoasă, excesul de alcool și sedentarismul sunt factori care contribuie în mare măsură la instalarea obezității morbidă. Discută cu un nutriționist, optează pentru o dietă sănătoasă și introdu sportul în programul zilnic.

Anumite medicamente. Antidepresivele pot determina creşterea rapidă în greutate. Dacă te confrunţi cu astfel de probleme şi urmezi un tratament cu antidepresive, discută cu medicul. Acesta îți poate schimba medicamentele sau dozajul, astfel încât să fii ferită de efectele adverse.

Factori mentali. Stresul și anxietatea pot declanșa obezitatea morbidă, ca urmare a creșterii producției de cortizol - hormon responsabil de metabolizarea grăsimilor, proteinelor și carbohidraților. Prin urmare, mergi la psiholog pentru a scăpa de aceste probleme și elimină factorii majori de stres din viața ta.

Somnul neregulat. Lipsa de somn poate fi un alt factor care contribuie la creșterea în greutate. Schimbă-ți stilul de viată și oferă-ți cele 7 ore de somn pe noapte!

Menopauza. În cazul femeilor, menopauza poate fi un factor de risc crescut pentru obezitate morbidă. Ca urmare a scăderii ritmului metabolic, dar și a lipsei de mișcare, grăsimile nu mai sunt arse eficient și astfel crește riscul de instalare a obezității. Așadar, ai grijă la alimentație, fă zilnic execiții fizice și cere ajutorul medicului dacă nu reușești să obții rezultatele dorite.

Ce boli sunt asociate obezității morbide 

Netratată, obezitatea morbidă crește semnificativ riscul instalării altor afecțiuni grave, precum:

masurare greutate

Diagnosticul obezităţii morbide

O discuţie deschisă cu medicul tău, analizarea istoricului medical familial şi personal și o serie de teste de sânge sunt cele mai concludente măsuri prin care se poate stabili diagnosticul de obezitate morbidă.

De asemenea, medicul va calcula care este indicele tău de masă corporală și va stabili stadiul obezității, în funcție de rezultate:

  • Subponderabilitate: <18,5
  • IMC normal: 18,5 - 24,9
  • Supraponderabilitate: 25 - 29,9
  • Obezitate gradul I: 30 - 34,9
  • Obezitate morbidă: > 35

Indicele de masă corporală peste 35 nu este însă singurul criteriu pentru stabilirea diagnosticului de obezitate morbidă, pentru că acesta măsoară doar estimativ grăsimea totală corporală. Sportivii de performanță, de exemplu, pot avea un IMC crescut, dar normal raportat la înălțimea și greutatea lor. Din acest motiv, medicul ar putea lua în calcul și alte analize, precum impedanța bioelectrică. Aceasta este o metodă de măsurare folosită pentru determinarea cu precizie a compoziției corpului. 

Dacă medicul suspectează că obezitatea morbidă are cauze hormonale, e posibil să recomande teste de sânge pentru verificarea hormonilor tiroidieni. 

Tratament pentru obezitate morbidă

Din fericire, există mai multe opțiuni de tratament pentru obezitatea morbidă. Acestea includ:

  • Dietă și sport

Regimul alimentar hipocaloric și exercițiile fizice zilnic sunt primii pași pe care ar trebui să îi faci dacă suferi obezitate morbidă. Evident, pentru rezultate bune, totul ar trebui să înceapă cu un consult de specialitate. Sfatul nutriționistului este cel mai sigur, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. 

  • Medicamente pentru scăderea în greutate

Medicamentele sunt un alt mijloc de a pierde în greutate, însă, în lipsa unei diete corespunzătoare și a exercițiilor fizice, kilogramele vor reveni imediat ce tratamentul va fi oprit. Totodată, pastilele pentru slăbit nu sunt recomandate fără un consult și fără prescripția medicului.

  • Intervenţia chirurgicală

Micşorarea stomacului este varianta finală de tratament, recomandată pentru cei care nu obțin rezultate în urma dietei. Operație presupune montarea unui inel la nivelul stomacului, care limitează cantitatea de alimente ingerate. Această intervenție oferă rezultate uimitoare, dar trebuie neapărat însoțită de schimbarea stilului de viață. 

Cum poate fi prevenită obezitatea morbidă

Cel mai bun mod de a preveni obezitatea este alimentația sănătoasă, bogată în fructe şi legume proaspete. Bineînţeles, și exercițiile fizice ar trebui să facă parte din rutina unui stil de viaţă sănătos. Cele mai simple şi eficiente exerciţii pe care le poţi face zilnic includ: mersul pe jos, joggingul, mersul cu bicicleta, înotul, yoga etc.

Obezitatea morbidă este o afecțiune gravă, așa că trateaz-o în consecință! Nu neglija kilogramele în plus, urmează un regim alimentar echilibrat, fă mișcare și cere ajutorul medicului pentru cele mai bune rezultate. 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Legătura dintre cafea și tensiune: ce trebuie să știi
Legătura dintre cafea și tensiune: ce trebuie să știi
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?
Incepe quiz
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.