Prospectele celor mai folosite 10 medicamente

Prospectele celor mai folosite 10 medicamente

Redactor Divahair.ro

Probabil ca si tu ai obiceiul de a incerca sa te tratezi singura inainte sa dai fuga la medicul de familie. Exista cateva medicamente care se gasesc in fiecare casa si sunt folosite pentru combaterea anumitor simprome, dar esti sigura ca stii ce iei? Afla prospectele medicamentelor cel mai des utilizate.
 
prospecte medicamente 

Prospect Paracetamol


Paracetamolul este un medicament folosit pentru a diminua durerea de intensitate medie si a reduce febra. In Romania si in multe alte tari, poate fi cumparat fara reteta de la medicul de familie, astfel ca este una dintre cele mai utilizate pastile la nivel mondial.

Paracetamolul functioneaza ca un calmant, afectand unele chimicale din organismul tau, denumite prostaglandine. Prostaglandinele sunt substante eliberate de corpul uman ca raspuns la boli sau rani.

Paracetamolul reduce febra prin faptul ca actioneaza asupra unei zone a creierului care controleaza temperatura corpului. Se gaseste sub forma de tablete, capsule, prafuri ori supozitoare.

Medicamentul este vandut de multi producatori si, deseori, este amestecat cu alte ingrediente. De exemplu, combinat cu un decongestionant nazal este vandut ca leac pentru raceala.

Cine poate folosi Paracetamolul

Paracetamolul ar trebui folosit cu precautie de cei cu probleme ale ficatului si rinichilor ori de persoanele dependente de alcool. Femeile insarcinate sau care alapteaza pot lua paracetamol, pentru a reduce febra si a elimina durerea, dar in cantitati moderate si pentru perioade scurte de timp.

Efecte adverse ale paracetamolului

Efectele adverse sunt rare si includ iritatii si scaderea tensiunii. In cazuri extrem de rare, pot aparea boli ale sangelui, precum trombocitopenie. Asigura-te ca nu depasesti doza prevazuta pe amblaj, de cel mult 4 pastile in 24 de ore, si nu lua paracetamol impreuna cu alte medicamente care contin paracetamol.

Prospect Augmentin


Augmentin este un antibiotic folosit in anumite infectii bacteriene si contine amoxicilina trihidrat si clavulanat de potasiu. Are un spectru larg de actiune si nu poate fi cumparat decat pe baza de reteta. Astfel, tratamentul cu Augmentin este indicat in caz de sinuzita bacteriana acuta, otita, bronsite cronice, pneumonii, cistita, pielonefrita, infectii cutanate si alte tesuturilor moi, muscaturi de animale, abcese dentare, infectii osoase si articulare.

Tratamentul cu Augumentin dureaza aproximativ 14 zile. Daca dupa aceasta perioada, simptomele continua sau se agraveaza, consulta medicul. El iti va spune daca poti continua sa iei Augmentin sau iti va prescrie altceva.

Chiar daca este un antibiotic folosit, deseori, dupa ureche, nu il da altor persoane, pentru ca s-ar putea sa le faci mai mult rau. De asemenea, respecta doza recomandata de medicul tau.

Cine poate lua Augmentin

Augmentin nu este recomandat pentru toata lumea. Unele persoane nu ar trebui sa il ia niciodata, in timp ce altele ar trebui sa urmeze tratamentul doar in cazuri rare, de aceea este esential sa ii spui specialistului intregul tau istoric medical. Astfel, trebuie sa ai mare grija daca esti alergica sau sensibila la penicilina ori la alte antibiotice beta-lactamice, precum cefalosporine, carbapeneme sau monobactami, dar si la alte ingrediente de pe cutie. Augmentinul nu este recomandat, de asemenea, persoanelor care fac dializa, care urineaza mai putin decat de obicei, celor care au probleme cu ficatul sau cu rinichii. Augmentin afecteaza, de asemenea, capacitatea de a conduce autoturisme. In caz de sarcina sau alaptare, acest medicament se ia doar la recomandarea medicului.

Efecte adverse ale tratamentului cu Augmentin

Cele mai frecvente efecte adverse ale tratamentului cu Augmentin sunt diaree, greata si varsaturile. De asemenea, ar putea aparea candidoza, leucopenie reversibila, trombocitopenie, agranulocitoza hemolitica, tulburari ale sistemului imunitar, edem angioneutoric, tulburari ale sistemului nervos, vasculita de hipersensibilitate, ameteli, cefalee sau convulsii, colita asociata cu antibiotice, hepatita, icter colestatic sau eruptii cutanate.

prospect augmentin

Prospect Aerius

Aerius este un medicament recomandat pentru ameliorarea simptomelor de rinita alergica sau urticarie si poate fi eliberat numai pe baza de reteta. Contine substanta activa desloratadina, care actioneaza prin blocarea receptorilor pe care se fixeaza histamina, substanta care produce simptomele de alergie.

Cine poate folosi Aerius

Aerius nu este recomandat pacientilor sensibili sau cu alergii la desloratadina, loratadina sau la oricare dintre ingredientele de pe ambalaj.

Aerius - Efecte adverse

Oboseala este cel mai intalnit efect secundar la adolescenti si la adulti. La copiii sub doi ani, reactiile adverse provocate de Aerius sunt diareea si insomnia.

Prospect Omez

Omez este un medicament pe baza de omeprazol, recomandat pentru numeroase afectiuni gastrice. Este indicat in cazuri de ulcer duodenal, ulcer gastric, reflux gastro-esofagian sau sindrom zollinger - ellison. Face parte din categoria de medicamente numite inhibatori ai secretiei gastrice.

Omez reduce cantitatea de acid din stomac si actioneaza impotriva bacteriei Heliobacter pylori , care provoaca ulcer. In cazul infectiei cu H pylori, este recomandat in combinatie cu doua antibiotice care ucid bacteria si previn reaparitia ulcerului. Respecta doza indicata pe ambalaj, iar daca apar reactii adverse, adreseaza-te medicului de familie.

Cine nu poate lua Omez

Omez nu poate fi administrat persoanelor in varsta, celor care sunt sensibile la omeprazol sau predispuse la osteoporoza ori fracturi, pacientilor care au dificultati la inghitire, vomita ori au scaun cu sange, au probleme cu ficatul ori sufera de carente de vitamina B12.

Efecte adverse provocate de Omez

In cazuri rare, pot aparea prurit, fotosensibilitate, slabiciune musculara, cefalee, ameteli, somnolenta, depresii sau halucinatii, diaree, dureri abdominale, flatulenta, uscaciune a gurii, candidoza gastrointestinala, cresterea enzimelor hepatice.

Prospect Metroclopramid

Metroclopramidul este un anti-vomitiv pe baza de clorhidrat de metoclopramida, care ajuta la eliminarea disconfortului stomacal. Este recomandat si dupa operatii, intrucat ajuta la refacerea miscarii intestinelor. Actioneaza prin cresterea activitatii musculare din tractul gastro-intestinal, astfel incat mancarea ajunge mai repede din stomac in intestinul subtire.

Cine nu poate folosi metroclopramid

Metroclopramidul nu este recomandat persoanelor alergice, batranilor, celor care sufera de epilepsie, celor care au hemoragie gastro-intestinala, bolnavilor de rinichi, ficat, astmaticilor ori bolnavilor de Parkinson. Nu se recomanda femeilor insarcinate sau care alapteaza.

Metroclopramid - efecte adverse

In cazuri rare, pot aparea constipatie, diaree, neliniste, oboseala, scaderea libidoului.

Prospect Zinnat

Zinnat este un antibiotic pe baza de cefuroxima, din clasa cefalosporinelor, ce are un spectru larg de actiune. Este recomandat pentru tratamentul infectiilor urechii, sinusurilor si gatului, bronsitelor sau pneumoniilor , infectiilor urinare, ale pielii si tesuturilor moi, dar si in stadiul precoce al bolii Lyme.

Cine nu poate folosi Zinnat

Zinnat nu poate fi folosit de persoanele alergice la cefuroxima sau la alte ingrediente de pe cutie si nici de bolnavii de rinichi. Poate fi luat de femeile insarcinate sau care alapteaza doar cu recomandarea medicului.

Efecte adverse Zinnat

In cazuri rare, pot aparea nefrita interstitiala, sindrom Stevens - Johnson, eruptii cutanate, puruit, febra medicamentoasa, tulburari gastro-intestinale, precum diaree, greata si varsaturi, cefalee, trombocitopenie si leucopenie. In timpul tratamentului cu Zinnat pot aparea cazuri de eozinofilie si crestere a nivelului enzimelor hepatice.

Prospect Mydocalm

Mydocalm este un medicament pe baza de clorhidtrat de tolperison, recomandat in tratamentul hipertoniei patologice a musculaturii striate, cauzate de afectiuni neurologice organice, precum leziuni ale tractului piramidal, scleroza multipla, mielopatie, encefalomielita etc., spasme musculare, spondiloza, spondilartroza, artroza articulatiilor mari, tratamentul bolilor vasculare obliterante si tulburari cauzate de lezarea inervatiei vasculare.

Mydocalm nu este indicat femeilor insarcinate sau care alapteaza, copiilor sau persoanelor alergice la una dintre ingredientele medicamentului.

Mydocalm - efecte adverse

In cazuri rare, pot aparea cefalee, hipertensiune, greata, voma si disconfort abdominal, hipotonie musculara si iritatii la nivelul pielii. Reactiile adverse dispar in momentul in care intrerupeti tratamentul sau reduceti doza.

prospect ibuprofen

Prospect Ibuprofen

Ibuprofen este un calmant folosit pentru a scadea febra si a reduce durerea de dinti, migrenele sau durerile abdominale. Ibuprofenul actioneaza si in caz de inflamatii cauzate de bolile reumatice si face parte din categoria de medicamente anti-inflamatoare.

Ca si Paracetamolul, Ibuprofenul actioneaza asupra substantelor chimice din organismul tau, numite prostaglandine, eliberate in caz de boli sau rani. Eliberarea prostaglandinelor duce la aparitia febrei. Efectul calmant al Ibuprofenului apare la scurt timp dupa administrare, dar pentru actiunea anti-inflamatoare este nevoie de timp.

Cine poate lua Ibuprofen

Administrarea de Ibuprofen trebuie evitata de oamenii care au anumite boli, precum ulcer, astm, probleme la nivelul rinichilor si a ficatului. De asemenea, nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza.

Ce efecte adverse provoaca Ibuprofen

Cele mai comune efecte adverse provocate de Ibuprofen includ ameteli, greata, diaree, dureri abdominale. Mai putin intalnite sunt durerile de cap, balonarea, cresterea tensiunii arteriale, gastrita, ulcer duodenal ori gastric ori reactii alergice, precum iritatii. Daca apar reactii adverse, adreseaza-te medicului tau de familie.

Specialistii avertizeaza ca dozele mari de Ibuprofen si administrarea medicamentului pentru perioade lungi de timp pot cauza accident vascular sau infarct. De asemenea, folosirea de Ibuprofen pe termen lung poate fi asociata cu reducerea fertilitatii, dar efectul dispare daca incetezi sa mai iei acest medicament.

Prospect Flamexin

Flamexin este un medicament pe baza de piroxicam, anti-inflamator, antialgic, indicat in tratamentul simptomatic al afectiunilor reumatismale inflamatorii cronice, precum poliartrita reumatoida, artroze dureroase si invalidante.

Cand nu este recomandat Flamexin

Flamexin nu este recomandat pacientilor care sufera de ulcer sau tulburari gastro-intestinale, care iau medicamente anti-coagulante, celor cu astm bronsic, insuficienta hepatica sau renala, insuficienta cardiaca, femeilor insarcinate in ultimul trimestru de sarcina sau celor care alapteaza.

Flamexin - efecte adverse

In cazuri rare, pot aparea greturi, dureri abdominale, constipatie sau flatulenta, diaree, ulcer sau performatii digestive. Administrarea de Flamexin poate provoca, de asemenea, manifestari alergice la nivelul pielii, astm bronsic, soc anafilatic sau agravarea insuficientei cardiace sau renale si a hipertensiunii arteriale. Printre reactiile adverse se mai numara cefalee, ameteli si somnolenta.

Prospect Espumisan

Espumisan este un medicament pe baza de simeticona si este recomandat in tratamentul tulburarilor functionale intestinale. Actioneaza prin ameliorarea simptomatologiei gastro-intestinale, indusa de acumularea excesiva de gaza in intestin, si este folosit ca tratament adjuvant pentru pregatirea unor investigatii medicale, precum radiografia sau ecografia. Pana in prezent nu se cunosc efecte adverse ale administrarii acestui medicament.

Chiar daca citesti prospectele medicamentelor, trebuie sa stii ca nu este recomandat sa te tratezi singura. Pentru orice problema de sanatate, adreseaza-te doctorului de familie, care va sti ce sa iti prescrie.

Sursa: www.nhs.uk


Articolul urmator
Cele mai sănătoase băuturi alcoolice
Cele mai sănătoase băuturi alcoolice
Ce spun emoticoanele folosite despre personalitatea ta?
Incepe quiz
Ce spun emoticoanele folosite despre personalitatea ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.