30 de tratamente naturiste pentru dermatita atopică pe care să le încerci

30 de tratamente naturiste pentru dermatita atopică pe care să le încerci

Sorina Corneanu

Dermatita atopică provine de la termenul „atopie”, o afecțiune cel mai adesea genetică, cunoscută ca o tendință de a produce anticorpi IgE, ca răspuns la mici particule de alergeni, în special la proteine, și de a dezvolta simptome de dermatită. Dacă știi că un membru al familiei are o tulburare alergică, și tu ai un risc crescut de a dezvolta dermatită atopică.

Deși dermatita atopică este asociată cu tulburări alergice, ea în sine nu este o reacție alergică la o substanță specifică. Mai degrabă, dermatita atopică este o inflamație care se manifestă printr-o senzație de mâncărime a pielii. Cauza este încă necunoscută, însă pare să fie legată de sistemul imunitar slăbit și poate fi agravată de o varietate de factori, cum ar fi schimbările de temperatură, infecțiile pielii sau stresul emoțional.

Iată câteva lucruri interesante pe care e bine să le știi despre stres!

Principalul simptom al dermatitei atopice este o erupție cutanată intensă, chiar dacă mâncărimea apare cu mult înaintea erupției. La copii, erupția cutanată poate apărea mai întâi pe obraji și bărbie, iar la adulți se observă tendința de a apărea în zone mai puțin vizibile, cum ar fi pliurile de piele, mai ales la nivelul cotului și în spatele genunchiului.

Iată 30 de remedii pentru vindecarea dermatitei atopice!

Spală hainele înainte de a le purta. Chiar dacă sunt noi și de-abia le-ai cumpărat, acest lucru ajută la îndepărtarea unor substanțe chimice potențial iritante utilizate pentru tratarea țesăturilor.

Clătește hainele spălate de cel puțin două ori. În felul acesta, te asiguri că ai eliminat toată cantitatea de detergent care ar mai fi putut rămâne în țesături.

Poartă haine din materiale organice. Vei evita transpirația și pielea va putea respira. Încearcă bumbacul! Este un material natural, comod și sigur pentru pielea ta!

Încearcă să menții nivelul de umiditate constant în locuință. Schimbările bruște de temperatură pot cauza diferite reacții nedorite ale pielii și pot conduce la dermatită atopică.

Păstrează-ți unghiile scurte. Poate nu vezi legătura, dar orice zgârietură poate conduce în timp la leziuni mai serioase ale pielii.

Fă băi călduțe, nu fierbinți, și folosește un burete moale pentru îngrijirea pielii și înlăturarea delicată a pielii moarte și a toxinelor de la suprafața acesteia.

produse naturale de baie

Folosește săpunuri delicate, cât mai naturale, eventual din ulei de măsline sau ghimbir, astfel încât să nu îți iriți pielea. 

Este foarte important ca persoanele cu dermatită atopică să aibă grijă să nu li se usuce pielea. Așadar, loțiunile și cremele cât mai naturale te pot ajuta să îți păstrezi pielea hidratată și să eviți efectele neplăcute ale bolii. 

Nu te expune la soare fără cremă de protecție solară! În cazul persoanelor care suferă de dermatită atopică, orice arsură solară poate declanșa simptome și probleme dermatologice neplăcute!

Dacă mergi la înot, pe lângă aplicarea unei creme de protecție, e important să speli bine costumul de baie și să te asiguri că ai ales un bazin foarte curat și dezinfectat corect!

Ai grijă ce mănânci! Alergiile alimentare pot juca un rol destul de important în dermatita atopică. Mai ales atunci când observi că dezvolți anumite reacții ale pielii după ce ai consumat un aliment sau altul, revizuiește-ți meniul și consultă un medic. Totodată, adăugarea unor alimente sănătoase în dietă poate ajuta la reducerea simptomelor sau la prevenirea bolii. 

Introdu în dietă acizi grași. Suplimentele de vitamina A, vitamina E și zinc pot fi, de asemenea, utile în caz de dermatită atopică. 

Încearcă un tratament naturist, pe bază de plante care susțin detoxificarea, și oferă-i corpului posibilitatea de a elimina toxinele și a se menține în echilibru.

Încearcă meditația. Aceasta este utilă pentru reducerea stresului și pentru reglarea respirației, ambele fiind importante pentru prevenirea erupțiilor cutanate și ameliorarea dermatitei atopice.

femeie care mediteaza

Fii deschisă către medicina chinezească. Acupunctura, o dietă sănătoasă și introducerea de suplimente pe bază de plante pot fi de mare ajutor! 

Tratamentul pentru dermatită poate include și consumul zilnic de ceaiuri din plante. Discută cu un medic homeopat despre problema ta și cere ajutorul în acest sens! 

Aplică de două ori pe zi o cremă antimâncărime în zona afectată. O cremă care conține hidrocortizon poate ameliora temporar mancărimea. 

Acoperă zonele afectate de erupții cutanate și mâncărime. Bandajele ajută la protejarea pielii și la prevenirea zgârieturilor, de fiecare dată când ești tentată să te scarpini.

Uleiul de cocos este un alt remediu extraordinar pentru ameliorarea și tratarea eczemelor atopice. Înlocuiește crema obișnuită cu uleiul de cocos, aplică-l pe zonele afectate și bucură-te de un efect calmant aproape instant!

Vezi care sunt beneficiile uleiului de cocos!

Spray cu sare de mare și magneziu. Iată un remediu care nu ar trebui să îți lipsească din geantă, ușor de aplicat oriunde și oricând, cu efecte extraordinare! Magneziul, vitamina D și mineralele din sarea de mare sunt excelente pentru tratarea problemelor pielii.

Adaugă în cadă, neapărat în apă caldă, nu fierbinte, o cană cu săruri de magneziu și bucură-te de un tratament natural, relaxant și foarte benefic pentru bolile de piele. Încearcă și săpunul cu magneziu!

Probioticele și alimentele bogate în probiotice sunt un alt element care lipsește adesea din dieta modernă. Consumă zilnic alimente bogate în probiotice naturale: iaurturi, linte, supe de legume, pește gras, mixuri de semințe.

Ulei de cod. Uleiul de cod, introdus în alimentație sub diferite forme, te poate ajuta să îți păstrezi pielea hidratată și să eviți erupțiile cutanate neplăcute. 

fructe si legume proaspete

Consumă citrice. Citricele, foarte bogate în vitamina C, te pot ajuta să îți întărești sistemul imunitar și să îți ajuți organismul să lupte mai bine împotriva erupțiilor cutanate provocate de dermatita atopică.

Uleiul de semințe de floarea-soarelui poate stimula producția naturală de ceramidă a organismului, ceea ce, la rândul său, poate contribui la îmbunătătirea rezistenței pielii și la evitarea erupțiilor cutanate. Uleiul natural servește și ca antiinflamator, care poate fi benefic pentru pacienții care suferă de dermatită atopică.

Băile cu oțet de mere pot ajuta la restabilirea stării sănătoase a pielii prin faptul că oțetul este ușor acid și reușește să distrugă și să reducă numărul bacteriilor nesănătoase de la nivelul pielii. 

O baie cu sare naturală și puțin ulei de măsline te poate ajuta să îți menții pielea hidratată, curată, dezinfectată și să eviți apariția erupțiilor cutanate sau agravarea acestora. Încearcă să faci o rutină săptămânală din băile cu săruri.

Curcuminul, un antioxidant găsit în turmeric, s-a dovedit eficient în protejarea pielii prin neutralizarea radicalilor liberi și reducerea timpului de vindecare a rănilor. Pentru a obține rezultate, încearcă să iei în jur de o linguriță de turmeric în fiecare zi. Are o aromă delicată, de citrice, și poate fi cu ușurință introdus și în orez, legume, paste și alte preparate.

Diluează câteva picături de ulei de arbore de ceai în puțin ulei de măsline și aplică pe pielea afectată. Acest mix va menține pielea hidratată, te va scăpa de mâncărime și va preveni erupțiile cutanate.

gel de aloe vera

Gelul pur de aloe vera este bogat în compuși antiinflamatori și oferă o senzație calmantă. Aplică aloe vera de două ori pe zi în zona cu probleme și te vei bucura de efecte miraculoase!   

Dermatita atopică poate fi ținută sub control și cu remedii naturale! Descoperă și 10 probleme ale pielii care au cauze emoționale!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Alergie la antibiotic: cauze și simptome
Alergie la antibiotic: cauze și simptome
Ce antrenament de slabit ar trebui sa incerci dupa sarbatori?
Incepe quiz
Ce antrenament de slabit ar trebui sa incerci dupa sarbatori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.