Durere de colon: cauze, simptome și tratament

Durere de colon: cauze, simptome și tratament

Sorina Corneanu

Durerea de colon este definită cel mai adesea ca un disconfort în interiorul intestinului gros. Este un simptom al unei anumite afecțiuni adiacente și poate apărea împreună cu alte simptome, cum ar fi diaree, constipație, flatulență și distensie abdominală.

Colonul este cea mai lungă parte a intestinului. Majoritatea proceselor care apar în interiorul intestinului gros, cum ar fi reabsorbția excesului de apă și depozitarea fecalelor, au loc în colon. Conținutul lichid al intestinului subțire trece în intestinul gros, iar de acolo începe tranzitul prin diferitele părți ale colonului, unde se transformă din lichid în fecale solide, dar moi. Când colonul nu funcționează corect, materiile fecale sunt obstrucționate și nu pot fi eliminate, moment în care poate apărea durere.

colon iritabil

Există o serie de boli care afectează colonul și care pot conduce la durere.

Cele mai frecvente cauze ale durerii de colon

Torsiunea intestinală, cunoscută și sub denumirea de volvulus, este o răsucire a intestinelor care provoacă obstrucționarea acestora și poate, de asemenea, întrerupe alimentarea cu sânge a peretelui intestinal. 

Fecalomul este o acumulare de scaun în colon, care se transformă într-o masă tare și uscată. Aceasta reprezintă o complicație a constipației severe, iar vizita la medic nu ar trebui întârziată. Totodată, o alimentație bogată în fibre și consumarea unei cantități optime de apă zilnic sunt condiții obligatorii pentru a preveni și trata constipația.

Colita infecțioasă este inflamația colonului, cauzată de o infecție cu bacterii precum E.coli, Salmonella, Shigella și Campylobacter sau paraziți precum Entamoeba histolytica.

Colita pseudomembranoasă apare în urma creșterii exagerate a unui tip de bacterie cunoscută sub numele de Clostridium difficile, de obicei după utilizarea antibioticelor. 

Diverticulita este inflamația diverticulului care se dezvoltă în colon, în special în părțile inferioare ale acestuia. Poate fi cauzată de o infecție, dar poate avea și cauze non-infecțioase, cum ar fi ischemia.

Boala Crohn se numără printre cele mai frecvente afecțiuni inflamatorii non-infecțioase ale colonului. Colita ulceroasă afectează numai colonul și rectul, dar boala Crohn poate afecta orice parte a intestinului, inclusiv colonul.

Colita microscopică este o inflamație a peretelui colonului, asociată cu îngroșarea țesutului conjunctiv sau cu o concentrație mai mare de celule albe în colon. Poate fi o consecință a unei infecții sau a unei tulburări autoimune, dar cauza exactă este încă neclară.

Polipii pe colon sunt mici excrescențe care se formează în peretele colonului. De cele mai multe ori e vorba despre tumori benigne, însă unele au potențialul de a deveni canceroase. Polipii sunt de obicei asimptomatici până în etapele avansate, când împiedică buna funcționare a colonului.

Colita ischemică este inflamația colonului cauzată de întreruperea alimentării acestuia cu sânge, ceea ce conduce la ischemie.

Infarctul endomezenteric (ischemia intestinală) reprezintă obstrucționarea unei porțiuni a colonului, care poate duce la embolism, tromboză sau hipotensiune.

Cancerul de colon este o tumoare malignă în colon. Aceasta poate să apară inițial în țesutul din peretele colonului (cancer primar) sau să se răspândească în colon (cancer avansat și metastaze).

durere abdominala

Chirurgia la nivelul colonului sau a structurilor vecine poate conduce, de asemenea, la dureri de colon. Totuși, acestea ar trebui să fie pe termen scurt, până când zona se vindecă. În caz contrar, vizita la medic este obligatorie!

Colonoscopia și biopsia sunt proceduri de diagnosticare care pot provoca durere după ce sunt efectuate, deși de scurtă durată. Dacă persistă, iar după procedură au trecut deja 7-10 zile, mergi și discută cu medicul despre problema ta!

Expunerea la radiații la nivelul abdomenului poate dăuna colonului. Orice simptom anormal ar trebui adus în atenția medicului!

Simptomele durerii de colon

Durerea de colon este un simptom în sine, însă, în funcție de cauza afecțiunii declanșatoare de durere, aceasta poate fi însoțită de numeroase alte simptome. Cele mai frecvente dintre acestea sunt:

- constipație sau diaree;

- flatulență;

- dificultăți sau dureri în timpul defecării;

sângerare rectală;

- sânge sau mucus în scaun;

- sunete intestinale anormale;

- distensie abdominală;

- balonare;

- greață și vărsături.

Vezi cum tratezi natural constipația!

Tratamentul durerilor de colon

Pentru că durerea de colon este un simptom, nu o afecțiune în sine, tratamentul acesteia se va putea stabili numai în urma unei discuții detaliate cu medicul și a unor teste care ajută la stabilirea unui diagnostic cât mai concludent. Totuși, o dietă bogată în fibre, consumul de apă și exercițiile fizice regulate pot ajuta la menținerea unui colon sănătos.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Ce tip de durere ascunde subconștientul tău?
Incepe quiz
Ce tip de durere ascunde subconștientul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.