Cele mai bune ceaiuri pentru candidoză

Cele mai bune ceaiuri pentru candidoză

Paula Rotaru

Peste 75% dintre femei se confruntă, la un moment dat în viață, cu cel puțin un episod de infecție cu Candida albicans. Această ciupercă este prezentă în mod normal în gât, gură, intestine sau zonele genito-urinare, dar sistemul imunitar slăbit, sarcina, diabetul, igiena intimă cu produse care conțin parfum și tratamentele cu antibiotice favorizează înmulțirea exagerată a acesteia, afecțiune numită candidoză.

Mâncărimile genitale, senzația de usturime la urinare și secrețiile vaginale albicioase, cu consistență brânzoasă, sunt principalele simptome ale unei infecții cu Candida.

Tratamentul standard al candidozei vaginale constă în administrarea de medicamente antifungice, aplicate local sub formă de unguent, oral sub formă de comprimate sau intravaginal sub formă de ovule. Trebuie reținut însă că astfel de medicamente trebuie luate doar la recomandarea medicului, după efectuarea analizelor de laborator, deoarece și alte infecții vaginale pot produce simptome similare, cum ar fi vaginita bacteriană, gonoreea sau infecția cu Chlamydia.

Din păcate, se estimează că în aproximativ 5% din cazuri candidozele vaginale sunt recurente. Astfel, chiar și urmând un tratament corespunzător, riscul de reapariție a infecției cu Candida este foarte crescut. Iar motivele sunt numeroase: consumul exagerat de zahăr, actul sexual neprotejat cu un partener infectat, igiena necorespunzătoare a zonei intime, purtarea unor piese de lenjerie de corp din materiale sintetice, tampoanele interne etc.

Pentru a ține sub control microflora vaginală, este indicat să urmezi câteva sfaturi simple, care pot reduce semnificativ riscul de infecție cu Candida.

Află în continuare care sunt cele mai bune ceaiuri pentru Candida și ce alimente trebuie să eviți și să consumi pentru a preveni infecțiile vaginale.

5 ceaiuri care pot preveni sau trata infecția cu Candida

Dacă urmezi deja un tratament pentru Candida sau vrei să previi pe viitor reapariția infecției, este indicat să consumi anumite ceaiuri care au proprietăți benefice asupra florei vaginale. Ai grijă însă! Consumul în exces de ceai verde sau negru poate avea exact efectul advers, deoarece cafeina conținută poate induce stresul, care mai departe crește riscul de inflamație în organism și, implicit, sistemul imunitar are de suferit.

Potrivit probacto.com, câteva ceaiuri pentru Candida care nu prezintă acest risc sunt:

Ceaiul de cicoare – are un puternic efect prebiotic, „hrănind” bacteriile benefice din vagin. Cicoarea este și o sursă excelentă de vitamine A și K, reglează nivelul glicemiei, îmbunătățește digestia, are proprietăți antiiflamatoare și sedative și ajută la eliminarea toxinelor din ficat.

Ceai din rădăcină de păpădie – are efecte benefice asupra ficatului, elimină balonarea, are efect diuretic și reglează tranzitul intestinal. Toate aceste proprietăți ajută la detoxificarea organismului, reglând totodată aciditatea vaginului.

Ceai de urzică – previne apariția și înmulțirea bacteriilor, virusurilor și infecțiilor, reglează nivelul glicemiei și are efect diuretic, putând fi consumat și în scopul scăderii în greutate, însă este contraindicat în perioada sarcinii, deoarece poate duce la avort.

Ceai din rădăcină de lemn dulce – are un gust delicios și întărește sistemul imunitar. În plus, calmează durerile menstruale, acționează ca un antidepresiv și ajută digestia.

Ceai de scorțișoară – este indicat în afecțiunile colonului, dar și pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge. Este o băutură excelentă în curele de slăbire, dar luptă și împotriva bacteriilor și infecțiilor, stimulând totodată memoria și concentrarea.

Alte ceaiuri cu proprietăți antiinflamatoare sunt: ceaiul de cardamom, de echinacea, de gălbenele, de izmă, de rozmarin și de cimbru.

Infecția cu Candida: alimente permise și interzise 

Alimentația joacă un rol esențial în prevenirea candidozei vaginale. După cum bine spunea Hipocrate, „Fie ca hrana să-ți fie medicament și medicamentul hrană”!

Înainte de orice fel de tratament, medicii recomandă întotdeauna un regim alimentar din care să excludem alimentele nocive. De multe ori, nici măcar nu mai este nevoie de medicamente pentru a trata o anumită afecțiune. Un astfel de exemplu este boala de reflux gastroesofagian, care poate fi tratată prin alimentație adecvată.

Ce alimente să eviți pentru a preveni candidoza

Revenind la infecția cu Candida, alimentele pe care ar trebui să le excluzi sau măcar să le limitezi, potrivit thecandidadiet.com, sunt:

- Dulciurile și fructele cu conținut crescut de zahăr (banane, mango, stafide, struguri, curmale);

- Făinoasele (pâine și paste din grâu, ovăz, orz, orez);

- Carnea grasă (porc, mezeluri procesate) și pește toxic (ton, pește spadă, crustacee);

- Anumite lactate (brânză grasă, lapte, smântână, suplimente cu izolat proteic);

- Sosuri și condimente (ketchup, maioneză, sos de soia, hrean, oțet din vin);

- Uleiuri și grăsimi rafinate (ulei de rapiță, margarină, ulei de soia și de floarea-soarelui);

- Nucile (alune, arahide, caju, nuci pecan, fistic);

- Îndulcitori și înlocuitori de zahăr artificiali (sirop de agave, aspartam, sirop de porumb, miere, sirop de arțar, melasă);

- Băuturile care conțin cafeină (ceai negru, cafea, sucuri carbogazoase îndulcite sau dietetice, energizante, sucuri naturale de fructe);

- Băuturile alcoolice (bere, cidru, lichior, vin, tărie).

Alimente care te tratează în mod natural de Candida

Pe de altă parte, alimentele indicate în infecția cu Candida sunt:

- Legumele non-amidonoase (anghinare, sparanghel, broccoli, varză de Bruxelles, varză, țelină, castraveți, vinete, usturoi, ceapă, spanac, roșii, dovlecei);

- Fructele cu conținut redus de zahăr (avocado, lămâie, grepfrut, măsline, mere, fructe de pădure);

- Cerealele fără gluten (quinoa, tărâțe, mei, hrișcă);

- Alimente fermentate (varză murată, castraveți murați, iaurt, pastă miso, măsline în saramură, chefir);

- Alimentele bogate în proteine (anșoa, carne de pui, ouă, hering, somon, sardine, carne de curcan);

- Anumite lactate (chefir, iaurt natural cu probiotice, ulei ghee, unt);

- Nuci și semințe care nu mucegăiesc (migdale, nucă de cocos, semințe de in, alune de pădure, semințe de floarea-soarelui);

- Condimente și plante (busuioc, piper negru, scorțișoară, cuișoare, usturoi, oregano, paprika, rozmarin, sare, turmeric, cimbru);

- Grăsimi sănătoase (ulei de cocos extravirgin, ulei din semințe de in, ulei de măsline, ulei de susan);

- Îndulcitori naturali (eritrol, stevia, xylitol);

- Băuturi fără cafeină (ceai sau cafea de cicoare, apă filtrată, ceaiuri din plante).

Pentru a preveni infecția cu Candida, pe lângă o alimentație sănătoasă, este important să acorzi o atenție sporită îngrijirii zonei intime. Evită spălăturile vaginale cu produse parfumate, poartă doar lenjerie din bumbac și mergi periodic la medic pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau sau a analizei de secreții. 

Află cum poți scăpa de mirosurile vaginale neplăcute!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Medicamente pentru digestie: cele mai bune vitamine si minerale pentru digestie
Medicamente pentru digestie: cele mai bune vitamine si minerale pentru digestie
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (20)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.