Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Eritrocite mărite: cauze, simptome și tratament

Paula Rotaru

Eritrocitele sunt celule roșii ale sângelui care au rolul de a transporta oxigenul și substanțele nutritive la organele vitale și în toate țesuturile organismului. Nivelul crescut al eritrocitelor poartă numele de eritrocitoză sau policitemie și poate avea la bază mai mulți factori.

Potrivit Leukemia & Lymphoma Society, nivelul normal al eritrocitelor diferă în funcție de gen și de vârstă. Astfel, la bărbați, sunt considerate normale valorile între 4,7 și 6,1 milioane de eritrocite per microlitru de sânge, în timp ce la femei sunt situate între 4,2 și 5,4 milioane de eritrocite per microlitru de sânge. La copii, nivelul normal al eritrocitelor are valori între 4 și 5,5 milioane de eritrocite per microlitru de sânge. Aceste valori pot varia însă și în funcție de laboratorul unde sunt realizate analizele. 

eritrocite mărite -celule roșii ale sângelui

Fumatul, afecțiunile congenitale ale inimii, deshidratarea și bolile pulmonare sunt doar câteva dintre cauzele care pot duce la apariția eritrocitozei. În lipsa unui tratament adecvat, nivelul peste limită al eritrocitelor poate crește semnificativ riscul de accident vascular și alte afecțiuni medicale grave, avertizează specialiștii de la American Heart Association.

Află mai jos care sunt simptomele ce pot da de gol eritrocitele mărite, factorii de risc și posibilele cauze ce pot favoriza apariția eritrocitozei, dar și metodele de tratament care se impun în cazul acestei afecțiuni.

Cum îți dai seama că ai eritrocitele mărite

Majoritatea persoanelor care au eritrocite mărite nu prezintă simptome grave sau evidente, așa că sunt deseori ignorate. Doar analiza de sânge poate confirma un diagnostic de eritrocitoză, însă anumite manifestări pot da de gol această afecțiune care, la rândul ei, poate avea la bază o boală mai gravă, inclusiv cancerul. Printre aceste simptome amintim:

Simptome care trebuie să te trimită de urgență la medic

De cele mai multe ori, nivelul crescut al eritrocitelor este descoperit întâmplător, cu ocazia efectuării unui test de sânge de rutină sau solicitat ca urmare a simptomelor resimțite.

Există însă și situații când bolnavul prezintă simptome foarte severe, caz în care se impune consultul medical de urgență. Potrivit MayoClinic.org, aceste manifestări includ: hemoragiile puternice, scurtarea respirației sau senzația de greutate pe piept, tulburările de vorbire sau incapacitatea motorie.

Astfel de simptome pot ascunde atât un nivel crescut al eritrocitelor, cât și alte afecțiuni mai grave, cum ar fi un infarct sau un accident vascular cerebral!

Cauze ale creșterii nivelului eritrocitelor

Creșterea eritrocitelor poate fi cauzată de aportul scăzut de oxigen din țesuturi, de boli renale, dar și de anumite medicamente. Iată care sunt principalele cauze ale nivelului crescut de eritrocite:

 • Hemoglobinopatia (o afecțiune congenitală care presupune capacitatea redusă a celulelor roșii de a transporta oxigen și substanțe nutritive în țesuturi)
 • Malformațiile cardiace congenitale
 • Insuficiența cardiacă
 • Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)
 • Fibroza pulmonară
 • Apneea de somn
 • Dependența de nicotină
 • Transfuziile de sânge realizate frecvent

transfuzii de sange

 • Medicamentele cu steroizi anabolizanți
 • Injecțiile cu eritropoietină
 • Deshidratarea
 • Cancerul renal
 • Transplantul de rinichi
 • Policitemia vera (o afecțiune a sângelui în care măduva osoasă produce în exces eritrocite, trombocite și leucocite)
 • Anumite tipuri de antibiotice (gentamicina) și antihipertensive (methyldopa)

Factori de risc în apariția eritrocitozei

Principalul factor de risc al eritrocitozei este fumatul, un obicei nociv care duce la scăderea nivelului de oxigen din organism și, implicit, la creșterea numărului eritrocitelor. Un alt factor care poate crește riscul de policitemie este expunerea cronică la monoxid de carbon, specifică mai ales în sezonul rece și în orașele foarte poluate, cu trafic foarte intens.

eritrocite mărite-femeie care fumeaza

De asemenea, persoanele care locuiesc la altitudini crescute, peste 1.500 de metri, sunt predispuse la dezvoltarea eritrocitozei, din cauza nivelului scăzut de oxigen.

Un risc crescut prezintă și persoanele care au un istoric familial de eritrocite mărite, deoarece anumite mutații genetice pot fi transmise de la o generație la alta.

Cum se stabilește diagnosticul de eritrocitoză

Diagosticul de eritrocitoză se stabilește pe baza unui test de sânge, care poate fi repetat ulterior, pentru a exclude erorile de laborator. Mai important decât diagnosticul de eritrocitoză este însă motivul creșterii eritrocitelor, deci afecțiunea de bază.

eritrocite mărite-test de sânge

Examinarea fizică a pacientului și istoricul medical al acestuia sunt elemente esențiale care pot duce la descoperirea cauzei eritrocitelor mărite. Istoricul medical presupune un set de întrebări legate de stilul de viață, problemele de sănătate preexistente, medicamentele administrate în mod frecvent sau simptomele resimțite. Un aspect important la care medicul este foarte atent este culoarea pielii extremităților. În cazul în care ai eritrocite mărite, degetele, unghiile, lobul urechii și buzele pot căpăta o nuanță vineție, ca urmare a aportului scăzut de oxigen din organism.

De asemenea, medicul poate evalua funcțiile vitale, cum ar fi saturația de oxigen, bătăile inimii, palparea splinei sau ascultarea plămânilor cu ajutorul stetoscopului.

Dacă medicul suspectează că de vină poate fi o afecțiune a inimii sau a plămânilor, este posibil să recomande efectuarea unor analize suplimentare precum electrocardiogramă, o ecocardiogramă sau o radiografie pulmonară.

Tratament pentru eritrocite mărite

Tratamentul eritrocitelor mărite depinde foarte mult de diagnosticul stabilit de medic. Flebotomia – procedura prin care se scoate sânge din organism – este o metodă care permite reducerea rapidă a nivelului eritrocitelor. O ședință de flebotomie presupune înlăturarea a 500 de mililitri de sânge, iar frecvența acestor ședințe depinde de fiecare pacient și de rezultatele analizelor, care trebuie efectuate periodic, la recomandarea medicului, pentru a urmări evoluția stării de sănătate.

De asemenea, pot fi prescrise medicamente care au capacitatea de a reduce producția de eritrocite, cum ar fi interferonul sau hidroxiureea. În anumite situații, pot fi necesare doze reduse de aspirină, administrate zilnic, pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.

eritrocite mărite-femeie care ia o pastila

Însă, de cele mai multe ori, tratamentul eritrocitozei este personalizat, deoarece această afecțiune are la bază o altă problemă medicală mai gravă.

Complicații care pot apărea dacă nu tratezi eritrocitoza 

În lipsa unui tratament adecvat, nivelul crescut al eritrocitelor crește riscul de apariție a cheagurilor de sânge, care sunt asociate cu tromboza venoasă profundă, accidentul vascular, infarctul sau embolismul pulmonar.

De asemenea, afecțiunile de bază netratate pot duce la cancere de sânge (leucemie, limfom), hemoragii puternice, anemie, pietre la rinichi, hipertensiune, gută sau sau boli cronice renale.

Cum poți preveni creșterea eritrocitelor

Pentru a preveni creșterea eritrocitelor sau pentru a echilibra nivelul acestora, este indicat să elimini, pe cât posibil, toți factorii de risc cunoscuți. Renunță la fumat, ține sub control tensiunea arterială luând medicamentele conform recomandărilor medicului, consumă mai puțină carne roșie, bea cât mai multă apă, evită diureticele și băuturile care conțin cafeină sau alcool și încearcă să-ți menții greutatea în limitele normale.

Dacă analizele de sânge arată că ai eritrocite mărite sau prezinți simptome dintre cele menționate mai sus, nu ezita să mergi la medic pentru investigații amănunțite. Doar așa vei descoperi cauza reală a problemei și vei beneficia de un tratament eficient. Află și care sunt cauzele și simptomele trombocitelor crescute!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (65)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  LIKE si intra in universul divelor!