20 de alimente pentru inimă pe care să le mănânci zilnic

20 de alimente pentru inimă pe care să le mănânci zilnic

Alexandra Dragoi

Într-un context social în care tot mai mulți oameni se îmbolnăvesc din cauza stresului, oboselii și stilului de viață nesănătos, alimentația a ajuns în centrul atenției cercetătorilor. Dacă stresul nu putem să îl eliminăm atât de ușor din viețile noastre, iar oboseala vine la pachet cu anxietate, cea mai bună latură unde putem aduce modificări este stilul de viață. 

Ne-am obișnuit să mâncăm pe fugă, să nu respectăm cele trei mese principale și să cumpărăm un covrig de la patiserie care să înlocuiască o masă. Medicii și nutriționiștii trag un semnal de alarmă și insistă asupra faptului că acest obicei, pe termen lung, duce la afecțiuni grave ale organismului. Organele care au rol în procesul de digestie vor fi grav afectate de o alimentație necorespunzătoare. Cu toate acestea, în final, inima este cea care cedează.

Puțini oameni știu că există o serie de alimente pentru inimă care sunt o binecuvântare pentru cei care au probleme cardiace. Alimentele pentru inimă nu sunt deloc greu de găsit, unii ar spune că sunt chiar banale, dar efectele asupra funcționării optime a inimii sunt uimitoare. 

În articolul de față îți propunem 20 de alimente pentru inimă pe care să le mănânci zilnic ca să fii sănătoasă și... cu inima împăcată! 

20 de alimente care „îți merg” la inimă

Verdeață proaspătă

Faci o alegere foarte bună pentru sănătatea inimii tale dacă alegi să dai gust mâncării tale cu verdeață, nu cu condimente. Aromele acestor ierburi sunt uimitoare și îți garantăm că nu se compară cu sarea și piperul. Busuiocul parfumat, rozmarinul aromat sau oregano, toate aceste verdețuri sunt ideale preparate sănătoase și gustoase. 

verdeata proaspata

Fasole neagră

Fasolea neagră este un aliment foarte recomandat de nutriționiști. Bogată în antioxidanți și magneziu, fasolea neagră ajută la reglarea presiunii arteriale. Fibrele sunt benefice pentru reglarea colesterolului din organism. Gătește o ciorbă cu fasole sau pune-o fiartă într-o salată de crudități.

fasole neagra

Vin roșu

Vinul roșu aduce numeroase beneficii organismului. Este cunoscut pentru faptul că protejează inima. Un pahar de vin roșu pe zi este chiar recomandat de medici. Antioxidanții din vinul roșu protejează pereții vaselor de sânge și reglează nivelul de colesterol din organism. Să ciocnim pentru inimi sănătoase! 

vin rosu

Somon

Somonul ocupă locul fruntaș în topul alimentelor foarte sănătoase pentru organism. Acizii grași Omega 3 din somon au rolul de a controla bătăile inimii și de a regla presiunea arterială. Asociația Americană a Inimii recomandă o masă cu pește cel puțin o dată pe săptămână. Sunt atât de multe rețete cu somon, că nu ai cum să te plictisești de el! 

somon

Ton 

La fel ca somonul, tonul este plin de acizi grași Omega 3. Albacore (tonul alb) este mai bogat în această grăsime benefică decât celelalte sortimente de ton. Tonul este delicios dacă îl faci la cuptor sau la grill, dar poți să încerci și salate cu ton care sunt absolut delicioase. 

ton

Ulei de măsline

Acest ulei este o grăsime necesară pentru corpul nostru pentru că provine de la măslinele care sunt bogate în antioxidanți. Vasele tale de sânge vor fi protejate. Încearcă să înlocuiești uleiul de floarea-soarelui cu cel de măsline și o să vezi schimbarea. Și mâncarea are un gust mai bun! Doamnelor, să nu uităm că uleiul de măsline are beneficii dovedite asupra pielii și părului! 

ulei de masline

Nuci

Consumul a câteva nuci pe zi poate să regleze nivelul de colesterol din organism. De asemenea, te protejează de inflamații, datorită conținutului crescut de acizi grași Omega 3. Încearcă o dulceață cu nuci senzațională pentru un desert reușit! 

nuci

Migdale

Migdalele se pot combina foarte ușor cu legume, pește, pui și se pot adăuga și în deserturi. Ele conțin fibre și grăsimi benefice pentru sănătatea inimii. Consumul a câteva migdale pe zi te poate ajuta să ții sub control nivelul colesterolului.

migdale

Păstăi 

Păstăile sunt bogate în fibre și grăsimi sănătoase care mențin în limitele normale valorile colesterolului. De asemenea, sunt foarte gustoase și îți permit să gătești tot felul de rețete interesante. 

pastai

Tofu

Mănâncă tofu și o să îți asiguri porția de proteine vegetale, minerale, fibre. Poți găti tofu pe grill, pentru un gust desăvârșit. Iată câte beneficii are brânza vegetală!

tofu

Cartofi dulci

Pentru persoanele care au glicemia scăzută, sunt adesea recomandați cartofii dulci, pentru că sunt bogați în vitamina A și fibre. Poți să faci mâncăruri delicioase sau deserturi inedite cu cartofi dulci. 

cartofi dulci

Portocale

Dulci și zemoase, portocalele reglează nivelul colesterolului și conțin potasiu, un mineral care ține în frâu valorile tensiunii arteriale. Un studiu a demonstrat că două pahar de suc de portocale pe zi protejează vasele de sânge. Pe lângă asta, există o multitudine de beneficii pe care sucul de portocale le aduce organismului.

portocala decojita

Frunze de sfeclă

Frunzele de sfeclă sunt bogate în magneziu și potasiu. Aceste minerale reglează presiunea sângelui. Vitamina A, antioxidanții și luteina sunt alte substanțe nutritive pe care le conțin frunzele de sfeclă. Combină frunzele de sfeclă într-o salată cu ton și alte legume proaspete. 

frunze de sfecla

Orz

Încearcă să combini orzul într-o salată de legume proaspete sau, dacă îl macini, chiar și în mâncarea gătită. Cel mai important beneficiu este că reglează nivelul de colesterol din organism. Pe lângă asta, orzul are numeroase proprietăți terapeutice.

orz

Ovăz

Un bol de ovăz expandat este foarte sățios și o să îți țină de foame timp de câteva ore bune. Este foarte recomandat pentru persoanele care suferă de diabet, pentru că ține sub control nivelul glicemiei. Încearcă un desert cu fulgi de ovăz

ovaz

Semințe de in 

Aceste seminte micuțe conțin fibre, fitochimicale și acizi grași Omega 3. Pune semințele mărunțite în iaurt, cereale sau muștar. Semințele de in sunt preferate în curele de slăbire, deoarece sunt foarte sățioase.  

seminte de in

Iaurt slab în grăsimi

Când mănânci lactate, te gândești că faci un bine oaselor tale, datorită calciului care se găsește în ele. Iaurtul este bogat în calciu și potasiu și reduce grăsimile din corp. Poți să mănânci la micul dejun un bol de iaurt cu seminte de in și fulgi de ovăz. 

bol de iaurt

Cireșe

Cireșe dulci, cireșe amare, cireșe negre, suc de cireșe - în orice formă le-ai alege, sunt foarte sănătoase. Conțin o doză mare de antioxidanți și sunt recomandate pentru protecția vaselor de sânge. 

cirese

Afine

Afinele sunt bogate în vitamine și antioxidanți. Sunt delicioase și te poți bucura de un desert minunat cu gem de afine. Surprinde-ți familia cu ceva bun si sănătos! 

coacaze

Lapte de soia

Pentru a evita apariția bolilor de inimă, este esențial să ai o alimentație care să conțină, pe cât posibil, steroli, un soi de lipide care se găsesc în laptele de soia sau în cel de migdale și care sunt benefice pentru vasele de sânge. 

Secretul inimii sănătoase este echilibrul. Dacă vrei să previi problemele cu inima, consumă cât mai des astfel de alimente!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Alimente procesate: ce sunt și de ce să le eviți
Alimente procesate: ce sunt și de ce să le eviți
Cât de bătrână este inima ta?
Incepe quiz
Cât de bătrână este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.